Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma tappaa lin­tu­ja, mutta voi­ma­loi­den maa­la­mi­nen vä­hen­täi­si lin­tu­kuo­le­mien määrää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ylei­sur­hei­li­jat pian vauh­tiin: Elina Lampela hyppää ke­sä­kuus­sa ainakin neljä kil­pai­lua, Toni Keränen aloit­taa heitot heti kuun 1. päivänä

Kilpailukausi 2020 alkakoon, mutta milloin se oikeasti alkaa? Riippuu keneltä kysytään.

Toni Keränen laittaa numerolapun rintaansa kesäkuun 1. päivänä, Elina Lampela aloittaa viimeistään 13. kesäkuuta ja Samuel Purola on viivalla ensimmäisen kerran 4. heinäkuuta.

Ainakin kuvioihin on tullut selvyys ja kalenteri on olemassa koronakevään jälkeen.

– Olen pystynyt olosuhteisiin nähden treenaamaan hyvin. Uudenmaan sulun aikana en päässyt Pajulahden urheiluopistolle, mutta muuten olen käynyt siellä kaksi kertaa viikossa, Helsingissä asuva Oulun Pyrinnön seiväshyppääjä Lampela kertoo.

22-vuotias Lampela arvioi, että hänen hyppymääränsä ovat pysyneet normaalina edellisiin keväisiin verrattuna.

– Jonkin verran olen tehnyt hiekkahyppyjä eli en tee koko hyppyä vaan vauhtijuoksun ja maastalähdön.

"Toivon toki, että minulla on vielä useampi vuosi uraa jäljellä. 445 oli tavoite tälle kaudelle ja se on sitä edelleen."
Elina Lampela

Lampela aloittaa kilpailukautensa 13. kesäkuuta Kuortaneella, ellei sitä ennen löydy sopivaa pikkukisaa rajatulla osallistujamäärällä. Pyrintöläinen sanoo, että hänen tähtäimensä on asetettu elokuun puolivälin Kalevan kisoihin.

– Aion silti hypätä jo kesäkuussa useamman kilpailun. Voi olla jopa mahdollista, että kesäkuussa olisi neljä kilpailua. Heinäkuuta on silmäilty alustavasti.

Oululaisen hallikausi oli erinomainen. Hän hyppäsi ennätyksekseen 435 ja kuuden kisan tuloskeskiarvo 421,5 kertoo hypyn vakaudesta. Lampela teki kahdessa kilpailussa myös yrityksiä ylittää Pariisin EM-raja 445.

Ei tullut ylitystä, mutta ei tullut kisojakaan. EM-kisoja ei siirretty vaan ne peruttiin kokonaan.

– Totta kai se harmitti, sillä olisi ollut mukava yrittää päästä ensimmäisen kerran aikuisten arvokisoihin. Toivon toki, että minulla on vielä useampi vuosi uraa jäljellä. 445 oli tavoite tälle kaudelle ja se on sitä edelleen. Hallikausi toi minulle itseluottamusta treeneihin.

Oulun Pyrinnön Elina Lampela ylitti viime kesänä parhaallaan 400. Talvikausi toi kehitystä ja oululainen hyppäsi hallissa 435.
Oulun Pyrinnön Elina Lampela ylitti viime kesänä parhaallaan 400. Talvikausi toi kehitystä ja oululainen hyppäsi hallissa 435.
Kuva: Matti Räty

Limingan Niittomiesten keihäänheittäjän Toni Keräsen kausi alkaa jo siinä vaiheessa, kun Suvivirren viimeinen säkeistö kaikuu vielä. Jyväskylässä järjestetään 1. kesäkuuta kutsukilpailu.

– Kovia ukkoja on viivalla, Keränen sanoo.

Jyväskylän jälkeen hänen ohjelmassa ovat kilpailut Kuortaneella (13.6.), Seinäjoella (21.6.) ja Vantaalla (27.6.). Keränen katsoo kisoja kohti into piukassa.

– Olen hyvässä kunnossa ja terveenä. Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan ja olen heittänyt treeniennätykseni, hän kertoo.

Pyrinnön pikajuoksija Samuel Purola venyttää kautensa starttia heinäkuun puolelle. Hänen tarkoituksenaan on kyyristyä telineisiin Raatissa perjantaina 3. heinäkuuta järjestettävissä Valkean kaupungin kisoissa. Matkana on tuolloin 200 metriä.

20-vuotias juoksija sekä hänen valmentajaisänsä Mika Purola tekivät koronan keskellä päätöksen vetää peruskuntokautta pidempään.

– Kesäkuu on nyt uusi toukokuu, Mika Purola muotoilee.