Mainos

Yrit­tä­jän roolit ovat monet teat­te­ris­sa: Pitää olla oman osaa­mi­sen mes­ta­ri, us­kot­ta­va päät­tä­jä it-asiois­ta ta­lous­hal­lin­non kie­mu­roi­hin

Katriina Ruonio, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Katriina Ruonio, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Yrittäjän roolit ovat moninaiset, eikä mikroyrittäjä pääse suinkaan helpoimmalla. Ei riitä, että olet ydinosaamisesi mestari, vaan sinun tulee olla uskottava päättäjä myös it-asioista taloushallinnon kiemuroihin.

Puolisosi/yhtiökumppanisi on agenttisi, joka etsii sinulle urapolkuja mihin osaamisesi, luonteesi ja motivaatiosi riittää. Hän tuntee sinut ja uskaltaa ehdottaa uusiakin lajityyppejä, joita et itse edes uskalla ajatella.

Suoritustasi tarkkailee tiukka kriitikoiden lauma – naapurit odottavat uutta mersua pihaasi, sukulaiset epäilevät taitojesi riittävyyttä. Työntekijäsi seuraavat tekemisiäsi ja pelkäävät saavatko pääsylipulleen (koko työuransa ja ammattiosaamisensa käsiisi antaneena) vastinetta ja ennen kaikkea jatkuvuutta. Samaa tarkkailua tekevät asiakkaamme ja jokaisen jakson päättyessä tekevät ratkaisun jatkosta.

Tulikoe on Putousohjelmassa yllätystilanne, johon näyttelijän tulee heittäytyä ilman ennakkotietoa. Tällaisiin pieniin tulikokeisiin joudumme yritysmaailmassa lähes päivittäin, mutta entä ne suuremmat? Yrittäjäkollegan tai työntekijän yllätyksellinen kuolema on tilanne, jota varten harvat yritykset ovat tehneet täydellisen riskianalyysinsa. Miten yrittäjä pystyy toimimaan rationaalisesti, mutta kuitenkin hylkäämään omat tunteet? Työntekijänä voisit jäädä sairauslomalle / muulle vapaalle. On vain heitettävä sininen paita päälle ja osoitettava osaamisensa tässäkin roolissa.

Cast Away -elokuvan roolissa sinulla ei ole ketään kanssanäyttelijää. Senpä takia erilaiset yrittäjä-järjestöt tuovat meitä yhteen – on joku jonka kanssa keskustella juonenkäänteiden tulkitsemisesta. On paljon yhteistä vaikka toimialat ulkopuolisen silmin ovat yhtä kaukana toisistaan kuin Bollywood ja ranskalainen Film Noir.

Usealle riittää kesäteatteritasoinen toiminta, mutta heidänkin joukossaan on monta Jussi-patsaan arvoista suoritusta. Entä jos haluat kurotella Oscar-ehdokkuutta? Olisitko sinä valtakunnallisella tasolla Vuoden 2022 Yrittäjä?