Mainos

Yrit­tä­jät kehuvat Iin ra­ken­nus­val­von­taa huip­pu­no­peak­si ja yri­tys­ke­hit­tä­jää tyy­pik­si, joka sel­vit­tää kaiken – “Kun kysyin maa­nan­tai­na ra­ken­nus­lu­paa, tors­tai­na kaikki oli jo so­vit­tu”

Paikalliset yrittäjät antavat runsaasti kiitosta Iin kunnan asiantuntevalle yrityspalvelulle sekä nopealle rakennusvalvonnalle.

Kestokouru Oy:n toimialaan kuuluvat kattoturvatuotteet, eli vesikourut ja syöksyt, tikkaat, lumiesteet ja kattosillat.
Kestokouru Oy:n toimialaan kuuluvat kattoturvatuotteet, eli vesikourut ja syöksyt, tikkaat, lumiesteet ja kattosillat.

Iiläisen yrittäjän Markus Karvosen työpäivä on alkanut oman kylän uudelta asuinalueelta: hän on juuri asentanut vastavalmistuneen talon autotalliin lumiesteet ja seuraavaksi on vuorossa rännien laitto.

Karvosen mukaan kattoturvatuotteita asentavalle Kestokouru Oy:lle riittää hommaa syksyisin niin paljon kuin vain tehdä kerkeää. Kun syyssateet alkavat, ihmiset alkavat soitella rännien ja lumiesteiden perään.

Karvonen osti Kestokourun liiketoiminnot sekä kaluston vuonna 2018. Vaikka itse työ oli Karvoselle tuttua hommaa, oli yrityksen perustamiseen liittyvissä paperitöissä pyydettävä apua kunnan yrityspalveluista.

”Iin kunnan yrityspalveluiden asiantuntija käytännössä perusti meille firman. Minun täytyi laittaa vain nimi paperiin”, Karvonen kertoo.

Yrityskehittäjä Noora Huotari on auttanut yrittäjiä matkan varrella.

”Noora on todella empaattinen ja paneutuu asioihin täysillä. Jos tarvitsee apua, niin Nooralta voi kysyä ihan mitä vaan. Hän on auttanut meitä esimerkiksi erilaisten tukihakemusten tekemisessä”, Markuksen vaimo Saara Karvonen kertoo.

Ensimmäiset kolme vuotta yrityksen varasto oli Karvosen omassa autotallissa. Alusta alkaen oli kuitenkin selvää, että yritys tarvitsee isommat tilat. Uusi halli rakentui viime vuonna Karvosen kotitalon viereen.

”Jos haluaa rakentaa Iihin, niin kauaa ei tarvitse ainakaan kunnan takia odotella. Kun kysyin maanantaina rakennuslupaa, niin torstaina kaikki oli jo sovittu”, Karvonen kiteyttää.

Iiläinen Kestokouru työllistää Karvosen lisäksi yhden työntekijän.

Suuri osa Kestokourun asiakkaista sijaitsee Iin ja Oulun lähellä, mutta suurimmat asiakkaat löytyvät Lapista. Kun asennuksia tehdään koko maahan aina Ahvenanmaalta Inariin asti, Ii on sijainniltaan erinomainen.

”Ii on keskeisellä paikalla, ja täältä on helppo lähteä, menipä sitten etelään tai pohjoiseen”, Karvonen sanoo.

Asiointi rakennusvalvonnan kanssa on sujuvaa

Myös kivenheiton päässä Kestokourusta sijaitseva Kone Jare Oy on rakentanut yritykselleen tänä vuonna uudet toimitilat Iihin.

Yli 15 vuotta Kone Jarella paiskittiin hommia autotallista käsin, mutta yrityksen kasvaessa ja kehittyessä oli välttämätöntä investoida uuteen huoltohalliin ja toimistotiloihin.

Yrittäjä Olli Jaara uskaltaa sanoa kokemuksesta, että Iihin rakentaminen on varsin helppoa.

”Kun soittaa jollekin, ei puhelua pompotella ihmiseltä toiselle: asiointi rakennusvalvonnan kanssa on ollut sujuvaa niin hallin kuin omankin talon rakentamisen kanssa”, Jaara kertoo.

Vuonna 2005 perustetun Kone Jaren toiminta keskittyy asiakkaan luona tehtäviin raskaan kaluston lisävarusteiden asennus- ja huoltotöihin. Jo yli 10 000 asennusta tehneen yrityksen toiminta-alueena on koko Suomi.
Vuonna 2005 perustetun Kone Jaren toiminta keskittyy asiakkaan luona tehtäviin raskaan kaluston lisävarusteiden asennus- ja huoltotöihin. Jo yli 10 000 asennusta tehneen yrityksen toiminta-alueena on koko Suomi.

Kone Jaren uudessa hallissa on tilaa yli 500 neliötä. Uuden toimitilan myötä myös varastotilat kasvoivat, jolloin tuotteita voidaan pitää varastossa huomattavasti enemmän kuin ennen. Tontti on pinta-alaltaan kaksi hehtaaria, joten laajentamisvaraakin on.

