Virtuaalitodellisuus-sana saa ajatukset peli- ja viihdemaailmaan.
Maailmaan, joka on rakennettu ja jossa ihmiset voivat piipahtaa VR-lasit silmillään.
– Vasta nyt yrityksissä aletaan ymmärtämään virtuaalitodellisuuden (VR) tarjoamat mahdollisuudet liiketoiminnalle. Aiemmin tätä varsin kallista teknologiaa hyödynsivät vain suuret yritykset, mutta nyt myös PK-yrityksillä on siihen mahdollisuus teknologian kehittyessä ja virtuaalilasien hintojen laskiessa, kuvaa MeKiwi Oy:n teknologiajohtaja Jaakko Asikainen.
Asikainen kuvaa VR-teknologian olevan nuori teknologia-ala, jonka kehitys on ollut muutamassa vuodessa huimaa.
– Vuonna 2016 tuli ensimmäiset kuluttajan kukkarolle sopivat lasit massamarkkinoille, ja ne olivat menestys. Nyt ne ovat edelleen yleistyneet, ja hinnat ovat tipahtaneet.
– Aiemmin tarvittiin noin 1 000 euron PC-pöytätietokone ja 700 euron lasit, nyt uusia laadukkaita laseja saa 400 eurolla, eivätkä ne vaadi toimiakseen tietokoneyhteyttä.
Miljoona sanaa
Asikainen näkee virtuaalitodellisuuden tarjoavan lähes rajattomia mahdollisuuksia liiketoiminnalle.
– Se avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi luovien alojen toiminnalle. Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään Oulussakin jo esimerkiksi terveydenhuollossa koulutusympäristönä ja monet rakennusyhtiöt käyttävät VR-teknologiaa rakennusten esittelyssä, Asikainen kuvaa. Lasien avulla rakennusyhtiöiden asiakas voi kurkistaa rakennusten sisätiloihin, liikkua siellä huoneesta toiseen ja vaihdella sisustusratkaisuja haluamallansa tavalla.
– Jos kuva kertoo enemmän kuin 1 000 sanaa, niin VR-teknologian mahdollistama kokemus kertoo enemmän kuin miljoona sanaa. On mahtavaa olla mukana VR-tekniikan kehittymisessä, viimeinkin sen tarjoamat mahdollisuudet ovat täällä.
Mistä aloittaa?
Oulussa Hotelli Lasaretissa järjestetään 11. maaliskuuta Virtual Reality Nordic 2020 -tapahtuma.
Tapahtuma kokoaa Ouluun virtuaalitodellisuudesta kiinnostuneet yritykset, teknologian kehittäjät ja asiantuntijat.
– Päivässä kuullaan mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, miten yritykset jo hyödyntävät virtuaaliteknologiaa liiketoimissaan. Yksi pääpuhujista tulee maailmalla kovassa nosteessa olevasta suomalaisyrityksestä Varjo Oy:stä, joka kehittää virtuaalitodellisuuslaseja teollisuuskäyttöön. Kim Härkönen Varjolta esittelee kuinka kirurgit harjoittelevat monimutkaisia ja haastavia avoleikkauksia virtuaalitodellisuuden avulla, kertoo tapahtumatuottaja Begüm Dogan MeKiwistä.
Tapahtuma on ainut laatuaan Pohjois-Suomessa ja osallistujiksi tavoitellaan aiheesta kiinnostuneita yrityksiä.
– Tapahtuma työpajoineen ja esittelypisteineen antaa vastauksia mistä lähteä liikkeelle, mitä VR-teknologia mahdollistaa, mitä sen käyttöönotto maksaa ja mille toimialoille se soveltuu, Dogan luettelee.
Oululaisena yrityksenä virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksiin erikoistunut MeKiwi haluaa olla etulinjassa kehittämässä ja viemässä VR-teknologiaa niin yrityksille kuin kuluttajille.
– Oulu on teknologiakaupunki ja VR-teknologiaosaaminen on täällä vahvaa.
Tapahtumaa järjestää MeKiwi Oy yhteistyössä BusinessOulun, OAMKin, Oulun yliopiston, Pohjois-Suomen Messujen ja Polar Bear Pitchingin kanssa.