Mainos

Voi­man­nos­to pal­jas­ti kil­pai­lu­vie­tin: Kirsti Pa­lo­nie­mi käy salilla 4–5 vii­kos­sa – tähtää penk­ki­pun­ner­ruk­sen SM-ki­so­jen kautta EM-ki­soi­hin ja vielä eteen­päin­kin

Yrittäjä Kirsti Paloniemen mukaan salilla käyminen auttaa pitämään työpäivät kohtuullisen mittaisina

Voimanostoa harrastava Kirsti Paloniemi tähtää kansainvälisille lavoille.
Voimanostoa harrastava Kirsti Paloniemi tähtää kansainvälisille lavoille.
Kuva: Maija Pylväs

Vuonna 2014 oululainen Kirsti Paloniemi havahtui siihen, että kunto oli repsahtanut ja puntari näytti aiempaa isompaa lukemaa. Paloniemi oli puurtanut kasvavan yrityksensä parissa pitkää päivää, joten omasta hyvinvoinnista huolehtiminen oli jäänyt liian vähälle. Niinpä hän päätti suunnata kuntosalille, jotta saisi itsensä parempaan kuosiin.

”Aluksi paino putosi kivasti, mutta sitten ei enää pudonnutkaan. Sen sijaan sarjapainot salilla alkoivat nousemaan hyvin, ja innostuin siitä, kun rauta tuntui yllättävän kevyeltä”, Paloniemi kertoo.

Ei mennyt kauaakaan, kun sali-­inspiraation löytänyt nainen alkoi treenaamaan voimanostoa sen aikaisen valmentajansa suosittelemana. Kun takana oli vuosi kuntosalilla käyntiä, Paloniemi suuntasi ensimmäisiin kisoihin, joista sai heti hyväksytyt tulokset.

”Huomasin, että kilpailuviettini on aivan mahdoton.”

Tavoitteena päästä kisaamaan ulkomaille

Pari vuotta sitten Paloniemen molemmat polvet leikattiin, minkä yhtey­dessä sattui myös vaihtumaan valmentaja. Tämän jälkeen harjoitukset muuttuivat tavoitteellisemmiksi.

”Aloimme ottaa huomioon kaikki muutkin asiat, kuten lepo, uni, palautuminen ja se, että ruokapuoli on kunnossa.”

Tänä päivänä treenit tehdään neljästä viiteen kertaan viikossa Puolivälinkankaalla sijaitsevassa Kuntosali Puntissa. Paloniemi on ollut loppuvuodesta 2020 lähtien yksi salin kahdeksasta omistajasta.

”Treenaamiseen kuuluu se, että aamuisin tehdään kotona aina jotain pientä verryttelyä itsenäisesti. Iltaisin treeneissä on aika usein valmentajani mukana.”

Menestystäkin on tullut, kuten esimerkiksi viime marraskuussa voitettu suomenmestaruus Masters-sarjassa omassa painoluokassa sekä lajihopea penkissä EM Masters -voimanostokisoissa  vuonna 2018. Voimanostoon kuuluvista osalajeista – jalkakyykystä, maastavedosta ja penkkipunnerruksesta – Paloniemi listaa vahvuudekseen maastavedon, mutta myös penkkipunnerrustulokset ovat alkaneet parantua.

Haaveena olisi päästä kansainvälisille lavoille.

”Tavoitteena on voittaa ensi syksynä penkkipunnerruksen SM-kisat ja päästä sitä kautta EM-kisoihin ja mahdollisesti siitä vielä eteenpäin.”

Salitreenistä apua stressinhallintaan

Voimanosto on naisen omien sanojen mukaan se pelastus, joka auttaa irrottautumaan töiden parista.

”Se pakottaa lähtemään ajoissa töistä pois. Koneen ääressä istuminen on muutenkin katalaa. Sitä pitäisi vähentää tai ainakin muistaa tauotukset ja seisoa välillä.”

Paloniemen mukaan salitreenaaminen auttaa kestämään paremmin myös yrittäjänä eteen tulevat tiukat tilanteet.

”Se auttaa stressinhallintaan ja tuo voimaa luonteeseenkin. Ja on ihana alkaa yöunille, kun on ensin fyysisesti väsyttänyt itsensä.”

Myös Paloniemen yritys panostaa hyvinvointiin: kesäkuussa 2020 aloitettiin työhyvinvointiprojekti, minkä myötä käydään kerran viikossa työporukan kanssa salilla. Ohjelmassa on kuntopiiriä ja joka toinen viikko tekniikkakoulua eri lajeihin.

”Tehdään kaikkea, mitä satutaan keksimään. Kesällä on tarkoitus käydä liikkumassa myös ulkona.”

KIRSTI PALONIEMI
  • 53 vuotta
  • Asuu Oulussa sinkkuna.
  • Henkilöstötieto Paloniemi Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Yrityksessä nykyään noin 10 työntekijää.
  • Kuntosali Puntti Oy:n osakas.
  • Harrastaa voimanostoa ja kilpailee myös lajissa.
  • Oulun Power Team ry:n sihteeri ja rahastonhoitaja. 
  • Toimii myös tuomarina kilpailuissa.