Pohde: Pohde kertoi laa­jois­ta yt-neu­vot­te­luis­ta ja pal­ve­lu­verk­koon suun­ni­tel­luis­ta leik­kauk­sis­ta

Kiinteistökaupat: Oulun kau­pun­ki myy kym­me­nit­täin kiin­teis­tö­jään

Haapajärvi: Kau­pun­ki tekee ri­kos­il­moi­tuk­sen en­tis­ten joh­ta­jien toi­min­nas­ta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Yh­dys­val­tain kong­res­si­ta­lon hyök­käys­tä tutkiva ko­mi­tea: Donald Trump tur­vau­tui val­hei­siin ja pe­tok­seen, entinen pre­si­dent­ti pää­vas­tuus­sa vä­ki­val­tai­suuk­sis­ta

Donald Trumpin mukaan loppuraportti on erittäin puolueellinen.

Washington/Helsinki
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kehotti kannattajiaan hyökkäämään Yhdysvaltain kongressirakennukseen vuoden 2021 tammikuussa, jolloin kongressi oli hyväksymässä presidentinvaalien tulosta. Trump hävisi vaalit Joe Bidenille.
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kehotti kannattajiaan hyökkäämään Yhdysvaltain kongressirakennukseen vuoden 2021 tammikuussa, jolloin kongressi oli hyväksymässä presidentinvaalien tulosta. Trump hävisi vaalit Joe Bidenille.
Kuva: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Yhdysvaltain kongressitaloon vuoden 2021 tammikuussa tehtyä hyökkäystä tutkinut edustajainhuoneen komitea on julkaissut odotetun loppuraporttinsa.

Raportti on yli 800-sivuinen ja summaa yli 18 kuukautta kestäneen tutkinnan, jonka aikana komitea muun muassa teki yli tuhat haastattelua.

Raportti oli tarkoitus julkaista jo keskiviikkona, mutta sen julkaisua siirrettiin päivällä, ja asiakirja julkaistiin lopulta paikallista aikaa myöhään torstaina. Komitea julkaisi aiemmin tällä viikolla jo yhteenvedon loppuraportista, joten osa sen sisällöstä on ollut jo tiedossa.

Kahdeksaan kappaleeseen jaetussa raportissa arvioidaan, että kongressitalon väkivaltaisuuksista päävastuussa on maan entinen presidentti Donald Trump.

Komitean puheenjohtaja, demokraattien kongressiedustaja Bennie Thompson sanoi aiemmin torstaina MSNBC:n haastattelussa, ettei kongressitalon mellakkaa olisi tapahtunut ilman, että Trump rohkaisi siihen.

– Se olisi ollut tavallinen vallanvaihdos, jonka teemme aina neljän vuoden välein, kun on presidentinvaalit, Thompson kertoi uutiskanavalle CNBC:n mukaan.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressitaloon viime vuoden loppiaisena.

Trump kuvailee raporttia erittäin puolueelliseksi

Maanantaina komitea suosittelikin, että Trumpia vastaan nostettaisiin rikossyytteitä. Komitea suosittelee syytteitä Trumpille kapinan lietsomisesta, virallisten tutkimusten vastustamisesta, juonittelusta Yhdysvaltain hallintoa vastaan ja valheellisten lausumien antamisesta.

Suositus ei tarkoita sitä, että syytteet välttämättä nostettaisiin, sillä lopullisen päätöksen tekee oikeusministeriö.

Tuhansia Trumpin kannattajia rynni Yhdysvaltain kongressitaloon tammikuussa 2021.
Tuhansia Trumpin kannattajia rynni Yhdysvaltain kongressitaloon tammikuussa 2021.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Trump kommentoi mittavaa raporttia pian sen julkaisun jälkeen omalla Truth Social -alustallaan. Trump kuvailee loppuraporttia erittäin puolueelliseksi.

Trump väittää raportissa jätetyn tarkoituksenmukaisesti erinäisiä asioita mainitsematta tai tutkimatta. Hän kritisoi muun muassa sitä, ettei raportissa tutkita syytä mellakoita edeltäneille mielenosoituksille, vaalivilppiä. Liikemies on toistuvasti esittänyt valheellisia väitteitä vaalivilpistä vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

– Ajojahti, hän päättää julkaisunsa termiin, jolla hän on kuvaillut itseensä kohdistuvia tutkintoja.

Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Komitea teki myös esityksen neljästä republikaanipäättäjästä

Washington Postin mukaan komitea on myös antanut edustajainhuoneen eettisyyttä valvovalle komitealle esityksen neljästä republikaanipäättäjästä, koska nämä eivät ole noudattaneet komitean vaatimuksia saapua todistamaan paneelin eteen. Edellä mainittuihin päättäjiin lukeutuu muun muassa edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Kevin McCarthy.

Tutkinnan aikana todistajat, joista lähes kaikki olivat NBC Newsin mukaan republikaaneja, todistivat Trumpin ja hänen sisäpiirinsä tehneen raivokkaasti töitä kylvääkseen epäilyksiä presidentti Joe Bidenin vuoden 2020 presidentinvaalivoiton laillisuudesta.

Raportin mukaan Trump turvautui toistuvasti valheisiin ja petokseen saadakseen vaalituloksen pyörrettyä. Nämä valheet saivat hänen kannattajansa hyökkäämään kongressitaloon.

Presidentinvaalien yhteydessä ja niiden jälkimainingeissa Trump painosti muun muassa avainosavaltioiden vaaliviranomaisia, korkea-arvoisia oikeusministeriön johtajia ja osavaltioiden päättäjiä. Raportin mukaan on täysin mahdollista, että ex-presidentti yritti vaikuttaa myös komitean todistajiin.