Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

VTV:n pää­joh­ta­jak­si 48 hakijaa – jou­kos­sa ri­kos­epäi­ly­jen takia virasta pi­dä­tet­ty johtaja Mikko Koi­ra­nen

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan tehtävään tuli määräaikaan mennessä 48 hakemusta. Hakuaika päättyi maanantaina.

Joukossa on muun muassa valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Sami Yläoutinen. VTV:n sisältä paikkaa hakevat ainakin virkavapaalla tällä hetkellä oleva ylijohtaja Marko Männikkö sekä johtaja Mikko Koiranen, joka pidätettiin huhtikuussa virastaan ex-pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin kanssa rikosepäilyjen takia.

Eduskunta irtisanoi VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kesäkuussa. Virka on parhaillaan täytettävänä. Arkistokuva.
Eduskunta irtisanoi VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kesäkuussa. Virka on parhaillaan täytettävänä. Arkistokuva.

Tällä hetkellä tehtävää hoitaa vt. pääjohtaja Matti Okko.

VTV:n uuden pääjohtajan kausi kestää kuusi vuotta ensi vuoden alusta alkaen. Valinnan tekee eduskunta.

Eduskunnan täysistunto irtisanoi edellisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kesäkuun lopussa. Päätöstä edelsi kuukausien keskustelu Yli-Viikarin toiminnasta ja rahankäytöstä viraston johdossa.

Eduskunta ei ole koskaan aiemmin irtisanonut nimeämäänsä virkamiestä.

Pääjohtajan tehtävä on johtaa VTV:n toimintaa. Hänet vapautetaan valtion tai eduskunnan viran hoitamisesta siksi ajaksi, jonka hän on pääjohtajana.

Syyteharkinnan määrä valmistua lähiaikoina

KRP kertoi elokuun lopulla saaneensa valmiiksi esitutkinnan Yli-Viikarin ja Koirasen rikosepäilyistä. Yli-Viikari kertoi tuolloin STT:lle odottavansa syyttäjän näkemystä asiaan. Syyteharkinnan on määrä valmistua lähiaikoina.

Yli-Viikaria epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, maksuvälinepetoksesta ja kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäily törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta koskee työsopimusta, jolla VTV:n työntekijälle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. Sopimuksen tekivät Yli-Viikari ja viraston tuolloinen hallintojohtaja Koiranen, joka nyt siis on hakemassa pääjohtajan tehtävään.

Koirasta epäillään samoista rikosnimikkeistä kuin Yli-Viikaria. Hänkin on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin ja on valittanut virasta pidättämisestään Helsingin hallinto-oikeuteen.