Vuosi 2016 oli käännekohta, joka on jo tähän mennessä muuttanut satojen tuhansien suomalaisten naisten elämää.
Silloin neuvolan nälkävuoden pituiselle vältettävien ruoka-aineiden listalle lisättiin kaksi tasapainoisen suomalaisen ruokavalion peruskiveä, salmiakki ja lakritsi.
Aiemmat polvet selvisivät 50 gramman päivärajoituksella.
Sitä ennen salmiakkia ja lakritsia suositeltiin lääkkeeksi raskauspahoinvointiin.
Tarkalleen ottaen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lakritsia ja salmiakkia käsittelevä pykälä on suositus.
Parin lakun syömisestä silloin tai tällöin ei pitäisi olla haittaa. Mutta mitäpä pari lakua silloin tällöin syövä lakritsin syömisestä edes ymmärtää.
Synkälle ei suositella -listalle lakut ja salmiakit ovat päätyneet siksi, että ne sisältävät glykyrritsiiniä, jonka turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa. Liian korkeat glykyrritsiinipitoisuudet nostavat muun muassa verenpainetta ja voivat olla yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin.
Käytännössä vapautuneille lakuhetkille voi siis heittää haikeat hyvästit.
Yhdeksän kuukautta ilman graavilohta, kuivalihaa, alkoholia, inkivääriä ja tuoreena syötävää pastöroimatonta juustoa – ei tunnu missään!
Mutta yhdeksän kuukautta ilman lakritsia ja salmiakkia – se todella koettelee mielen lujuutta.