Pääkirjoitus: Mainio uutinen Suomen pel­loil­ta – hyvät sa­to­nä­ky­mät li­sää­vät huol­to­var­muut­ta

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Ylen MOT: Isän­nöit­si­jä­yh­tiöt ra­has­ta­vat ta­lo­yh­tiöi­tä ta­voil­la jotka voivat ri­kos­oi­keu­den pro­fes­so­rin mukaan lä­hen­nel­lä lah­jon­taa

Kerrostaloja kuvituskuvassa.
Kerrostaloja kuvituskuvassa.
Kuva: Pekka Aho

Ylen mukaan isännöitsijätoimistot ovat hankkineet itselleen tuloja tavalla, joka lähentelee rikosoikeuden professorin mukaan ääritapauksissa jo lahjontaa.

Ylen MOT-toimitus on saanut haltuunsa salaisia sopimuksia, joita isännöitsijät ovat tehneet yhteistyökumppaneidensa kanssa. Ylen mukaan sopimuksiin on kirjattu palkkioita, joita maksetaan isännöitsijätoimistolle, kun se tekee hankintoja taloyhtiölle.

Menettely voi olla jopa laitonta, jos sopimuksia pimitetään taloyhtiöiden hallitukselta, sanoo Ylen haastattelema rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

– Jos etu annetaan isännöitsijätoimistolle ilman, että taloyhtiön hallitus on nimenomaisesti antanut siihen isännöitsijälle maksettavaan etuun suostumuksensa, niin silloin kysymys on lähtökohtaisesti lahjonnasta elinkeinotoiminnassa.

Yksi MOT-toimituksen haltuunsa saama sopimus koskee hissien huoltamista. Siinä hissiyhtiö Kone teki puitesopimuksen hissien huoltamisesta Suomen suurimpiin kuuluvan isännöintitoimiston Realian kanssa.

Sen mukaan Kone maksoi Realialle “neljän prosentin hankintapalkkion”.

Realian mukaan yhtiö on luopunut hankintapalkkioiden käyttämisestä. Koneelta puolestaan kerrottiin Ylelle, että Realian vanhan puitesopimuksen tyyppinen hankintapalkkiokäytäntö on ollut poikkeuksellinen ja siitä luovuttiin kokonaan vuonna 2018.

Kone kertoo edellyttäneensä koko ajan, että taloyhtiö ymmärtää ja hyväksyy hankintapalkkion sisällön.

Ylen MOT:n selvityksessä sivutaan myös oululaisen Kiinteistötahkolan toimintaa. Kaleva uutisoi yhtiön tekemisistä muun muassa viime kesänä.

MOT:n selvityksessä tuli ilmi tapauksia, joissa isännöintitoimistot ovat tehneet taloyhtiölle hankintoja isännöintikonserniin tai sen lähipiiriin kuuluvilta yrityksiltä ilman kilpailutusta.Esimerkiksi oululainen taloyhtiö sai 20 000 euron laskun rakennustyön tarkkailusta.

Tarkkailijan palkkauksesta oli päätetty uudiskohteen osakkeenomistajien kokouksessa. Siihen osallistui vain yksi osakkeenomistaja. Taloyhtiön isännöitsijänä toimi Suomen toiseksi suurin isännöintiyritys Kiinteistötahkola.

Kun osakkaat alkoivat selvittää asiaa kävi ilmi, että tarkkailija palkattiin Kiinteistötahkolan konserniin kuuluvasta yrityksestä ilman kilpailutusta.