Mainos

Yrit­tä­jä­yh­dis­tyk­set tart­tui­vat toimeen heti ko­ro­na­krii­sin en­sim­mäi­sel­lä vii­kol­la ve­toa­mal­la kuntiin

Yrittäjäyhdistykset aktivoituivat välittömästi koronakriisin ensimmäisellä viikolla, kun poikkeusolojen vaikutukset tulivat selväksi. Yhdistykset lähestyivät kuntia vetoomuksilla.

Kirsi Ylisirniön ravintola Irish Pub OWC ja kahvila Ruiskuhuone avattiin rajoitetusti kesäkuun alussa.
Kirsi Ylisirniön ravintola Irish Pub OWC ja kahvila Ruiskuhuone avattiin rajoitetusti kesäkuun alussa.


”Me teimme vetoomuksen kaupunginhallitukselle 19. maaliskuuta. Heti seuraavana maanantaina se teki päätöksen mikroyrityksille annettavasta lainasta”, Raahen yrittäjien puheenjohtaja Kirsi Ylisirniö sanoo.

Yrittäjät toivat julki umpikujassa olemisen. Toivottiin pienten yrittäjien tukemista, vuokrahelpotuksia, paikallisia hankintoja, jäsenyyttä kriisiryhmässä ja korostettiin viestinnän tärkeyttä.

Osa ehdotuksista toteutui, osa ei. Esimerkiksi selviytymisseteliin ei tartuttu.

Yrittäjät koronakriisiryhmässä

Ylisirniö sekä Siikajoen ja Pyhäjoen yrittäjäyhdistysten puheenjohtajat ovat mukana Raahen alueen koronakriisiryhmässä. Siinä on laaja edustus elinkeino- ja kuntasektorin eri puolilta.

”Seurataan tilannetta ja sen kehittymistä. Henkilökohtaisesti olen ollut tyytyväinen kaupungin ja Raahen seudun kehityksen toimintaan.”

Korona-ajasta huolimatta Raahen yrittäjät on tekemässä jäsenkyselyn. Tavoitteena on yhdistystoiminnan kehittäminen ja jäsenten palveleminen.

Kriisin aikana verkkokaupan käyttö bisneksessä on lisääntynyt.

”Raahen seudun kehitys avasi toukokuun alussa verkossa lahjakorttimyymälän. Raaseli-verkkokaupassa on tarjolla monenlaisia palveluja ja tuoteryhmiä.”

Lahjakortti-idea eri tavoin toteutettuna on käytössä ympäri Suomen. Perusideana on ostaa paikallisten yrittäjien palveluja, mutta lahjakortin voi käyttää myöhemmin.

Virtuaalisia aamukahveja

Sekä Raahessa että Limingassa yrittäjät perustivat kriisipuhelimen. Limingassa rinkiin lähti kymmenkunta yrittäjää, joille voi soittaa ongelmatilanteessa.

Limingan Yrittäjien puheenjohtaja Minna Rautio kertoo, että he ovat järjestäneet muutamia virtuaalisia aamukahveja.

”Niistä on tykätty. Vapaamuotoisesti on jaettu huolia ja tsempattu toisiamme.”

Elinkeinopäällikön kanssa pidetään yhteyttä Whatsapp-ryhmässä, jossa voi pikaisesti saada vastauksia kysymyksiin.

Rautio on tyytyväinen lisämäärärahaan, jonka kunta hyväksyi vaikeuksissa olevien pienyrittäjien avustamiseen.

”Se on koettu hyvänä ja on monille tarpeen. Joillekin oli pieni pettymys, kun kunta ei lähtenyt vuokrahyvityksiin, mutta uskon, että se oli kunnan puolelta kompromissi. Nyt kaikki pääsevät osallisiksi avustuksesta.”

Kokoontumisrajoitusten höllentäminen on antanut toivoa.

”Paniikki on laantunut. Niille, joilta asiakkuudet menivät kokonaan, 50 hengen kokoontumisten salliminen on järjettömän hyvä päätös. Nyt on tullut muutama iloinen yrittäjä vastaan kauppareissulla.”

Mira Sovijärven yrityksen Sovipihat sesonki on käynnistynyt. Sovijärvi antaa lähtöpassit villiintyneelle ruusuangervolle työmaalla Oulun Lämsänjärvellä.
Mira Sovijärven yrityksen Sovipihat sesonki on käynnistynyt. Sovijärvi antaa lähtöpassit villiintyneelle ruusuangervolle työmaalla Oulun Lämsänjärvellä.

Yritykset esillä Facebookissa

Oulunsalon yrittäjät ovat hyödyntäneet sosiaalista mediaa markkinoinnissa.

