Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Voisiko ma­ta­lal­le ää­nes­tys­pro­sen­til­le tehdä jo­ta­kin?

Vaalijuttuihin hiipii helposti sävy, jossa äänestämistä pidetään moraalisesti oikeana ja äänestämättä jättämistä vääränä valintana. Yksi, mikä puuttuu, ovat jutut, joissa kysyttäsiin tosissaan, miksi et äänestä vaaleissa.

Viikko sitten käytyjen aluevaalien matala äänestysprosentti (47,5) on kirvoittanut taas pohdintoja siitä, miksi demokratia ja äänestämisen mahdollisuus ei innosta isoa osaa kansalaisista. Eihän äänestysprosentti vielä ”demokratian mahalasku” ollut, niin kuin Kalevan pääkirjoitus vaaliviikolla oikein ennakoi, mutta suunta on selvä.

Monienko vaalien ajan tätä laskevaa käyrää vielä katsellaan, ennen kuin pitää todeta, että kansanäänestys ei ole enää legitiimi tapa toteuttaa demokratiaa?

Kalevan pääkirjoituksessa 23.1. eriteltiin syitä äänestämättä jättämiselle: joko äänestämisellä ei uskota olevan vaikutusta tai juuri näiden aluevaalien merkitys oman arjen kannalta ei avautunut, tai sitten koko soteuudistus aluevaltuustoineen nähtiin tarpeettomana.

Myös Elisabet Shnoro arveli mielipidekirjoituksessaan, että äänestysprosentti kertoo ennen kaikkea siitä, että soteuudistusta ei haluttu. Simo Kekäläinen taas kirjoitti, että ihmiset kyllä aktivoituvat poliittisesti, kun näkevät sen oikeasti tarpeelliseksi.

Monet kommentit näiden kirjoitusten alla vahvistavat tulkintoja. Selvää on, että kaikkien äänestämättä jättäjien käyttäytymistä ei voi selittää yhdellä tai kahdellakaan syyllä.

Toimituksissa on tärkeää miettiä, mikä on median rooli äänestysinnon kasvattajana tai laskijana. Vaaleihin liittyvistä jutuista ei ainakaan ole pulaa. Vaalikoneiden ja -mainonnan lisäksi pelkästään Kalevassa on kirjoitettu pelkästään tammikuun aikana yli 200 Aluevaalit 2022 -teemaista juttua mielipidekirjoitukset mukaan lukien. Esillä on ihmisiä, asiantuntijoita ja näkökulmia laidasta laitaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.