Mainos

Vuoden yk­si­ny­rit­tä­jä on kau­neu­den ja tyylin mo­niot­te­li­ja Auli Luk­ka­ri­la, joka ti­tu­lee­raa itseään tyy­li­ma­na­ge­rik­si

.
Kuva: pohjois-pohjanmaan yrittäjät

Tyylimanageriksi itseään kutsuva Auli Lukkarila on kauneuden ja tyylin moniottelija. Hän on toiminut alalla lähes 40 vuotta, joista 33 vuotta Oulussa sijaitsevan kauneushoitola Beauty Spotin omistajana. Yritysmuodon osalta ympyrä on sulkeutunut, sillä nykyään hän toimii yrittäjyyden alun tapaan yksinyrittäjänä.

Tuhansien tyylien taituri

Vuosikymmenten aikana Lukkarila on auttanut tuhansia naisia löytämään oman tyylinsä. Hänelle mieluisimpia työkeikkoja ovat kokonaisuuksien rakentamiset, joissa hän pääsee valitsemaan asiakkaalle parhaiten sopivat värit pukeutumiseen ja silmälasinkehyksiin sekä luomaan parhaita piirteitä korostavan meikin.

”Kaikista eniten iloitsen, kun näen asiakkaan rintakehän nousevan ja hänen hyväksyvän katseensa peilistä.”

Tyylin ammattilainen ei näe ammattiaan pelkästään ulkoisen kauneuden kohottajana, vaan parasta on nähdä asiakkaan viihtyvän muutoksen jälkeen omassa kehossaan. Lukkarila haluaa keskittyä korostamaan vahvuuksia eikä häivyttämään heikkouksia, mitä monesti meikinopastuksissa neuvotaan. Suurinta onnistumisen iloa hänelle tuottaa, kun asiakas katsoo itseään hyväksyvästi peilistä.

Kaikista eniten iloitsen, kun näen asiakkaan rintakehän nousevan ja hänen hyväksyvän katseensa peilistä.
Auli Lukkarila

Itsenäisyyden tarve ja riippumattomuus ajoi Lukkarilan aikoinaan yrittäjäksi. Hän sai nuorena muistutuksen kesätyöpaikassaan, kun ei malttanut pitää kahvitunteja muiden mukana. Innovatiivisuus ja uudistumisen tarve on ollut tärkeitä arvoja yrittäjyyden matkalla.

“Tekemisen meininki on aina sopinut minulle”, hän summaa yrittäjäluonteensa vahvuuden.

Kuusi liikkeen muuttoa, avioero ja lamavuodet kasvattivat resilienssiä

Lukkarilan yrittäjävuosiin mahtuu monenlaisia muutoksia: kuusi liikkeen muuttoa, suhdannemuutoksia, työntekijöiden lähtemisiä ja henkilökohtainen avioero. Pakollinen pysähtyminen tehopakkaukselle järjestyi ranteen murtuessa ulkomaan lomaviikon aikana. Kaatumisesta seurasi neljän kuukauden sairasloma, ja ensitöiksi piti organisoida kahden kuukauden täydet työlistat kollegoille. Kaikesta tästäkin on selvitty. Tänään Lukkarila nauttii yksinyrittäjän vapaudesta vastata vain itsestään. Tärkein tukija on aviomies Kari Lukkarila, ja omat vanhemmat auttoivat isosti arjen organisoinnissa ja lasten kasvatuksessa, kun kovimmat ruuhkavuodet painoivat päälle.

Vuoden yksinyrittäjän palkinnon myöntäneen työryhmän jäsenet kuvaavat Lukkarilaa aktiiviseksi järjestötoimijaksi, joka kannustaa sekä innostaa omalla olemuksellaan myös yrittäjäkollegoita. Oulun Yrittäjien varapuheenjohtajan kuusivuotinen pesti tulee Lukkarilalla päätökseen vuoden lopussa. Aiemmin hallitustyöskentely tuli tutuksi Oulun seudun yrittäjänaisissa. Luottamustehtävistä mukaan on tarttunut loistavia ystäviä sekä yhteistyökumppaneita. Isot verkostot auttavat ohjaamaan asiakkaat oikean henkilön luokse, jos hän itse ei voi auttaa.


Vuoden yksinyrittäjän palkinto yllätti positiivisesti pitkän työuran kauneusalalla tehneen Auli Lukkarilan.
Vuoden yksinyrittäjän palkinto yllätti positiivisesti pitkän työuran kauneusalalla tehneen Auli Lukkarilan.
Kuva: pohjois-pohjanmaan yrittäjät

Juokse ja pakene

Aloittaessaan yrittäjänä Lukkarila ei osannut aavistaakaan millaisia yrittäjävuodet tulisi olemaan. Nuorelle itselleen hän sanoisi tänään: juokse ja pakene. Hänen perheessään tai lähisuvussaan kukaan ei ollut yrittäjä, joten kaikki on pitänyt opetella kantapään kautta.

“Muistan vielä sen hetken, kun astelin pankin tiskille tilini saldon ollessa 5000 markkaa ja pyysin lainaa 50 000 markkaa yritykselleni. Lupasin isäni takaajaksi, vaikka en ollut vielä edes kysynyt hänen suostumustaan”, Lukkarila muistelee nyt nauraen yrityksen ratkaisevaa hetkeä.

Kaikesta koetusta huolimatta hän ei vaihtaisi yrittäjyyttä mihinkään. Molemmat Lukkarilan tyttäret toimivat tanssialan yrittäjinä Helsingissä, joten äidin yrittäjyys ei ole säikäyttänyt ainakaan omaa jälkikasvua.


Palkinnon perustelut

”Auli Lukkarila toimii aktiivisesti yksinyrittäjänä ja yrittäjäjärjestön luottamustehtävissä. Hän osaa toimia verkostoissa toisten yrittäjien ja toimijoiden kanssa. Hän on aktiivinen järjestötoimija, joka kannustaa sekä innostaa omalla olemuksellaan myös yrittäjäkollegoja.”