WHO: Pan­de­miaan liit­ty­vien kuo­le­mien to­del­li­nen määrä voi olla jopa kolme kertaa vi­ral­li­sia ko­ro­na­lu­ku­ja suu­rem­pi

Geneve
Koronapandemia on aiheuttanut kuolemia ympäri maailman jo puolisentoista vuotta. Kuvan henkilöt ovat varustatuneet sekä kasvomaskilla että -visiirillä viruksen leviämisen estämiseksi.
Koronapandemia on aiheuttanut kuolemia ympäri maailman jo puolisentoista vuotta. Kuvan henkilöt ovat varustatuneet sekä kasvomaskilla että -visiirillä viruksen leviämisen estämiseksi.
Kuva: ROLEX DELA PENA

Maailmassa on voinut olla pandemian vuoksi jopa kolme kertaa enemmän kuolemia kuin viralliset tiedot koronaan liittyvistä kuolemista kertovat, Maailman terveysjärjestö WHO sanoo.

Koronakuolemia on kirjattu maailmanlaajuisesti yli 3,4 miljoonaa sen jälkeen, kun virus havaittiin ensimmäistä kertaa Kiinassa vuoden 2019 lopulla.

WHO:n edustajan Samira Asman mukaan maailmalla on kuitenkin ollut pandemian seurauksena ainakin kaksi tai kolme kertaa enemmän kuolemia kuin viralliset luvut antavat ymmärtää. Osa näistä kuolemista on suoraan virukseen liittyviä ja osa taas seurausta siitä, etteivät ihmiset ole saaneet tarvitsemaansa hoitoa muihin sairauksiin.

Järjestön tuoreessa raportissa kerrotaan, että viime vuonna koronavirukseen suoraan tai epäsuorasti yhdistettyjä kuolemia oli ainakin kolme miljoonaa. Vuoden lopussa oli kuitenkin kirjattu vain 1,8 miljoonaa koronakuolemaa.

Epäjohdonmukaisuuksien taustalla on monia syitä. Ne voivat johtua muun muassa koronakuolemien raportoinnin viiveistä tai siitä, että pandemian alkuvaiheessa monet kuolivat koronan vuoksi ilman, että heitä oli testattu ja virustartuntaa diagnosoitu.

– Tämä on johtanut siihen, että monet virallisista covid-19-tilastoista on laskettu alakanttiin, WHO:n data-analyytikko William Msemburi kertoi toimittajille.

Asman mukaan WHO tekee maailman maiden kanssa yhteistyötä ymmärtääkseen pandemian todelliset inhimilliset kustannukset, jotta seuraavaan kriisiin osattaisiin valmistautua paremmin.