Mainos

Yrit­tä­jä Katja Kos­ki­mies on Kärpät Tyt­tö­jen vas­tuu­val­men­ta­ja – tree­ne­jä hän vetää kolmena iltana vii­kos­sa: ”Koska se on niin kivaa”

Katja Koskimies on Kärpät Tyttöjen vastuuvalmentaja. Hänen valmentamassaan joukkueessa tytöt ovat 10–14-vuotiaita. Koskimies on toiminut valmentajana jo neljä vuotta. Hän valmentaa vapaa-ajallaan, koska se on niin mukavaa.

Joukkueesta huokuva riemu tarttuu helposti valmentaja Katja Koskimieheenkin.
Joukkueesta huokuva riemu tarttuu helposti valmentaja Katja Koskimieheenkin.
Kuva: Ester van Dam

Katja Koskimies aloitti jääkiekkovalmennuksen poikien Napero-joukkueen valmentajana. Sen jälkeen hän oli kolmen kauden ajan Kärpät Saijat joukkueessa. Hänen valmentamansa joukkue on osa Oulun Kärpät 46 ry:n tytöille suunnattua jääkiekkopolkua.

Jääkiekkopolun tarkoituksena on tarjota tytöille mahdollisuus harrastaa jääkiekkoa sekä edistää tyttökiekkoilijoiden kehittymistä ja edistymistä kiekkokoulusta aina huippu-urheilijaksi saakka. Kärppien tyttö- ja naiskiekkopolku ulottuu tällä hetkellä Kärpät Saijat kiekkokoulusta Kärpät naiset SM-liigajoukkueeseen.

”Tyttöjen valmentaminen rikastaa myös coaching-työtä, jota teen erilaisten yritysten ja työyhteisöjen kanssa. Tyttöjen kehittyminen sekä keskinäinen huumori ja joukkueen yhteishenki tuottavat minulle iloa.”

Koskimiehen omat lapset ovat aikoinaan pelanneet jääkiekkoa harrastesarjoissa. Koskimies pelaa itsekin tällä hetkellä harrastejääkiekkoa.

Lajissa häntä viehättää monimuotoisuus, vauhti ja yhteisöllisyys. Koskimies myös osallistuu turnauksiin kotimaassa ja ulkomailla.

”Pelaan Playmates sekajoukkueessa. Osallistumme Arctic Circle -turnaukseen Kittilässä ruskamaratonin aikaan ja Rukan Pipolätkään tammikuussa. Toukokuussa 2022 pääsimme jälleen tauon jälkeen Hollantiin Tilburgiin turnaukseen. Tavoitteena on järjestää taas keväälle 2023 kansainvälinen turnausreissu jonnekin päin Eurooppaa.”

-
Kuva: Ester van Dam

Kannustava ilmapiiri ja itsetuntoa

Jääkiekkovalmentajan työ sisältää paljon vastuuta. Tytöt ovat eri ikäkehitysvaiheissa. Tämä on otettava valmennuksessa huomioon.

Tärkeintä on luoda hyvä ja kannustava ilmapiiri. Kun kyseessä on kilpaurheilu, niin toiminnan on oltava myös tavoitteellista.

”Koen, että yksi tärkeä tehtävä valmentajana on auttaa tyttöjä siten, että heille kehittyy hyvä itsetunto urheilijana”, Koskimies painottaa.

Itsetunto rakentuu itseluottamuksesta, oman kyvykkyyden ymmärtämisestä sekä mahdollisuudesta kasvaa ja kehittyä harjoittelemalla. Positiivinen ajattelu tukee itseluottamuksen kehittymistä ja auttaa kohtaamaan epäonnistumisia. Kasvua ja kehitystä tukevassa ajattelutavassa epäonnistuminen liittyy vain tekemiseen.

"Tyttöjen valmentaminen rikastaa yritysten ja työyhteisöjen kanssa tekemääni coaching-työtä.”

Vastuuvalmentajan työhön kuuluu valmentajaresursseista huolehtiminen ja kouluttautuminen. Koskimiehen osaamiseen liittyvät tavoitteet jääkiekkovalmennuksessa kohdistuvat erityisesti lajivalmennuskoulutuksiin.

”Jääkiekkotreenejä on kolmena iltana viikossa Oulunsalossa, Linnanmaalla ja Raksilassa. Oulunsalossa ja Linnanmaalla tehdään jäätreenien lisäksi oheistreenejä. Oulunsalossa olemme saaneet Kiekkolaserilta tilat käyttöön oheisharjoittelua varten”, Koskimies kiittelee.

Monipuolinen liikkuja

Coaching-työn ohella Koskimiehelle jää hyvin aikaa harrastaa muutoinkin monipuolisesti. Hän on mukana Oulun Meripelastajissa ja hän tanssii.

Liikkuminen on ollut tärkeää lapsesta saakka. Koskimies ei ole harrastanut kilpaurheilua, mutta on liikkunut aina aktiivisesti.

”Olen koko työurani ajan tehnyt tavoitteellista työtä, joten en ole halunnut enää vapaa-ajalla harrastaa urheilua tavoitteellisesti.”

Valmentamista Koskimies aikoo jatkaa niin kauan kun aikaa riittää ja valmentaminen tuntuu oikealta.

Menestysvalmennusta
  • BupUp Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja
  • Toiminut yrittäjänä 2,5 vuotta
  • B.UP Palvelut ovat menestysvalmennusta. Menetelmänä on B.UP Coaching, jossa liiketoiminnan kehittämisen parhaat menetelmät yhdistyvät life coaching -prosessiin.
  • Harrastaa vapaa-ajalla monipuolisesti liikuntaa ja nauttii luonnon rauhasta.