Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Yksi kuoli ja useita louk­kaan­tui auton ajettua vä­ki­jouk­koon Ber­lii­nis­sä – kul­jet­ta­ja on pi­dä­tet­ty

Kuljettaja on pidätetty. On epäselvää, oliko teko tahallinen.

Berliini
Auto ajoi väkijoukkoon kohtalokkain seurauksin.
Auto ajoi väkijoukkoon kohtalokkain seurauksin.
Kuva: FILIP SINGER

Saksassa ainakin yksi ihminen kuoli ja useita loukkaantui, kun auto ajoi väkijoukkoon Berliinissä keskiviikkona aamupäivällä. Väkijoukossa oli luokkaretkellä olleita teini-ikäisiä oppilaita, ja surmansa sai heidän opettajansa.

Kymmenkunta ihmistä loukkaantui, ja heistä kuuden vammat olivat hengenvaaralliset, kertoivat pelastusviranomaiset.

Poliisin mukaan autoa kuljettanut 29-vuotias mies on pidätetty ja häntä on kuulusteltu. Keskiviikkona illansuussa ei vielä ollut selvillä, ajoiko kuljettaja väkijoukkoon tahallaan vai vahingossa.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan auto ajoi jalkakäytävälle ja törmäsi ohikulkijoihin, minkä jälkeen se palasi takaisin kadulle. Tämän jälkeen auto ajoi vauhdilla päin jonkin matkan päässä olevan kaupan näyteikkunaa.

Tapahtumapaikka sijaitsee ostoskadulla Charlottenburgin alueella Berliinin keskustan länsiosassa. Tapahtuma sattui puoli kahdentoista aikaan aamupäivällä Suomen aikaa. Jalkakäytävälle ajanut auto oli Berliinin rekisterikilvillä varustettu hopeanvärinen Renault Clio-henkilöauto.

Pelastusviranomaisten mukaan paikalle lähetettiin noin 130 pelastustyöntekijää.

"Kaikki tapahtui niin nopeasti"

Paikalla ollut silminnäkijä Frank Vittchen kertoi uutistoimisto AFP:lle istuneensa läheisen suihkulähteen äärellä, kun kuuli suuren kolahduksen ja näki ihmisen lentävän ilman halki.

Hänen mukaansa auto ajoi "kovaa vauhtia jalkakäytävälle eikä jarruttanut".

– Kaikki tapahtui niin nopeasti, Vittchen kuvaili.

Saksassa useita vastaavia tapauksia

Tapahtumapaikka sijaitsee lähellä Breitscheidplatzin aukiota, jossa vuonna 2016 tehdyssä iskussa kaksitoista ihmistä kuoli ja 70 loukkaantui kuorma-auton ajettua joulumarkkinoille.

Saksassa on nähty useita vastaavia tapauksia vuoden 2016 iskun jälkeen. Useimmissa tapauksissa tekijöillä on todettu olleen psyykkisiä ongelmia.

Viimeksi joulukuussa 2020 saksalaismies ajoi autollaan kävelykadun läpi maan lounaisosassa sijaitsevassa Trierin kaupungissa tappaen neljä aikuista ja yhden vauvan.

Juttua päivitetty ja otsikkoa muokattu kello 20.40.
Juttua täydennetty uusilla tiedoilla kello 22.43.