Mainos

Yri­tyk­set huo­leh­ti­vat hyvin ter­veys­tur­val­li­suu­des­ta: Tu­le­vai­suus vai­kut­taa nyt lu­paa­val­ta suu­ris­ta­kin ta­lou­del­li­sis­ta me­ne­tyk­sis­tä huo­li­mat­ta

Korona-aikana yritysten terveysturvallisuus on korostunut entisestään. Pohjois-Pohjanmaalla yritykset ovat huolehtineet siitä hyvin, ja suuristakin taloudellisista menetyksistä huolimatta tulevaisuus näyttää taas lupaavalta.

Asiakkaiden odotuksia ja aikomuksia lähteä tapahtumiin on tutkittu valtakunnallisesti. Anna Tiensyrjän mukaan messut nähdään mielekkäinä tapahtumina, joihin halutaan nopeasti rajoitusten päätyttyä lähteä mukaan.
Asiakkaiden odotuksia ja aikomuksia lähteä tapahtumiin on tutkittu valtakunnallisesti. Anna Tiensyrjän mukaan messut nähdään mielekkäinä tapahtumina, joihin halutaan nopeasti rajoitusten päätyttyä lähteä mukaan.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Aluehallintoviraston ja työsuojeluviranomaisten mukaan Pohjois-Pohjanmaan yritykset ovat huolehtineet terveysturvallisuudesta hyvin myös poikkeusaikana. Viranomaisten asettamien ohjeistusten ja rajoitusten pilkuntarkan noudattamisen lisäksi monet yritykset ovat tehneet omia erityistoimenpiteitään suojellakseen asiakkaidensa ja työntekijöidensä terveyttä.

Korona-exit ja rajoitusten vaiheittainen höllentäminen tuovat pandemian vuoksi toimintaansa supistamaan joutuneille yrityksille toivon paremmasta huomisesta. Tapahtuma- ja ravintola-alojen yrityksiin kulunut vuosi on iskenyt erityisen rajusti, mutta myös ne katsovat alkaneeseen kesään ja tulevaan syksyyn luottavaisin mielin, uusia toimintatapoja takataskuissaan.

Ulkotapahtuma elokuulla, messuja syksyllä

Messu- ja tapahtumajärjestäjä Pohjois-Suomen Messut valmistelee parhaillaan messuja syys- ja lokakuulle ja ulkoilmatapahtumaa elokuulle, toimitusjohtaja Anna Tiensyrjä kertoo.

”Olemme valmistautuneet messujen ja tapahtumien avautumiseen luomalla messutoimialalle omavalvontaohjeet terveysturvallisuudelle, jotta varmistetaan messutapahtumien järjestäminen turvallisesti heti koronatilanteen sen salliessa.”

Valtakunnallisesti messutoimialan merkittävyys on iso, joten myös koronan vaikutus alalle on ollut suuri, Tiensyrjä toteaa.

”Viime vuonna alalla menetettiin 5 910 henkilötyövuotta, ja järjestäjäpaikkakuntien taloudelliset menetykset olivat noin puoli miljardia euroa.”

Pohjois-Suomen Messut on mukana alansa yhdistyksessä, jossa pyritään vaikuttamaan keskusteluihin ja poliittisiin päätöksiin.

”Messuhallit ovat isoja tiloja, joissa messuja voi järjestää turvallisesti. Käyväthän ihmiset kaupassakin”, toimitusjohtaja hoksauttaa.

"Valmistaudumme siihen, että messut jälleen aukeavat.”
Anneli Tiensyrjä
toimitusjohtaja, Pohjois-Suomen Messut
Muutamien vuosien päässä siintävä sukupolvenvaihdos luo omalta osaltaan uskoa Pitojen Helmen tulevaisuuteen. Tulevat yrittäjät Senni-Sofia (kuvassa) ja Elina Pietilä ovat sukutilan jatkajia kahdeksannessa polvessa.
Muutamien vuosien päässä siintävä sukupolvenvaihdos luo omalta osaltaan uskoa Pitojen Helmen tulevaisuuteen. Tulevat yrittäjät Senni-Sofia (kuvassa) ja Elina Pietilä ovat sukutilan jatkajia kahdeksannessa polvessa.
Kuva: Heli Säkkinen

”Nyt alkaa vähän piristyä”

Perhejuhlia ja kokous-, koulutus- ja virkistystapahtumia Limingan Ala-Temmeksellä järjestävä pitopalvelu Pitojen Helmi on yksi niistä yrityksistä, jotka ovat tunteneet korona-ajan nahoissaan erityisen voimakkaasti:

”Normaalitoimintomme ovat olleet jäissä viime vuoden keväästä saakka; emme ole voineet toimia omalla sarallamme ollenkaan”, yrityksen asiakaspalvelusta, myynnistä ja markkinoinnista vastaava Elina Pietilä sanoo, mutta lisää samaan hengenvetoon:

”Nyt alkaa vähän piristyä.”

Toiminnan hiljenemisestä huolimatta yrityksessä ei ole levätty laakereilla, vaan se on lanseerannut tarjontaansa uusia palveluja.

”Viime syksynä avasimme pihapiirimme pakopelihuoneen, eikä se ole häviämässä mihinkään korona-ajan jälkeenkään”, Pietilä lupaa.

”Aloitimme myös takeaway-brunssin ja lähiruokakuljetuksen. Olemme toimineet perheporukalla, minimoineet menemiset ja kuljettaneet ruokaa maskit päällä, turvaväleillä ja käsidesiä käyttäen”, hän kuvailee yrityksen terveysturvallisuustoimenpiteitä.

Uusin pandemia-ajan tuotos Pitojen Helmessä on historiaa huokuvaan pihapiiriin heinäkuussa avattavat majoitustilat, joihin pystytään majoittamaan 15 henkilöä.

”Se on meidän pitopalvelupalveluihimme hyvä lisä”, Pietilä iloitsee.