Yli 200 opis­ke­li­jaa saapuu kesällä Suomeen opis­ke­le­maan suomen kieltä ja kult­tuu­ria – Ou­lun­kin yli­opis­to osal­lis­tuu pro­jek­tiin

Eniten kurssilaisia tulee Venäjältä, Puolasta ja Saksasta. Yhteensä osallistujia on peräti 23 eri maasta.

-
Kuva: Joel Maisalmi

Yli 200 yliopisto-opiskelijaa eri puolilta maailmaa matkaa tänä kesänä Suomeen opiskelemaan suomen kieltä ja kulttuuria, tiedottaa Opetushallitus. 

Opetushallitus järjestää kuusi kurssia yhteistyössä suomalaisten yliopistojen kanssa heinä-elokuussa. Kurssien järjestäjinä toimivat tänä vuonna Oulun, Jyväskylän, Tampereen ja Vaasan yliopistot sekä Åbo Akademi.

Eniten kurssilaisia tulee Venäjältä, Puolasta ja Saksasta. Yhteensä osallistujia on peräti 23 eri maasta.

Tiedotteen mukaan kurssit on tarkoitettu ulkomaisten yliopistojen suomen kielen opiskelijoille. Pääpaino on suullisen kielitaidon kehittämisessä. Sen lisäksi kerrataan kielioppia, luetaan, kirjoitetaan ja kuunnellaan.

Kahdella kursseista tutustutaan suomen kielen lisäksi suomalaiseen kirjallisuuteen. Suomen kielen ja kääntämisen kurssilla puolestaan vahvistetaan suomen kielen taitoa ja perehdytään ammattimaisen kääntämisen perusteisiin.

Kaikilla kursseilla tutustutaan myös suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan.

– Tavoitteena on kehittää kielitaitoa aidossa kieliympäristössä. Siksi kursseilla myös jalkaudutaan luokkahuoneen ulkopuolelle suomalaisten pariin, kertoo ohjelma-asiantuntija Leena Kärnä tiedotteessa.

Intensiivisen opiskelun lisäksi kaikilla kursseilla järjestetään monipuolista vapaa-ajan ohjelmaa kuten kulttuurivierailuja, luontoretkiä ja saunailtoja.

– Opiskelijoille jää näistä joka vuosi unohtumattomia muistoja. Kurssipalautteissa on kerrottu, että meille suomalaisille tuiki tutut asiat, kuten pesäpallon pelaaminen tai korvapuustien leipominen, ovat tuntuneet todelliselta sukellukselta suomalaiseen kulttuuriin. Vähän yllättävää ehkä on, että osa suorastaan hullaantuu saunomisesta, toisille se ei taas ole kovinkaan mieluisa kokemus, hän jatkaa. 

Suomen kielen opiskelijoita tuetaan kesäkurssien lisäksi tarjoamalla heille Suomea Suomessa -harjoitteluohjelma ja myöntämällä apurahoja opintoihin suomalaisissa yliopistoissa, tiedotteessa kerrotaan.