Yöllä voi elää men­nei­syyt­tä uu­del­leen – Kuu­stu­dio on suora lähetys 50 vuoden takaa

Kuustudio saa viisi tähteä, koska on upeaa, että ison tapahtuman suora lähetys on tallennettu ja nyt katsottavanamme.

Kuustudiossa olivat Erkki Toivanen, Jan Torvalds ja Yrjö Länsipuro. Pyöreän pöydän ääressä vasemmalta lukien Ralf Friberg, Bo Fagerström, Matti Tiuri, Birger Wiik, Teppo J. Suonperä, Gustav Järnefelt, Börje Hjelm ja Pertti Jotuni. Ohjelma on mustavalkoinen.
Kuustudiossa olivat Erkki Toivanen, Jan Torvalds ja Yrjö Länsipuro. Pyöreän pöydän ääressä vasemmalta lukien Ralf Friberg, Bo Fagerström, Matti Tiuri, Birger Wiik, Teppo J. Suonperä, Gustav Järnefelt, Börje Hjelm ja Pertti Jotuni. Ohjelma on mustavalkoinen.
Kuva: Markku Vuorela
Kuustudio saa viisi tähteä, koska on upeaa, että ison tapahtuman suora lähetys on tallennettu ja nyt katsottavanamme. Mikä voisi olla nykyisin yhtä merkittävä askel tuntemattomaan kuin ensimmäinen kuukävely oli?

Ei ihme, että sitä seurattiin suorana myös Suomessa, vaikka Neil Armstrong ja Edwin 'Buzz' Aldrin olivat Kuussa yöllä Suomen aikaa. Komentoaluksessa Kuun kiertoradalla oli Michael Collins.

Kuukävelystä on kulunut 50 vuotta. Sen vuoksi Yle uusii viisituntinen Kuustudio-ohjelman, joka alkoi 21.7.1969 kello 2.10 yöllä. Nyt aloitetaan paria tuntia aiemmin.

Kuustudio on nostalginen ja kuitenkin yllättävän nykyaikainen. Tekniikka on alkeellista ja kuvien laatu heikko, mutta paneeliohjelmat asiantuntijoineen ovat edelleen kaavaltaan aikalailla samanlaisia.

Vaikka kuukävely ja sen onnistuminen tiedetään, tapahtuma-aikaan oli toisin.

Kuukävely alkoi 4.56 Suomen aikaa.

Kuusta tuleva kuva on nykysilmin heikkolaatuista

Kun astronautit pääsevät Kuun kamaralle, tunnelma on rauhallinen niin kuin ammattilaisten tiukoissa paikoissa. Teho-osastollakaan ei yleensä juosta.

Kuusta suorana tuleva kuva on rakeista ja epäselvää, taustalla hurisee.

Ohjelmassa aikaa ennen kuukävelyä kulutetaan muun muassa yleisökysymyksillä. Voiko kuussa sytyttää tulitikun, seurasiko tunnistamaton esine avaruudessa kuulentoa? Kvasaareistakin kysytään, vaikka ne oli löydetty vasta muutama vuosi aiemmin 1963.

Erkki Toivanen nuorena

Pasilassa ovat muun muassa nuori Erkki Toivanen, Yrjö Länsipuro ja Martti Tiuri. Toivanen ja Länsipuro tekivät pitkän uran Yleisradiossa. Tiuri oli radiotekniikan emeritusprofessori ja poliitikko. Toivanen ja Tiuri ovat kuolleen 2010-luvulla.

Paikalla on myös vuonna 1973 surmattu Teppo J. Suonperä. Houstonissa kommentoi Pasi Rutanen.

Kuustudio 1969 Yle Teema & Fem lauantai 20.7. klo 00.10 – 5.33

Me tiedämme, miten ensimmäinen kuukävely onnistui. 21.7.1969 jännitettiin, koska kaikki oli ennenkokematonta.