Henkirikokset: Oulussa jo toinen hen­ki­ri­kos viikon sisään

Lumi: Oulussa on nyt lunta poik­keuk­sel­li­sen paljon

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Yri­tyk­set pa­ke­ne­vat kilvan Ve­nä­jäl­tä – Kone kes­keyt­tää toi­mi­tuk­set Ve­nä­jäl­le, Ikea sulkee liik­keen­sä kri­tii­kin jälkeen

Raisio keskeyttää vientinsä ja peruu ohjeistuksensa, Tietoevry ja YIT tekevät lähtöä.

Helsinki/Tukholma
Huonekalujätti Ikea ilmoitti aiemmin aikovansa pitää liikkeensä Venäjällä avoinna, mikä aiheutti yhtiölle kiivaita moitteita Ukrainan sodasta tuohtuneilta ruotsalaisilta. Nyt Ikea ilmoitti sulkevansa toistaiseksi kaikki 17 Venäjällä sijaitsevaa tavarataloa. Kuva Ikean tavaratalosta Haaparannalta.
Huonekalujätti Ikea ilmoitti aiemmin aikovansa pitää liikkeensä Venäjällä avoinna, mikä aiheutti yhtiölle kiivaita moitteita Ukrainan sodasta tuohtuneilta ruotsalaisilta. Nyt Ikea ilmoitti sulkevansa toistaiseksi kaikki 17 Venäjällä sijaitsevaa tavarataloa. Kuva Ikean tavaratalosta Haaparannalta.
Kuva: Jussi Leinonen

Hissiyhtiö Kone kertoo keskeyttävänsä väliaikaisesti toimitukset Venäjälle tästä päivästä lähtien. Syynä ovat Venäjän Ukrainaan kohdistuvat sotatoimet. Kone on myös lopettanut uusien tilaussopimusten allekirjoittamisen Venäjällä toistaiseksi.

– Meille tärkeintä on työntekijöidemme ja heidän perheidensä turvallisuus kaikilla alueilla, joihin sota Ukrainassa vaikuttaa, sanoo Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth tiedotteessa.

Koneen liikevaihto oli viime vuonna 10,5 miljardia euroa. Vuoden lopulla henkilöstömäärä oli yli 60 000. Koneen Venäjän yhtiön osuus globaalista liikevaihdosta on yhtiön mukaan alle prosentin, ja työntekijöitä on Venäjällä noin 650.

Venäjältä poistuu myös elintarvikeyhtiö Raisio, joka keskeyttää kaiken vientinsä maahan. Päätös tarkoittaa yhtiön liikevaihdon supistumista 15 prosentilla. Raisio peruu samalla tulosohjauksensa tältä vuodelta. Yhtiölle tärkeiden viljaraaka-aineiden hinnat ovat nousseet dramaattisesti.

Suurin osa Venäjän liikevaihdosta on tullut kalanrehujen viennistä. Kalanrehuja valmistavan Raisioaquan tuotannosta noin kaksi kolmannesta on mennyt Luoteis-Venäjälle.

– Tuotannolla on suuri merkitys myös suomalaisen kalankasvatuksen ja huoltovarmuuden kannalta. Laajojen kokonaisvaikutusten vuoksi joudumme harkitsemaan erittäin huolellisesti tätä liiketoimintaa koskevien päätösten seurannaisvaikutukset, Raisio varoittaa.

Pikaruokaketju Hesburger suunnittelee vetäytymistä Venäjän liiketoiminnoistaan. Hesburgerilla on verkkosivujensa mukaan 39 ravintolaa Venäjällä.

Tietoevry ajaa alas toimintansa Venäjällä

Ohjelmisto- ja palveluyhtiö Tietoevry kertoi aloittaneensa toimintojensa alasajon Venäjällä. Yhtiöllä on Moskovassa ja Pietarissa noin 100 työntekijää. Venäjän liiketoiminnan osuus on noin 0,4 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Vetäytyjien joukkoon ilmoittautui myös rakennusyhtiö YIT, joka keskeyttää uusien tonttien hankinnan ja uusien asuntohankkeiden aloittamisen Venäjällä.

– Olemme myös vauhdittaneet Venäjän toimintojemme strategista arviointia, jonka käynnistimme viime marraskuussa, ilmoitti toimitusjohtaja Markku Moilanen tiedotteessa.

Moilanen arvioi, että johtopäätöksiä tehdään nopeutetulla aikataululla.

Metsäyhtiö UPM kertoi niin ikään torstaina keskeyttävänsä toimitukset Venäjälle toistaiseksi.

– Metsäteollisuuteen ei kohdistu suoria kansainvälisiä pakotteita tällä hetkellä, mutta rahoitussektoriin kohdistuvat pakotteet saattavat vaikuttaa UPM:n tai asiakkaidemme liiketoimintaan ja rahaliikenteeseen Venäjällä, tiedotteessa todetaan.

UPM sanoo seuraavansa tilannetta tarkasti ja kertoo tekevänsä jatkopäätöksiä tarpeen mukaan. Yhtiö työllistää Venäjällä 800 henkilöä.

Metsäkonserni Metsä Group puolestaan ilmoitti, että yhtiön toiminta Venäjällä ajetaan toistaiseksi alas.

– Metsä Groupin ainoan Venäjällä sijaitsevan tuotantolaitoksen eli Svirin sahan toiminta on keskeytetty. Puunhankinta Venäjällä Svirin sahaa sekä Metsä Groupin Suomen ja Ruotsin tehtaiden tuontia varten on myös ajettu alas, yhtiön tiedotteessa kerrottiin.

Ikea sai ryöpytystä

Venäjältä lähtee toistaiseksi myös ruotsalainen huonekalujätti Ikea. Yhtiö kertoo uutistoimisto TT:n mukaan, että se keskeyttää kaiken toimintansa myös Valko-Venäjällä. Kaikki ketjun tavaratalot Venäjällä suljetaan.

Ikea jatkaa kuitenkin omistamiensa Mega-ostoskeskusten toimintaa.

– Haluamme tehdä voitavamme ihmisten hyväksi auttaaksemme niitä, jotka tarvitsevat ruokaa ja lääkkeitä. Ostoskeskukset pysyvät auki normaalisti, kertoi Ikean vähittäiskaupasta vastaava johtaja Tolga Öncü TT:lle.

Ikealla on Venäjällä yhteensä 17 tavarataloa, 15 000 työntekijää ja kolme tuotantolaitosta. Valko-Venäjällä ei ole tavarataloja, mutta Ikealla on maassa alihankkijoita. Ikea ilmoitti aiemmin aikovansa pitää liikkeensä Venäjällä avoinna, mikä aiheutti yhtiölle kiivaita moitteita Ukrainan sodasta tuohtuneilta ruotsalaisilta.

Liikkeiden sulkemiseen päätyi aiemmin myös ruotsalainen vaatejätti H&M.