Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

YEL-uu­dis­tus ei palvele poh­joi­ses­sa asuvaa mo­nia­la- ja yk­si­ny­rit­tä­jää

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjille on tullut voimakasta viestiä alueemme yrittäjiltä tekeillä olevasta YEL-uudistuksesta, joka tulee eduskunnan käsiteltäväksi kesälomien jälkeen. Nyt esitetyssä muodossa uudistus aiheuttaa yrittäjien keskuudessa valtavasti närää ja siitä löytyy yrittäjien näkökulmasta monta ongelmakohtaa.

Aloittaessaan yritystoiminnan yrittäjä ottaa aina riskin. Tähän liittyy se, että omasta eläketurvasta huolehtiminen on asia, jonka yrittäjä haluaa itse määritellä. Tämäkin on osa yrittäjyyttä ja yrittäjäriskin ottamista ja osa yrittäjistä haluaa hoitaa oman eläketurvansa muilla keinoin vapaaehtoisesti.

Toisaalta erityisesti nuorille yrittäjille, osa-aika yrittäjille, tuoreille yrittäjille ja yksinyrittäjille, joilla tulotaso on pieni, on sula mahdottomuus lähteä maksamaan korkeampia maksuja, vaikka eläketurvasta ja siten sosiaaliturvasta huolehtiminen YEL:n kautta houkuttaisikin. Erityisesti tämän yrittäjäryhmän näkemys on, että jos heidän eläkemaksunsa määritellään muiden työntekijöiden palkan perusteella, heidän nykytoimeentulonsa vaarantuu ja on järkevämpää lopettaa yritystoiminta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.