”Facebookissa sivuillamme pyörii joka päivä jonkun jäsenyrityksen tarjous tai mainos. Pieni, mutta tärkeä teko oli, että Oulunsalon puskaradiossa esittelimme listan meidän jäsenyrityksistämme. Sillä muistutettiin, mitä palveluita täällä on tarjolla”, Oulunsalon yrittäjien puheenjohtaja Mira Sovijärvi kertoo.

Hän on pitäytynyt tiedottamisessa suppealla linjalla.

”Infoa on tullut joka tuutista niin mahdottomasti, että olen puheenjohtajana ollut hiljaisemmalla linjalla.”

Paikallisyhdistys ei ole lähtenyt kriisistä kärsineiden yrittäjien henkisen puolen hoitamiseen.

”Siihen ei riitä resurssit. Alueyhdistys tarjoaa paljon sellaisia palveluja, ja olemme antaneet heidän hoitaa sen puolen.”

Kaikissa kunnissa on toimialoja, joilla työt ovat loppuneet ja yrittäjillä menee huonosti. On myös yrittäjiä, jotka ovat saaneet lisämyyntiä verkkokaupalla.

”Kaupan alalla mene ihan hyvin. On tullut verkkomyynti, kotiin toimittaminen sekä erilaiset eväs- ja lounaspussitoimitukset.”

Sovijärven mukaan poikkeusolot ovat vaikuttaneet kaikkiin yrittäjiin mutta vaihtelevasti.

”Kaikilla aloilla se vaikuttaa tapoihin toimia. Voi sanoa, että ilmapiiri on odottava.”

Yritysneuvojalla tärkeä rooli
Koronakriisin takia Pudasjärven markkinat jäävät tänä kesänä pitämättä.
Anna Tilvis

Koronakriisin takia Pudasjärven markkinat jäävät tänä kesänä pitämättä. Kaupungin suurimman vuosittaisen yleisötapahtuman järjestäminen on ollut yrittäjäyhdistyksen pitkä perinne, jonka katkeaminen harmittaa.  

”Kuningashetki jää nyt välistä. Markkinat on sen verran iso tapahtuma ja lupaprosessit vievät niin paljon aikaa, että näin epävarmassa tilanteessa ei ole pystytty viemään asiaa eteenpäin edes sillä ajatuksella, että ne pidettäisiin syksyllä”, Pudasjärven Yrittäjien puheenjohtaja Tommi Niskanen kertoo.  

Hän sanoo, että kaupungilla ei ole ollut taloudellisia mahdollisuuksia yrittäjien kovin suureen avustamiseen. Hankintoja ei myöskään pystytä suuntamaan nopeasti paikallisiin yrityksiin. 

”Enemmän on ollut neuvontaa ja hengessä mukana elämistä. Harva yrittäjä toimii kaupungin vuokratiloissa, siksi vuokrahuojennuksista ei ole suurta apua paitsi yksittäisille yrittäjille. Kuitenkin ne ovat tärkeä signaali, joka näyttää mallia muille vuokranantajille.” 

Yrittäjien yhteydenpito kaupungin ja Pudasjärven kehitys Oy:n kanssa on sujunut tiiviisti. Niskanen on yrittäjäyhdistyksen edustajana mukana kehitysyhtiön hallituksessa. Viestinnän osalta on tehty selkeä linjaus.

”Kaupunki viestii kuntalaisille. Yrittäjäyhdistys ja kehitysyhtiö viestivät yhdessä yrittäjille.”

Kriisi iski Syötteen matkailuun

Kriisiaika on korostanut kehitysyhtiön ja yritysneuvojan merkitystä. Yritysneuvojalta on mahdollista saada käytännöllistä apua tukihakemuksiin ja vastauksia kysymyksiin. 

”Kun kehitysyhtiö perustettiin, yrittäjien toiveiden pohjalta heti alussa palkattiin yritysneuvoja, Turpeisen Auvo. Se on ollut äärimmäisen hyvä ja tärkeä asia poikkeusoloissa.”

Niskanen muistuttaa, että kriisi on iskenyt lujasti myös Syötteen matkailuun. Talvella työnsä aloittaneesta matkailun yrityskehittäjä Jukka Koutaniemestä on ollut suuri apu matkailualan yrittäjille. 

Paikallisyhdistyksen toiminta on tuottanut tulosta. 

”Olen tyytyväinen, että yrittäjät ovat mukana melkeinpä voi sanoa että kaikessa kehitysyhtiön kautta. Minut puheenjohtajana on kutsuttu mukaan johtokeskusryhmään. Iijoelle ennustetaan vuosisadan tulvaa. Viikoittain tarkastellaan korona- ja tulvatilannetta. Ollaan tässä samalla hoideltu sitäkin asiaa”, Niskanen sanoo.