Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Viime hetken ää­nes­tä­jä­kin ehtii il­ta­kah­dek­saan asti vaa­li­uur­nil­le seu­ra­kun­ta­vaa­leis­sa – oman seu­ra­kun­nan ää­nes­tys­pai­kan voi tar­kis­taa netin ha­ku­ko­nees­ta

Kiinnostaisiko äänestää seurakuntavaaleissa, mutta aika käy vähiin eikä äänestyspaikkakaan ei ole selvillä? Eipä hätää, vielä ehtii, kunhan panee töpinäksi.

Tänään sunnuntaina on seurakuntavaalien virallinen äänestyspäivä. Oulussa joillekin äänestyspaikoille kerääntyi jopa jonoa.
Tänään sunnuntaina on seurakuntavaalien virallinen äänestyspäivä. Oulussa joillekin äänestyspaikoille kerääntyi jopa jonoa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kiinnostaisiko äänestää seurakuntavaaleissa, mutta aika käy vähiin eikä äänestyspaikkakaan ei ole selvillä? Eipä hätää, vielä ehtii, kunhan panee töpinäksi.

Tänään sunnuntaina on seurakuntavaalien virallinen vaalipäivä, ja äänestyspaikat ovat vielä avoinna kello 20:een saakka.

Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit.fi-sivustolta löytyy apu viime tingan äänestäjillekin. Sivustolta on vaalikone, jossa voi testata, keiden ehdokkaiden kanssa omat näkemykset käyvät parhaiten yhteen.

Kysymykset käsittelevät erityyppisiä asioita liittyen luottamushenkilön tehtäviin, arvoihin ja kirkon suuntaan. Ajankohtaisissa kysymyksissä nousevat esille muun muassa suhtautuminen pakolaisiin, eutanasiaan ja sukupuolineutraaliin avioliittolakiin.

Koneessa kysytään myös esimerkiksi tärkeimpiä syitä kuulua kirkkoon ja omaa suhdetta uskoon ja Raamattuun. Mukana on myös paikallisten seurakuntien omia kysymyksiä.

Valtakunnallisina vaaliteemoina on mainostettu seuraavia asioita: minun kirkkoni uskoo, toivoo, rakastaa, on lähellä ja uudistuu.

Noin 8 000 uutta luottamushenkilöä

Kun ehdokas on selvillä, ei muuta kuin äänestyspaikkaa etsimään. Sekin löytyy syöttämällä hakukoneeseen paikkakunta ja seurakunta.

Uuden seurakunnan alueelle 15. elokuuta jälkeen muuttaneen on käytettävä äänioikeuttaan vielä vanhassa seurakunnassaan.

Vaalipäivänä voi äänestää ainoastaan oman seurakuntansa nimeämässä äänestyspaikassa. Äänen voi antaa vain oman seurakunnan ehdokkaalle. Mukaan on otettava vielä kuvallinen henkilötodistus.

Seurakuntavaaleissa valitaan 400:aan Suomen seurakuntaan yhteensä noin 8 000 uutta luottamushenkilöä.

Paikalliset luottamushenkilöt valitsevat maallikkoedustajat kirkolliskokoukseen, joka on koko kirkon korkein päättävä elin.