Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Yle: Pe­rus­suo­ma­lai­set nousi Suomen suo­si­tuim­mak­si puo­lueek­si – SDP:n kan­na­tus laski hieman

Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset nousivat Ylen kannatuskyselyn kärkeen. Arkistokuva.
Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset nousivat Ylen kannatuskyselyn kärkeen. Arkistokuva.
Kuva: Timo Marttila

Perussuomalaiset ovat nousseet Suomen suosituimmaksi puolueeksi, kertoo Yle. Tuoreessa kannatusmittauksessa perussuomalaisten kannatus on 20,9 prosenttia. Pääministeripuolue SDP:n kannatus laski hieman edellisestä Ylen kuukausittain tekemästä kyselystä ja on nyt 20,6 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus nousi marraskuun aikana eniten kaikista puolueista eli 1,4 prosenttia. Puolue on ollut Ylen kannatusmittausten kärjessä edellisen kerran tämän vuoden alussa.

Vielä elokuussa pääministeripuolueen kannatusluvut olivat 23,4 prosenttia. SDP:n kannatus kasvoi kevään koronakriisin aikana, mutta lokakuusta lähtien puolueen kannatus on laskenut.

– Poikkeusoloissa nähtiin poikkeuksellisia lukemia ja nyt ollaan palaamassa lukuihin, jotka ovat normaaleja tässä nykyisessä poliittisessa tilanteessa. Ei ole yhtä ylivoimaisesti suurinta puoluetta, vaan kolmesta neljään keskisuurta puoluetta, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi viimeisintä gallupmittauksen tulosta.

Turja toteaa, että perussuomalaiset ovat saaneet uusia kannattajia erityisesti nukkuvien puolueesta, kokoomuksesta ja keskustasta.

Perussuomalaisten kannatus on erityisen vahvaa miesten keskuudessa. SDP:n ja kokoomuksen kannatus miesäänestäjien joukossa on vähentynyt.

Kokoomuksen ja keskustan kannatus hienoisessa laskussa

Kokoomuksen ja keskustan kannatusluvut ovat laskeneet hieman. Marraskuun gallupmittauksessa kokoomuksen kannatus 15,9 prosenttia ja keskustan 12,1 prosenttia.

Vihreiden suosio on pysynyt kuta kukin ennallaan edelliseen mittaukseen verrattuna. Vihreiden kannatus on 11,6 prosenttia.

Vasemmistoliiton kannatus laski hieman, 7,2 prosenttiin. RKP:n kannatus on pysynyt ennallaan ja on nyt 4,4 prosenttia.

Liike Nytin kannatus on 2,2 prosenttia.

Kun tulosta arvioidaan hallitus- ja oppositiopuolueiden välillä, niin kannatusluvuissa tapahtuneet muutokset ovat pieniä.

Hallituspuolueiden kannatus on 55,9 prosenttia ja oppositiopuolueiden 44,1 prosenttia.

Mittauksen virhemarginaali on 1,9 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten 2 707 suomalaista marras-joulukuussa. Puoluekantansa kertoi 1881 vastaajaa.