
Naprapaatti Jarna Julkunen, 30, on valittu vuoden yksinyrittäjäksi. Julkunen perusti oman yrityksen kesällä 2018 heti ammattiin valmistumisen myötä.
”Tällä alalla ei juuri olla palkkatyössä”, hän kertoo.
Julkunen on nuorempana harrastanut joukkuevoimistelua, balettia ja nykytanssia. Kiinnostus ihmisen anatomiaan ja hyvinvointiin heräsi oman loukkaantumisen myötä.
Hän opiskeli ensin koulutetuksi hierojaksi ja jatkoi sen jälkeen opintoja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, josta hän valmistui naprapaatiksi.
Julkunen tarjoaa myös hierontaa, vaikka naprapatia onkin ykköspalvelu. Koulutus on antanut onnistuneen yhdistelmän, jossa voi hyödyntää molempia tekniikoita.
”Kansan suussa naprapatiaa sanotaan niksautteluksi, mutta se on paljon muutakin. Asiakas tutkitaan yksilöllisesti. Naprapatialla hoidetaan oiretta, mutta samalla yritetään löytää syy ja vaikuttaa siihen. Se on semmoista salapoliisityötä.”
Tietoisuus naprapatiasta hoitomuotona on lisääntynyt Oulun seudulla.
Työtä oman vision mukaan
Julkuselle on tärkeää, että yrittäjänä työtä pystyy tekemään oman vision mukaan. Työaikoja pystyy valitsemaan ja tekemisessä on vapautta, kun kukaan ei sanele asioita.
”Samalla pystyy kehittämään itseään tiettyyn suuntaan. Toisaalta jos menee huonommin, pitää katsoa peiliin itseä”, Julkunen miettii.
Oulussa vastaanotto on Napteekin tiloissa. Vuonna 2020 Julkunen laajensi toimintaa Kemiin, jossa vastaavanlaista toimintaa ei juuri ollut.
”Huomasin, että siinä on markkinarako. Minulla kävi asiakkaita Ylitorniolta saakka. Halusin tarjota palvelua lähempänä. Koronasta huolimatta asiakkaita on käynyt ihan hyvin.”
Ihan uutena asiana Julkunen on aloittanut syyskuun alussa vastaanoton Helsingissä. Yrityksellä ei ollut sinne aiemmin mitään yhteyksiä.
”Halusin lähteä kokeilemaan, levittämään siipiä ja katsomaan kantavatko ne. Halusin haastaa itseäni.”
Vaikuttimena on jatkuva halu kehittyä ja halu lähteä katsomaan, millaisia asiakkaita Helsingissä on. Kemistä kotoisin oleva Jarna Julkunen toteaa, että asiakkaita on riittänyt jokaisessa toimipisteessä.
Asiakaskunta oli luotava itse
Yrittäjänä Julkunen on lähtenyt liikkeelle nollasta. Valmista asiakaskuntaa ei ollut lainkaan.
”Sitä on mennyt omalla työllä eteenpäin ja uskonut siihen, vaikka soraääniäkin olen kuullut. Olen omalla työllä raivannut tien ja saanut asiakkaita. On hienoa, että saa arvostusta”, hän toteaa.
Vaikeaa yritystoiminnassa on ollut epävarmuuden sietäminen. Oman haasteensa toi korona ja epävarmuus asiakkaista ja toiminnan jatkumisesta.
Julkunen toteaa, että vaikka se kuulostaa kliseiseltä, niin hän on oppinut yritystoiminnasta, että asioilla on tapana järjestyä.
”Tavalla tai toisella asiat järjestyvät. Voi rohkeasti kysyä apua, jos sitä tarvitsee.”
Julkunen on käyttänyt neuvonta-apua yrityksen perustamisvaiheessa. Saman alan yrittäjien kesken jaetaan kokemuksia työhön liittyvien asioiden ratkaisemiseksi.
Julkunen on kiinnostunut ammattitaitonsa lisäämisestä. Hän haluaa kasvattaa yritystään ja kenties työllistää muita.
”Haluan jatkaa naprapatian parissa mahdollisimman pitkään ja lisätä omaa ammattiosaamistani”, hän sanoo.
- Vuoden yksinyrittäjä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien alueella.
- Julkunen sai kilpailussa eniten kannatusta ja oli myös raadin valinta.
- Palkinnon perusteissa korostetaan kädentaitoja ja osaamista.
- Palkitsemisen perusteena on, että yrittäjä hyödyntää verkostoja ja toimii yksin, eikä rekistereistä löydy tietoja palkanmaksusta. Hän on PPY:n jäsenyrittäjä ja aktiivinen toimija.
- Tunnustukseen kuuluu 2000 euron rahapalkinto, jonka myöntävät PPY ja Oulun seudun käsi- ja pienteollisuussäätiö.