”Suunnittelin hallin hyvin pitkälti itse. Kilpailutuksen jälkeen rakentajaksi valikoitui iiläinen Puusta Oy, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä myös rakentamisen jälkeen. Halli saatiin pystytettyä muutamassa kuukaudessa.”

Iin yrityspalveluiden asiantuntijat ovat auttaneet myös Kone Jarea tilanteessa kuin tilanteessa.

”Nooran kanssa on ollut aivan huippua ja helppoa tehdä yhteistyötä. Iin kunnalla on muutenkin todella osaavaa porukkaa töissä: he osaavat opastaa ja kertoa, mitä kaikkea pitää ottaa milloinkin huomioon. Täällä kaikki on niin mutkatonta ja helppoa, kun puhelimeen vastaavat oikeat ihmiset ja hommat hoidetaan loppuun asti”, Ninni Karppinen sanoo.

Kone Jare työllistää Olli Jaaran ja Ninni Karppisen lisäksi neljä asentajaa eri puolella Suomea.

”Jos yritys kasvaa ja kehittyy tällä tavalla kuin tähänkin asti, viiden vuoden jälkeen on halliin aika tehdä laajennusta.”

Apua saa aina kun tarvitsee

Myös Teollisuuskopla Oy:n yrittäjät Juho Onkalo ja Tomi Tyykiluoto perustivat oman yrityksen Iihin hieman yli vuosi sitten. Myös Teollisuuskoplan ensimmäiset projektit tehtiin autotallista käsin, mutta nopeasti tila loppui kesken ja miehet päättivät rakentaa yritykselleen oman hallin.

Yritystontti löytyi Iin teollisuusalueelta ja rakennuslupa kunnalta tuli välittömästi.

”Rakennusluvan kanssa ei kyllä kunnan puolesta turhaa jahkailtu", Juho Onkalo sanoo.

"Meillä kävi siinä alussa vielä sellainen muutos, että jouduttiin vaihtamaan tonttia, koska aiempi tontti ei ollutkaan meidän käyttöön sopiva. Samana päivänä, kun soitin rakennusvalvontaan, meillä oli uuden tontin katselmus, ja seuraavana päivänä oli kunnan kanssa uusi vuokrasopimus tehty. Rakennuslupakin myönnettiin samana päivänä, kun vuokrasopimus oli lainvoimainen."

Teollisuuskopla Oy tarjoaa teollisuuden suunnittelupalveluita, kone- ja laiteasennuksia sekä kunnossapidon huoltotöitä.
Teollisuuskopla Oy tarjoaa teollisuuden suunnittelupalveluita, kone- ja laiteasennuksia sekä kunnossapidon huoltotöitä.

Reilun 250 neliön hallin rakennusprojekti alkaa olla loppusuoralla ja muutto uusiin tiloihin tapahtuu lokakuun lopussa.

Myös Teollisuuskoplan yrittäjät haluavat nostaa yhdeksi Iin kunnan valttikortiksi yrityspalveluiden asiantuntijat.

”Noora on kyllä omistautunut työlleen, tuntuu että Noora on aina tavoitettavissa. Ei ole asiaa, jota Noora ei selvittäisi”, Juho Onkalo naurahtaa.

”Yrityspalveluista on ollut meille todella paljon apua hakemusten tekemisessä, sopivan tontin etsimisessä ja myös väliaikaisten tilojen hommaamisessa”, Tomi Tyykiluoto sanoo.

Iin Micropoliksen yrityskehittäjä Noora Huotari on iloinen yrittäjien antamasta palautteesta. Hän kokee tärkeäksi, että kunta auttaa ja vahvistaa yrityksiä kaikissa yritystoiminnan vaiheissa.

Huotari rohkaisee ottamaan yhteyttä Iin Micropoliksen asiantuntijoihin matalalla kynnyksellä.

”Iistä löytyy hyviä alueita logistiikaltaan teollisen toiminnan harjoittamiseen. Mikäli yritykselle ei löydy sopivaa toimitilaa on meillä valmius rakennuttaa yritykselle vuokratilat”, Noora Huotari kertoo.

”Lupaamme Iin uudessa kuntastrategiassa, että teemme Iistä Suomen nopeimman yritysten tontti- ja toimitilatarpeisiin vastaavan kunnan. Tästä on hyvä jatkaa kohti tavoitetta.”

Ota yhteyttä:

Noora Huotari
Iin yrityskehittäjä
p. 040 683 0541
noora.huotari@micropolis.fi

Info

Iin kunta

Hyödynnä nelostien asiakasvirta. Valtatie 4:n (E-75) liikennemäärä Iin kohdalla on noin 12 500 autoa vuorokaudessa.  Ii on osa Oulun 250 000 asukkaan talous- ja työssäkäyntialuetta.

Yrityksiä Iissä on yli 400.

Iin yrityspalvelut palvelevat sekä toimintaansa aloittavia että liiketoimintaansa kehittäviä yrityksiä sijoittumaan Iihin. Tutustu Iin liiketoimintamahdollisuuksiin ja ota yhteyttä yrityspalveluihin: ii.fi/business

-