Mainos

Vuoden nuori yrit­tä­jä -tun­nus­tuk­sen saanut Arto Kan­kaa­la nosti vii­des­sä vuo­des­sa pienen au­to­kor­jaa­mon 15 työn­te­ki­jän au­to­pal­ve­lu­ta­lok­si

Vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksen saanut Arto Kankaala nosti pienen autokorjaamon 15 työntekijän autopalvelutaloksi

Arto Kankaalan Lapkaara on kasvanut viidessä vuodessa monipuoliseksi autopalvelutaloksi, joka palvelee kahdessa eri toimipisteessä, Jäälissä ja Ritaharjussa.
Arto Kankaalan Lapkaara on kasvanut viidessä vuodessa monipuoliseksi autopalvelutaloksi, joka palvelee kahdessa eri toimipisteessä, Jäälissä ja Ritaharjussa.
Kuva: Anna Tilvis

Lapkaaran yrittäjä ja toimitusjohtaja Arto Kankaala sai kesäkuussa vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksen. Lapkaara on viidessä vuodessa laajentunut pienestä autokorjaamosta 15 henkilöä työllistäväksi monipuoliseksi autopalvelutaloksi.

Korjaamon lisäksi yrityksessä on katsastus, fiksaamo sekä hinaus- ja noutopalvelu. Viimeisin askel on huhtikuussa Ritaharjuun Motonetin yhteyteen avattu toinen toimipiste.

”Me mietimme koko ajan uusia liiketoimintamahdollisuuksia, kun tälle tielle kerran lähdettiin”, Kankaala sanoo.

Lapkaara on kasvanut rohkeasti. Suuntana on toiminnan laajentaminen, esimerkiksi katsastuksen laajentaminen sekä kiinteistöhanke Jääliin nykyisen tontin viereen.

Arto Kankaala on koulutukseltaan tradenomi (amkk). Kun valmistumisen jälkeen ei alkanut löytyä koulutusta vastaavaa työtä, hän käänsi kiinnostuksensa yritystoimintaan.

”Etsin kaikenlaisia töitä ja mutta se osoittautui haastavaksi. Yöt ajoin sora-autoa ja päivällä hain töitä. Kyllästyin lopulta ja rupesin etsimään myynnissä olevia yrityksiä. Vastaan tuli Lapkaara, ja kauppa toteutettiin aika nopeasti.”

Kankaala ryhtyi yrittäjäksi toimialalle, joka ei ollut hänelle ennestään tuttu.

”Haasteena oli, etten tiennyt mitään autonkorjausalasta.”

Yritykseen on saatu rekrytoitua työntekijöiksi huippuporukkaa. Kankaala toteaa, että alan ongelmana kaikilla toimijoilla on osaavien asentajien löytäminen.

Takaiskuja ja kasvua

Lapkaara sai vuonna 2020 Business Finlandilta korona-aikaan liittyvää kehittämistukea. Projekti vietiin päätökseen onnistuneesti.

”Neuvottelimme isoimpien toimijoiden kanssa yhteistyökuvioista ja Motonetin kanssa se sitten toteutui. Ei kyllä harmita yhtään.”

Yritystoiminnan käynnistäminen ei ole onnistunut ilman takaiskuja. Työtä on pitänyt tehdä paljon. Kankaala on käynyt työn ohessa erilaisia kursseja ja koulutuksia. Hän on oppinut elämään yrittäjyyden stressaavuuden kanssa.

”Siihen on tullut sisua, sitkeyttä. Jos sattuu jotain ikävää, joku vahinko tai haaveri, maailma ei romahda heti, vaan asia hoidetaan asiana.”

Arto Kankaala uskoo, että seuraavan viiden vuoden aikana tapahtuu paljon.

”Nyt on viisi vuotta harjoiteltu. Uskon, että homma laajenee ja kehittyy.”

Kankaala ei ihan pienistä hätkähdä

Kankaala on kohdannut vaikeita elämäntapahtumia. Armeija-aikana vuonna 2011 sattuneessa auto-onnettomuudessa hän sai aivovamman ja myöhemmin vuonna 2015 hänellä todettiin MS-tauti.

"Lääkäri totesi, että tiedäthän mitä MS-tauti tarkoittaa. Jossain vaiheessa olet pyörätuolissa ja mahdollisesti sokea. Onneksi lääketiede on mennyt eteenpäin ja tauti on yksilöllinen. Sen kanssa on opittava elämään ja alkushokin jälkeen se on vahvistanut minua henkisesti.”

Kankaala kuitenkin sai kommenteista taistelutahtoa ja kävi loppuun armeijan, ajoi rekkakortin ja tarttui moneen muuhunkin asiaan. Vastoinkäymiset ovat opettaneet sen, ettei hän hätkähdä ihan pienestä ja että asioita osaa suhteuttaa.

”Ei saa luovuttaa. Minä olen 45 prosenttisesti invalidi. Jos olisin jäänyt kotiin, asiat voisivat olla huonommassa kunnossa.”

Muutoin elämä on perhekeskeistä. Stressinpurkukeinona toimii urheilu. Hän pystyi vuosi sitten palaamaan takaisin juoksuharrastuksen pariin

”Juoksu on kaikista tärkein liikuntamuoto. Olen aina tykännyt juosta. Siinä saa nollattua työpäivän ja tulee hyvä jälkifiilis”, Kankaala kertoo.