Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Voi­mak­kaat myrs­ky­puus­kat mou­ka­roi­vat Suomea tors­tai­na – län­si­ran­ni­kol­la tuuli saattaa yltyä 25 metriin se­kun­nis­sa, poh­joi­ses­sa luvassa lunta

Voimakas matalapaine tuo kovia puuskatuulia ja runsaita sateita Suomeen torstaina. Rintaman jälkimainingeissa sää viilentyy illalla nopeasti, mikä saattaa muuttaa sateet lumisiksi myös maan etelä- ja keskiosassa.

Ilmatieteen laitos varoittaa kovista puuskatuulista torstaina.
Ilmatieteen laitos varoittaa kovista puuskatuulista torstaina.
Kuva: ENNA RAUTIAINEN

Voimakas matalapainerintama kulkee Suomen yli itään torstaina aiheuttaen runsaita sateita ja voimakasta lounaistuulta, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tuuli voimistuu aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa. Puuskatuuli on yleisesti kovimmillaan 17–20 metriä sekunnissa, mutta saattaa voimistua läntisimmissä maakunnissa jopa 20–25 metriin sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulisin jakso alkaa puolenpäivän aikaan Satakunnan ja Pohjanmaan rannikolla. Tästä voimakkaimmat tuulet liikkuvat päivän aikana Keski-Suomen maakunnan kautta Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen.

Kovimmista tuulista voi aiheutua tuulivahinkoja.

– Etenkin lännessä sähkökatkokset voivat olla pitkäkestoisempia, kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Lännessä tuuli heikkenee alkuillasta, itärajalla vasta myöhään illalla.

Pohjoisessa sateet tulevat lumena. Ilmatieteen laitos ennustaa ajokelistä paikoin jopa erittäin huonoa.

– Märkää lunta voi kertyä torstaina kapealle vyöhykkeelle Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin rajalle 10–20 senttimetriä. Ajokeli muuttuu lumisateen myötä pohjoisessa paikoin jopa erittäin huonoksi, ja puihin tarttuva tykkylumi voi aiheuttaa myös sähkökatkoksia, Ilmatieteen laitos kertoo.

Matalapaineen jälkimainingeissa sää kylmenee nopeasti. Sateet saattavatkin muuttua lumisiksi myös maan etelä- ja keskiosassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantaiaamuun mennessä lunta voi kertyä eteläänkin paikoin muutamia senttimetrejä, Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella mahdollisesti yli viisi senttimetriä.

Huonontunut ajokeli kannattaakin ottaa huomioon perjantain aamuliikenteessä.