Mainos

Yrit­tä­jä Jarkko Auno nollaa työ­aja­tuk­set kalalla – papan ja isän kanssa aloi­tet­tu har­ras­tus jatkuu nyt tyt­tä­ren kanssa

Isän ja papan kanssa kalastuksen aloittaneen Jarkko Aunon mukana kalareissuilla kulkee nyt oma tytär.

Jarkko Auno sanoo, että fileroitu ja voissa paistettu hauki on parasta herkkua. Hän syö aina tuoretta kalaa.
Jarkko Auno sanoo, että fileroitu ja voissa paistettu hauki on parasta herkkua. Hän syö aina tuoretta kalaa.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Isänsä ja pappansa kanssa kalastanut Jarkko Auno on siirtänyt harrastuksensa jo seuraavalle sukupolvelle. Hänen 1,5-vuotias tytär on ollut kalastusreissuilla mukana.

Jarkko Auno oli ensimmäistä kertaa yksin kalassa 8-vuotiaana. Silloin hän sai virverillä Kalajoen rannalta hauen. Nykyään Auno kertoo olevansa tutkimuskalastaja. Hän tutkii internetissä googlen avulla ilmakuvia ja syvyyskarttoja.

”Kalastus on minulle enemmänkin tutkimusmatkailua kuin ruoan hankintaa. Harrastuksen myötä olen perehtynyt biologiaan ja ympäristöön. Minusta on mielenkiintoista seurata, miten kalat liikkuvat.”

Auno on kalastanut kaikenlaisissa vesistöissä. Hän on käynyt aikaisemmin pidemmillä kalastusreissuilla Lapissa ja Jäämerellä.

Nykyisin Auno tekee ystäviensä kanssa päiväreissuja lähialueilla. Hän kehuu Pohjois-Pohjanmaata siitä, että täällä on monipuolisia kalastusalueita ja vesistöjä.

”Tykkään käydä mieluiten kalastamassa pienillä ja rehevillä vesistöalueilla. Niitä Oulun seudulta löytyy.”

Vastuullista kalastusta

Aunon kalastusharrastuksen taustalla on vastuullisuusajatus.

”Me vapautamme aina isoimmat kalat takaisin veteen, koska ne ovat vesistön hoitajia ja puhdistavat vesistöjä. En myöskään koskaan pakasta kalaa, vaan syön sen tuoreena. Näin saalismäärä pysyy kohtuudessa.”

Auno keskittyy suurhauen heittokalastukseen. Hänen käyttämänsä vene ja uistimet on suunniteltu suuren kalan pyytämiseen. Kalastusvälineet ovat kestävät ja laadukkaat. Viime kesänä Auno hankki liveluotaimen, jonka avulla pystyy seuraamaan kalojen liikkeitä.

”Osallistuimme tänä vuonna kavereiden kanssa hauenkalastuskilpailu HK-Open kevät 2023 rennosti-sarjaan. Kisaan osallistui yli 1 190 venettä ympäri Suomen. Me voitimme koko sarjan.”

Auno kertoo, että Pohjois-Suomessa hauen ajatellaan usein olevan roskakala. Keski-Euroopassa ja Etelä-Suomessa haukea taas arvostetaan sekä urheilu- että ruokakalana. Tämä ajattelu on rantautumassa myös Pohjois-Suomeen.

Auno kalastaa kaikilla aktiivikalastusvälineillä eli heittokalastaen ja perholla. Talvella hän kalastaa Ismete-tekniikalla, joka on täkykalastusta. Se tapahtuu jään päällä ja siinä käytetään lyhyttä vapaa ja kelaa.

”Kesällä kalastus on aktiivista, koska me vaihdamme koko ajan paikkaa ja heittelemme viehettä veteen.”


Me vapautamme aina isoimmat kalat takaisin veteen, koska ne ovat vesistön hoitajia ja puhdistavat vesistöjä.
Jarkko Auno


Kalalla työt unohtuvat

Aunon mieleen on jäänyt erityisesti kaksi kalastusreissua.

”Kerran olin kalastuskajakilla jokialueella aamusta iltaan saakka ja näin 2D-luotaimessa suuria kaloja. En saanut silloin mitään, joten menin uudestaan samaan paikkaan talvella. Talvella kala lähti vetämään lujasti siimaa ja sain 11 kilon haun. Toinen kerta oli tänä syksynä, kun kaverini otti yhteyttä ja sanoi haluavansa kalastaa perholla suuren hauen. Kalastimme pitkän ja vaikeankin päivän, mutta lopulta löysimme luotaimella ison hauen. Kaverini sai sen nappaamaan perhoon ja väsytteli veneeseen yli 13-kiloisen hauen.”

Auno suosittelee kalastusta lämpimästi kaikille, koska se on oiva tapa unohtaa työasiat.

”On kiva istua veneessä vapa kädessä ja siima vedessä. Me lähdemme kavereiden kanssa yleensä aamulla ja olemme koko päivä vesillä.”

Jarkko Auno on Finnaction Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja, Oulunseudun Fysioterapia Oy:n kehitysjohtaja sekä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kasvuverkoston johtoryhmän jäsen.


Jarkko Aunon pakissa on vieheitä moneen lähtöön.
Jarkko Aunon pakissa on vieheitä moneen lähtöön.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät