Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

VR-tek­no­lo­gia yri­tys­ten mah­dol­li­suu­te­na

Virtual Reality Nordic 2020 -tapahtuma tuo alan asiantuntijat Ouluun

Oulu
– Jos kuva kertoo enemmän kuin 1 000 sanaa, niin VR-teknologia kertoo enemmän kuin miljoona sanaa, kuvaa virtuaaliteknologian asiantuntija Jaakko Asikainen. Vieressä tapahtumatuottaja Begüm Dogan.
– Jos kuva kertoo enemmän kuin 1 000 sanaa, niin VR-teknologia kertoo enemmän kuin miljoona sanaa, kuvaa virtuaaliteknologian asiantuntija Jaakko Asikainen. Vieressä tapahtumatuottaja Begüm Dogan.
Kuva: Sarianna Turula

Virtuaalitodellisuus-sana saa ajatukset peli- ja viihdemaailmaan.

Maailmaan, joka on rakennettu ja jossa ihmiset voivat piipahtaa VR-lasit silmillään.

– Vasta nyt yrityksissä aletaan ymmärtämään virtuaalitodellisuuden (VR) tarjoamat mahdollisuudet liiketoiminnalle. Aiemmin tätä varsin kallista teknologiaa hyödynsivät vain suuret yritykset, mutta nyt myös PK-yrityksillä on siihen mahdollisuus teknologian kehittyessä ja virtuaalilasien hintojen laskiessa, kuvaa MeKiwi Oy:n teknologiajohtaja Jaakko Asikainen.

Asikainen kuvaa VR-teknologian olevan nuori teknologia-ala, jonka kehitys on ollut muutamassa vuodessa huimaa.

– Vuonna 2016 tuli ensimmäiset kuluttajan kukkarolle sopivat lasit massamarkkinoille, ja ne olivat menestys. Nyt ne ovat edelleen yleistyneet, ja hinnat ovat tipahtaneet.

– Aiemmin tarvittiin noin 1 000 euron PC-pöytätietokone ja 700 euron lasit, nyt uusia laadukkaita laseja saa 400 eurolla, eivätkä ne vaadi toimiakseen tietokoneyhteyttä.

Miljoona sanaa

Asikainen näkee virtuaalitodellisuuden tarjoavan lähes rajattomia mahdollisuuksia liiketoiminnalle.

– Se avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi luovien alojen toiminnalle. Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään Oulussakin jo esimerkiksi terveydenhuollossa koulutusympäristönä ja monet rakennusyhtiöt käyttävät VR-teknologiaa rakennusten esittelyssä, Asikainen kuvaa. Lasien avulla rakennusyhtiöiden asiakas voi kurkistaa rakennusten sisätiloihin, liikkua siellä huoneesta toiseen ja vaihdella sisustusratkaisuja haluamallansa tavalla.

– Jos kuva kertoo enemmän kuin 1 000 sanaa, niin VR-teknologian mahdollistama kokemus kertoo enemmän kuin miljoona sanaa. On mahtavaa olla mukana VR-tekniikan kehittymisessä, viimeinkin sen tarjoamat mahdollisuudet ovat täällä.

Mistä aloittaa?

Oulussa Hotelli Lasaretissa järjestetään 11. maaliskuuta Virtual Reality Nordic 2020 -tapahtuma.

Tapahtuma kokoaa Ouluun virtuaalitodellisuudesta kiinnostuneet yritykset, teknologian kehittäjät ja asiantuntijat.

– Päivässä kuullaan mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, miten yritykset jo hyödyntävät virtuaaliteknologiaa liiketoimissaan. Yksi pääpuhujista tulee maailmalla kovassa nosteessa olevasta suomalaisyrityksestä Varjo Oy:stä, joka kehittää virtuaalitodellisuuslaseja teollisuuskäyttöön. Kim Härkönen Varjolta esittelee kuinka kirurgit harjoittelevat monimutkaisia ja haastavia avoleikkauksia virtuaalitodellisuuden avulla, kertoo tapahtumatuottaja Begüm Dogan MeKiwistä.

Tapahtuma on ainut laatuaan Pohjois-Suomessa ja osallistujiksi tavoitellaan aiheesta kiinnostuneita yrityksiä.

– Tapahtuma työpajoineen ja esittelypisteineen antaa vastauksia mistä lähteä liikkeelle, mitä VR-teknologia mahdollistaa, mitä sen käyttöönotto maksaa ja mille toimialoille se soveltuu, Dogan luettelee.

Oululaisena yrityksenä virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksiin erikoistunut MeKiwi haluaa olla etulinjassa kehittämässä ja viemässä VR-teknologiaa niin yrityksille kuin kuluttajille.

– Oulu on teknologiakaupunki ja VR-teknologiaosaaminen on täällä vahvaa.

Tapahtumaa järjestää MeKiwi Oy yhteistyössä BusinessOulun, OAMKin, Oulun yliopiston, Pohjois-Suomen Messujen ja Polar Bear Pitchingin kanssa.