Uimahallit: Oulun ui­ma­hal­lis­sa ja Ve­si-Ja­tu­lis­sa sul­jet­tu altaita bak­tee­ri­löy­dös­ten vuoksi

Pääkirjoitus: Kiitos, Lumi ja Pyry, ja hyvää matkaa ta­kai­sin kotiin

Oikeudenkäynti: Oulussa isoa huu­me­kaup­paa pyö­rit­tä­neil­le pitkät van­keus­tuo­miot

Yle: Haminan mursu on nyt rekan kyy­dis­sä ja mat­kal­la Kor­kea­saa­reen – nukutus on­nis­tui

Korkeasaaressa mursu saa ensihoitoa, nestettä ja ravintoa.

Tällaiseen kuljetuslaatikkoon nukutettu mursu nostettiin tiistaina. Laatikko nostettiin lopulta rekan kyytiin.
Tällaiseen kuljetuslaatikkoon nukutettu mursu nostettiin tiistaina. Laatikko nostettiin lopulta rekan kyytiin.

Viime viikolla Suomeen rantautunut mursu oli tiistaiaamuna jälleen kiipelissä. Tällä kertaa mursu rantautui Kotkassa, jossa se kiipesi Ilta-Sanomien mukaan talon pihaan. Piha sijaitsee noin 150 metriä joen rannasta.

Ylen livelähetyksessä näkyi puoli kymmenen aikaan illalla, että yli tuhatkiloinen mursu siirrettiin kuljetuskonttiin. Läsnä on eläinlääkäreitä sekä viranomaisia. Hieman myöhemmin kontti nostettiin rekan kyytiin ja rekka lähti Korkeasaaren villieläinsairaalaan.

Lähetyksessä näkyi kello kahdeksan aikaan illalla, kun mursuun ammuttiin nukutusnuoli. Mursu nukahti lopulta ja eläinlääkärit tutkivat sen ennen siirtotoimenpiteitä.

Korkeasaaren eläinlääkäri tuikkasi mursuun tiistai-iltana nukutusainetta.
Korkeasaaren eläinlääkäri tuikkasi mursuun tiistai-iltana nukutusainetta.

Korkeasaaren villieläinsairaalaan eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoi tiistaina alkuillasta Ylelle, että eläintarha valmistautuu ottamaan väsyneen mursun vastaan. Korkeasaaressa mittailtiin oviaukkoja ja selviteltiin, miten eläin saadaan turvallisesti kuljetuslaatikosta hoitotilaan.

Trontti kertoi Helsingin Sanomille puoli kymmenen aikaan tiistai-iltana, että Korkeasaaressa mursulle annetaan ensihoitoa sekä nestettä ja ravintola. Tarvittaessa eläinlääkäri miettii myös lääkitystä.

Trontti ei arvioinut, kuinka kauan kuljetuksessa ja eläimen purkamisessa kestää.

Ylelle haastattelun antaneen eläintieteilijä Riku Lumiaron mukaan mursusta otetuista valokuvista voi nähdä, että sillä näkyvät kylki- ja lapaluut. Arktiset eläimet nousevat Lumiaron mukaan usein maalle silloin, kun ne ovat nälkiintyneitä. Jos rasvakerros on sulanut pois, voi kylmä koitua eläimen kohtaloksi vedessä.

Etupihaltaan mursun löytänyt mies kertoo lehdelle, että oli huomannut aamulla talonsa pihalla  mattotelineen olevan aivan mutkalla. Hän kertoo vitsailleensa asialla olleen Haminan mursun – ja osui oikeaan.

Mursu havaittiin ensimmäistä kertaa Haminassa sijaitsevassa venesatamassa.
Mursu havaittiin ensimmäistä kertaa Haminassa sijaitsevassa venesatamassa.
Kuva: Kymenlaakson pelastuslaitos

Mursun arvellaan kömpineen pihaan talon takapihalla olevan venesataman kautta. Asukas arvioi Ilta-Sanomille, että eläin on kulkenut maalla noin 50 metrin matkan.

Yle kertoo, että mursu on uinut pihaa kohti mereltä kapeaa Nummenjokea pitkin.

Eläinlääkäri tutki mursun

Korkeasaaren eläinlääkäri kävi tutkimassa talon pihassa köllöttelevän mursun tiistaina päivällä. Ylen mukaan hän totesi mursun olevan nälkiintynyt ja nyt mietitään, miten sen kanssa toimitaan.

Iltapäivällä Yle kertoi, että mursu aiotaan nyt joko lopettaa tai siirtää Korkeasaareen, jossa se yritettäisiin kuntouttaa. Mursun nukuttaminen siirtoa varten on kuitenkin vaikeaa. Lisäksi eläin on vaarallinen.

Löytöpaikalla oli aamulla pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi poliisi ja kaksi eläinlääkäriä. He pohtivat jo tuolloin, olisiko mursu pitänyt nukuttaa ja kuljettaa Helsinkiin Korkeasaaren villieläinsairaalaan.

Toimittaja raportoi suoraan mursun tiistaina valitsemalta lepopihalta: "Köllöttelee siellä ja ilmeisesti kuorsaa"
Video: MTV

Päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kommentoi Ylelle aikaisemmin tiistaina, että mursun nukuttaminen voisi olla riski. Säämänen perustelee tätä sillä, ettei tiedetä, millainen stressi sunnuntainen rysään jumittuminen oli eläimelle.

Myös Trontti totesi Ylelle aikaisemmin tiistaina, ettei mursua ole nyt aikomusta siirtää. Mursun odotettiin lähtevän jälleen merelle levättyään. Illalla Korkeasaari ryhtyi kuitenkin valmistautumaan mursun vastaanottamiseen.

Mursu rantautui ensimmäistä kertaa Haminaan viime viikolla. Se köllötteli venerannassa perjantaina ja lauantaina, minkä jälkeen eläin lähti merelle. Sunnuntaina mursu havaittiin Kotkassa, jossa se ui rysään ja kaatoi tilannetta selvittämään tulleen kalastajan veneen.

Juttua muokattu kello 11.19: Lisätty tieto, ettei mursua ole tällä hetkellä tarkoitus nukuttaa ja kuljettaa Korkeasaareen. Juttua muokattu kello 15.11: Lisätty tieto, että eläinlääkäri on tutkinut mursun. Kello 16.55 lisätty uusin tieto siitä, että mursu liikkuu metsään päin. Lisätty myös Lumiaron kommentit. Kello 18.08 lisätty jutun pääkuva. Kello 18.29 lisätty tieto siitä, että Korkeasaari valmistautuu vastaanottamaan mursun. Kello 19.43 paikalle on tuotu kuljetuskontti. Päivitetty kello 19.54 uudella kuvalla ja tiedolla nukuttamisoperaatiosta. Päivitetty kello 20.23, eläimen tutkiminen käynnissä. Päivitetty kello 20.31 ja 21.22. Päivitetty kello 21.57, mursu on nyt rekan kyydissä. Kello 22.03 mursu on matkalla Korkeasaareen. Lisätty Trontin kommentit Helsingin Sanomien jutusta kello 22.31.