Mainos

Vuoden pu­heen­joh­ta­jak­si valittu Risto Huo­vi­nen on jouk­kue­pe­laa­ja, joka kan­nus­taa pai­kal­li­sia yrit­tä­jiä tu­tus­tu­maan toi­siin­sa

Kaksikymmentä vuotta Stemma Oulu -huonekaluliikkeen yrittäjänä toiminut Risto Huovinen kannustaa paikallisia yrittäjiä tutustumaan toisiinsa.

Risto Huovinen on palkittu Vuoden puheenjohtajaksi Oulun Yrittäjät -paikallisyhdistyksessä tekemänsä työn vuoksi. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien antama tunnustus hyvästä työstä tuli yllätyksenä.

”Olen sen luontoinen ihminen, että tykkään olla monessa mukana, joukkuepelaaja”, summaa Risto Huovinen.
”Olen sen luontoinen ihminen, että tykkään olla monessa mukana, joukkuepelaaja”, summaa Risto Huovinen.
Kuva: Pohjois-pohjanmaan yrittäjät

”On tässä töitäkin tehty sen puoleen mutta yllätyksenä tuli. Olen hyvin otettu”, kertoo Huovinen.

Huovinen saa erityisesti kiitosta siitä, että hän kannustaa Oulun Yrittäjien hallitusta kohti yhteistä tavoitteellista päämäärää, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Riikonen. Huovisen puheenjohtajuuden aikana on muun muassa aloitettu Tuttu-yrittäjä -projekti, jonka tarkoituksena on nostaa esiin paikallista yritysvetoista yrittäjätoimintaa.

Palkinnoksi Huovinen sai kunniakirjan ja puheenjohtajan nuijan. Puheenjohtajan työtä hän ei kuitenkaan palkintojen takia tee, vaan Huovinen kertoo omaavansa luontaisen halun olla avuksi ihmisille. ”Olen sen luontoinen ihminen, että tykkään olla monessa mukana, joukkuepelaaja.”

Yrittäjät tarvitsevat toisiaan

Oman yrityksen menestyksestä saattaa olla vaikea kertoa ihmisille, jotka eivät ole yrittäjiä. Huovisen mielestä yrittäjän ilo saatetaan ymmärtää väärin. ”Ajatellaan että tuohan on yrittäjä, sehän pärjää aivan helposti.”

Siksi yrittäjäjärjestön aamukahvittelut ja verkostoitumistilaisuudet ovat suuri apu paikallisille yrittäjille. Vaikka keskustelisi eri alan toimijoiden kanssa, ongelmat ovat samoja ja niihin löytyy yhteisiä ratkaisuja.

”Se on helppoa, kun puhutaan samaa kieltä. Eikä tarvitse miettiä, että toinen on kateellinen, kun joku on joskus saattanut tienatakin rahaa”, Huovinen sanoo hymyillen.

Verkostoituminen auttaa yrittäjää tarjoamaan ja löytämään palveluita, ja siksi Huovinen puhuukin verkostoitumisen puolesta. Hänen mielestään suhteiden hankkiminen on omasta aktiivisuudesta kiinni.

”Kyllä sen olen itse huomannut, että mitä enemmän on verkostoja niin sitä parempi. Ei voi sanoa, että on yliverkostoitunut.”

Kahdenkymmenen vuoden aikana suomalaisia yrittäjiä ovat kohdelleet monenlaiset haasteet. Huovinen kokee, että nykytilanteessa on hyvä aika olla yrittäjä.

”En osaisi edes ajatella, että olisin vain töissä jossakin.”

Jos jotakin pitäisi yrittäjille parantaa, Huovinen leikkaisi palkkojen sivukuluja. Työllistävänä yrittäjänä kulujen leikkaaminen sallisi yrittäjän palkata enemmän työntekijöitä.

Huonekaluyrittäjän tulevaisuus

Huovinen pääasiallinen työ on huonekaluliikkeen kauppiaana. Hänen isovanhempansa perustivat yrityksen vuonna 1969 nimellä Kalustehalli, ja nykyiseltä nimeltään Stemma Oulu toimii yhä samoissa liiketiloissa kuin yli viisikymmentä vuotta sitten.

Huovinen opiskeli aikoinaan ravintola-alalle mutta perheyritys vei mukanaan. Stemmalla työvuosia on kertynyt jo 35 vuotta, josta kaksikymmentä vuotta yrittäjänä.

Tällä hetkellä yrittäjän arkeen kuuluu neljännen sukupolven tutustuttaminen perheyrityksen pyörittämiseen. Jos kaikki menee hyvin, on mahdollista, että aikaa jää uuden yritystoiminnan aloittamiseen. Tarkemmat ajatukset yrityksen ideasta ja alasta Huovinen jättää vielä tässä vaiheessa mysteeriksi.