Koronarokotukset: Oulu tarjoaa nyt kak­kos­ro­ko­tet­ta ai­kais­tet­tu­na Ou­lu­hal­lis­sa

Kärpät: Pik­ku­pe­dot pa­la­si­vat jouk­kue­har­joi­tuk­siin tuo­reil­la vah­vis­tuk­sil­la

Mainos

Vilkas ke­vät­tal­vi osoit­taa, että hiih­to­kes­kuk­sis­sa osataan pitää tur­va­vä­le­jä ja lo­mail­la terveys edellä

Asiakkaat tekevät matkapäätökset terveys edellä ja varaukset viime tingassa, kesäkauden matkailutilanne on vielä arvoitus

Rukalla tuolihississä on jätettävä tyhjä paikka turvaväliksi eri seurueiden väliin. Ankkuri- hissiin tulee mennä yksin tai vain oman seurueen jäsenen kanssa.
Rukalla tuolihississä on jätettävä tyhjä paikka turvaväliksi eri seurueiden väliin. Ankkuri- hissiin tulee mennä yksin tai vain oman seurueen jäsenen kanssa.
Kuva: Mikko Halvari

Syötteen talvikausi on sujunut hyvin ja varautuminen suojatoimiin on osoittautunut toimivaksi.

”Korona-asiaa on mietitty koko syksy ja joululomalla nähtiin, että homma toimii. Löydettiin hyvät, toimivat tavat”, henkilöstöjohtaja Heidi Terentjeff-Jaurakkajärvi Hiihtokeskus Iso-Syötteeltä sanoo.

Hisseissä noudatetaan turvavälejä ja niiden toteutumista valvovat ski patrol -päivystäjät. Jonottamista ohjataan verkoilla.

Välinevuokraamoon jonotetaan ulkona ja käytössä on liikennevalot, ruuhka-aikoina ovimies. Ihmisiä otetaan sisään kerrallaan vähän ja toiminta pidetään ripeänä.

Verkko-ostamista ja korttimaksamista suositellaan, mutta ulkolipunmyynti on käytössä. Laskettelulaseja ei vuokrata lainkaan.

Syötteellä kotimaiset asiakkaat ovat olleet hyvin liikkeellä. Pääsiäisen suhteen jännitetään, tuleeko matkustusrajoituksia.

”Hiihtokeskuksissa toimiminen on turvallista. Laskettelussa, lautailussa ja hiihdossa turvavälit tulevat luonnostaan.”

Tulevan kesäkauden vilkkaudesta on positiivisia signaaleja. Viime kesän perusteella Syötteellä uskotaan, että väkeä on laajasti liikkeellä.

”Bike park -pyöräilyreittejä on laajennettu. On hankittu lisää maastopyöriä ja meillä on laajemmat aukiolot”, Terentjeff-Jaurakkajärvi kertoo.

Reitit ja taukopaikat avoinna

Rukan hiihtokeskuksessa osa hisseistä avautuu pääsiäisenä kello 8 aamulla, jotta laskijoiden määrä tasoittuisi. Myynnissä on edullinen aamu-ilta -lippu.

Rukan verkkokaupasta matkailija voi ostaa hissi- ja kausiliput sekä vuokrata välineet lasketteluun, lautailuun, maastohiihtoon ja pyöräilyyn sekä ostaa hiihtokoulun opetusta ja hiihtokeskusmajoitusta. Ruuhkien välttämiseksi välineet voi noutaa edellisenä iltana.

Rinnealueille on lisätty tauko- ja nuotiopaikkoja, joissa voi syödä omia eväitä. Autiotuvat ja luontokeskukset ovat avoimina sekä Rukalla että Syötteellä.

Tuolihississä on jätettävä tyhjä paikka turvaväliksi eri seurueiden väliin. Ankkurihissiin tulee mennä yksin tai vain oman seurueen jäsenen kanssa.

Kesän tilanne on arvoitus

Aluevastaava Tiina Saarela Syötteen keskusvaraamosta kertoo, että korona-aika ei ole vaikuttanut mökkien vuokraamiseen erityisen paljon.

”Aika hyvin on asiakkaita ja varauksia. Peruutuksia ei ole tullut paljon.”

Mökkien siivousta on tehostettu ja avainten luovuttamisessa on otettu käyttöön avainboksit.

”Kun avainta ei tarvitse hakea tiskiltä, vältetään suoria kontakteja ja vähennetään liikennettä toimistolla.”

Varaustilanne kevättalven ja pääsiäisen suhteen on hyvä, joskin mahdollinen liikkumisrajoitusten tulo saattaisi vaikuttaa mökkien vuokraukseen.

Saarela sanoo, että kesän suhteen ollaan odottavalla kannalla eikä varauksia ole juurikaan tullut. Perinteisesti myyntiä vauhdittaneiden kesätapahtumien järjestämisestä ei ole mitään varmuutta.

Paljon viimehetken varauksia

Rukako Oy:n myynti- ja markkinointivastaava Katja Mustonen sanoo, että mökkivarauksia tehdään nyt lyhyemmällä aikajänteellä. Varauksia on yllättävänkin mukavasti.

”Varaukset tehdään lyhyellä varoitusajalla, mutta niiden määrä on normaalilla tasolla. Kysytään tarkasti, mitä tapahtuu, jos tulee liikkumiskieltoja ja mitkä peruutusehdot meillä on käytössä.”

Rukako Oy on yksi Rukan alueella toimivista majoituksen keskusvaraamoista.

Mökkien siivouksessa Rukakolla on ollut korona-ajan alusta lähtien käytössä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen siivousohjeet. Siivouksessa kriittiset pisteet käydään läpi tarkemmin.

”Pääsiäisen seudun varaustilanne elää. Järjestään kaikki syksyllä tehdyt varaukset ovat peruuntuneet ja tilalle on tullut uudet varaukset.”

Mustonen arvelee, että kesän suhteen majoituksen varaukset tullaan tekemään vasta viime hetkillä.

Aurinkomatkat on aloittanut kesälomapakettien myynnin. Myyntikohteina ovat Lapin kohteiden lisäksi myös Kuusamo ja Ruka.

Toimitusjohtaja Timo Kousa kertoo, että heidän tavoitteena on tehdä kotimaan lomapakettien tuotannosta ympärivuotista.

”Asiakaskyselyjen perustella asiakastyytyväisyys on ollut kotimaan matkoillamme ennätyksellisen korkealla tasolla”, Kousa sanoo.