
Idea sählyjoukkueesta syntyi alun perin siten, että muutamat sählyn pelaamisesta innostuneet pariskunnat alkoivat pohtia yhdessä pelaamista. He kyselivät porukkaan mukaan miehiä ja naisia; heitä löytyikin useampia.
Alkuperäisestä sählyporukasta mukana on vielä viisi jäsentä. Porukassa on todella mukavia ja leppoisia ihmisiä. Sählyporukassa Jaana Leinoa kutsutaan lempinimellä Jantse. ”Minua on oikeastaan jo lukiosta saakka kutsuttu Jantseksi.”
Toisilla ihmisillä on olennainen merkitys harrastuksesta nauttimiseen. ”Minulle tärkeää on se, että harrastuksessa saa olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa.”
Leino on harrastanut koko ikänsä erilaisia urheilulajeja. Pesäpalloa hän on pelannut superpesistasollakin lähes kolmikymppiseksi saakka. Leino pitää erityisesti joukkue- ja mailalajeista.
”Olen jo pienestä pitäen ollut hyvin liikkuvainen ja sosiaalinen”, Leino sanoo.
Harrasteporukassa ei puhuta töistä
Sählyn pelaamisessa Leinoa kiehtoo se, että harrasteporukassa on ammattitaustaltaan erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä 30–60-vuotiaisiin. Mukavaa on erityisesti se, että harrasteporukassa ihmisten ammateilla ei ole väliä.
Kukaan ei myöskään rasita muita omilla työhuolillaan, koska työstä ei juuri puhuta. Joskus tosin jutellaan yhteiskunnallisistakin asioista.
”Meidän porukassa on myös mukavan sopivaa kilpailuhenkisyyttä. Kun naisia on mukana, miehet eivät ota peliä niin tosissaan”, Leino naurahtaa.
Sählyssä taito- ja kuntoerot eivät ole Leinon mielestä este, koska jokainen omaa pelitaitoja.
Liikkuminen vähintään kolme kertaa viikossa on tärkeä osa Leinon hyvinvointia. Sähly on liikuntamuotona sellainen, jossa saa olla samanhenkisten, mutta kuitenkin erilaisten ihmisten kanssa. ”Kuin huomaamatta tulee pidettyä huolta kehosta, aivoista ja mielestä. Joukkuelajien rikkaus on siinä, että saa olla osallinen muuhunkin ryhmään kuin läheisiin ihmisiin. ”
Joukkue vie irti arjesta
Leino hämmästelee sitä, kuinka suuresti fyysinen kunto korreloi stressinsietokyvyn ja kaiken jaksamisen kanssa sekä yrittäjänä että ihmisenä. ”Kun on yksinyrittäjä, niin peliporukka auttaa työstä irroittautumisessa. On kavereita ja muutakin elämää kuin yrittäminen ja työ”, Leino sanoo.
Urheilutaustasta on hyötyä Leinon työssä sosiaali- ja terveysalalla. ”Se voi yhdistää minua ja asiakkaita. Vuorovaikutusta on helppo alkaa rakentaa myös miesten ja poikien kanssa, kun voi puhua urheilusta”, Leino sanoo.
Peliporukan toiminnassa on vuosien myötä vakiintunut erilaisia, osin humoristisiakin juttuja.
”Joukkuejaon tekijä, juomatauko viidennen voittomaalin jälkeen, vakiovitsailu viimeisen erän voittajasta sekä uusien pelivälineiden, upeiden yhteen pelaamisen kautta tehtyjen maalien sekä taidokkaiden syöttöjen ihastelu”, Leino luettelee.
Mieleen on jäänyt muutamien vuosien takaa erityisesti se, kun koko porukka oli pelastamassa yhden pelaajan henkeä.
”Silloin kaikilla oli vakavat ilmeet muutamien viikkojen ajan, mutta onneksi kaikki päättyi hyvin. Saadaan edelleen nauttia pelaamisesta, yhdessä olemisesta ja elämisestä”, Leino kiittää.
- Työskentelee sosiaali- ja terveysalalla parisuhde- ja perheterapeuttina sekä työnohjaajana
- Toiminut yrittäjänä 8 vuotta
- PPY:n yksinyrittäjien johtoryhmän jäsen
- Kotoisin Raahesta
- Asunut Muhoksella 30 vuotta
- Perheeseen kuuluvat puoliso ja 3 aikuista lasta, jotka asuvat jo omillaan
- Sählyn pelaamisen lisäksi juoksee, käy kuntosalilla, tekee käsitöitä ja kuuntelee äänikirjoja