Nokia: Oulun len­to­yh­teyk­sien näi­vet­ty­mi­nen huo­let­taa toi­mi­tus­joh­ta­ja Lund­mar­kia

Asuntomarkkinat: Myl­ly­tul­lis­sa asutaan ker­ros­ta­los­sa, jonka jul­ki­si­vu on kesken

Jalkapallostadion: Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus kä­sit­te­lee maa­nan­tai­na sta­dio­nin ra­hoi­tus­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Wag­ner-joh­ta­ja: Venäjän ar­mei­jan yksikkö paennut Bah­mu­tis­ta ko­men­ta­jien tyh­myy­den vuoksi

Prigozhin syytti sotilasjohtoa yrityksestä pettää Putin, kyseenalaisti Kremlin kyvyn puolustaa Venäjää.

Moskova
Bahmutin kaupungissa on taisteltu jo kuukausien ajan.
Bahmutin kaupungissa on taisteltu jo kuukausien ajan.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin väittää, että Venäjän armeijan sotilasyksikkö on paennut Bahmutin taisteluista Itä-Ukrainassa. Videolausunto tuli tiistaina samaan aikaan kun Moskovassa aloiteltiin vuotuista sotilasparaatia voitonpäivän kunniaksi.

Prigozhinin mukaan yksi puolustusministeriön yksiköistä pakeni Bahmutista ja jätti Wagner-joukkojen kyljen ilman suojausta. Hänen mukaansa sotilaat lähtivät pakoon Venäjän armeijan komentajien tyhmyyden vuoksi, ja koska nämä Wagner-johtajan mukaan antavat rikollisia määräyksiä.

Prigozhin on syyttänyt kevään mittaan Venäjän sotilasjohtoa jyrkästi. Hänen tuoreen väitteensä mukaan sotilasjohtajat yrittävät pettää presidentti Vladimir Putinin.

– Jos kaikki tehtävät suoritetaan niin että ylipäällikköä (Putinia) petetään, joko hän repii perseesi tai sen tekevät venäläiset, jotka ovat vihaisia ​​sodan häviämisestä, Prigozhin jyrisi.

Venäjän Wagner-armeijan pomo Jevheni Prigozhin raivosi ja kiroili videossa, jossa hänet nähtiin syyttämässä ammusten puutteesta Venäjän sodan johtoa muutama päivä sitten.
Venäjän Wagner-armeijan pomo Jevheni Prigozhin raivosi ja kiroili videossa, jossa hänet nähtiin syyttämässä ammusten puutteesta Venäjän sodan johtoa muutama päivä sitten.
Kuva: Ruutukaappaus

"Ukraina iskee onnistuneesti"

Perjantaina Prigozhin uhkasi videoviestissä vetää pois Wagner-sotilaat Bahmutista. Uhkauksen mukaan Venäjän sotilasjohto ei ole antanut Wagner-ryhmälle tarpeeksi aseita ja ammuksia.

Viikonloppuna Wagner-sotilaille oli Prigozhinin mukaan luvattu ammuksia ja aseita, mutta lupaus ei ole hänen mukaansa pitänyt.

– Meidän olisi pitänyt saada ammuksia tähän mennessä, mutta niin ei ole tapahtunut, hän sanoi videolla tiistaina.

Prigozhin lisäksi kyseenalaisti Kremlin kyvyn puolustaa maata Ukrainan valmistautuessa keväthyökkäykseen. Hänen mukaansa Ukraina iskee Venäjän raja-alueille "onnistuneesti".

Wagner-joukot taistelevat Venäjän armeijan rinnalla Bahmutissa ja muualla Ukrainassa. Bahmutilla ei katsota olevan suurta strategista merkitystä, mutta pitkän siellä jatkuneiden taisteluiden jälkeen kaupungin symbolinen merkitys on kasvanut.

Guterres: Ei rauhanneuvottelujen aika

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi espanjalaisen El Pais -lehden haastattelussa, että rauhanneuvottelut Ukrainan konfliktin lopettamiseksi eivät ole mahdollisia tällä hetkellä. Lehti julkaisi portugalilaisen YK-pääsihteerin haastattelun tiistaina.

– On selvää, että kaksi osapuolta on täysin imeytynyt tähän sotaan ja (kumpikin on) vakuuttunut siitä, että he voivat voittaa, pääsihteeri arvioi.

Guterres sanoi toivovansa, että tulevaisuudessa on mahdollista tuoda Venäjä ja Ukraina neuvottelupöytään.

Kiina on pyrkinyt toimimaan välittäjänä Ukrainan konfliktissa. Kiinan ulkoministeri Qin Gang vierailee Euroopassa tällä viikolla.