Viihde

Yöllä voi elää menneisyyttä uudelleen – Kuustudio on suora lähetys 50 vuoden takaa

Kuustudiossa olivat Erkki Toivanen, Jan Torvalds ja Yrjö Länsipuro. Pyöreän pöydän ääressä vasemmalta lukien Ralf Friberg, Bo Fagerström, Matti Tiuri, Birger Wiik, Teppo J. Suonperä, Gustav Järnefelt, Börje Hjelm ja Pertti Jotuni. Ohjelma on mustavalkoinen. KUVA: Markku Vuorela
Viihde 20.7.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

★★★★★ Kuustudio saa viisi tähteä, koska on upeaa, että ison tapahtuman suora lähetys on tallennettu ja nyt katsottavanamme. Mikä voisi olla nykyisin yhtä merkittävä askel tuntemattomaan kuin ensimmäinen kuukävely oli?

Ei ihme, että sitä seurattiin suorana myös Suomessa, vaikka Neil Armstrong ja Edwin 'Buzz' Aldrin olivat Kuussa yöllä Suomen aikaa. Komentoaluksessa Kuun kiertoradalla oli Michael Collins.

Kuukävelystä on kulunut 50 vuotta. Sen vuoksi Yle uusii viisituntinen Kuustudio-ohjelman, joka alkoi 21.7.1969 kello 2.10 yöllä. Nyt aloitetaan paria tuntia aiemmin.

Kuustudio on nostalginen ja kuitenkin yllättävän nykyaikainen. Tekniikka on alkeellista ja kuvien laatu heikko, mutta paneeliohjelmat asiantuntijoineen ovat edelleen kaavaltaan aikalailla samanlaisia.

Vaikka kuukävely ja sen onnistuminen tiedetään, tapahtuma-aikaan oli toisin.

Kuukävely alkoi 4.56 Suomen aikaa.

Kuusta tuleva kuva on nykysilmin heikkolaatuista

Kun astronautit pääsevät Kuun kamaralle, tunnelma on rauhallinen niin kuin ammattilaisten tiukoissa paikoissa. Teho-osastollakaan ei yleensä juosta.

Kuusta suorana tuleva kuva on rakeista ja epäselvää, taustalla hurisee.

Ohjelmassa aikaa ennen kuukävelyä kulutetaan muun muassa yleisökysymyksillä. Voiko kuussa sytyttää tulitikun, seurasiko tunnistamaton esine avaruudessa kuulentoa? Kvasaareistakin kysytään, vaikka ne oli löydetty vasta muutama vuosi aiemmin 1963.

Erkki Toivanen nuorena

Pasilassa ovat muun muassa nuori Erkki Toivanen, Yrjö Länsipuro ja Martti Tiuri. Toivanen ja Länsipuro tekivät pitkän uran Yleisradiossa. Tiuri oli radiotekniikan emeritusprofessori ja poliitikko. Toivanen ja Tiuri ovat kuolleen 2010-luvulla.

Paikalla on myös vuonna 1973 surmattu Teppo J. Suonperä. Houstonissa kommentoi Pasi Rutanen.

Kuustudio 1969 Yle Teema & Fem lauantai 20.7. klo 00.10 – 5.33

Me tiedämme, miten ensimmäinen kuukävely onnistui. 21.7.1969 jännitettiin, koska kaikki oli ennenkokematonta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Apollo-kuuohjelma (Apollo 1-17) maksoi n. 24 miljardia USD 1960-luvun rahan arvostuksella. Yksi Apollo kantoraketti valmiina kohti avaruutta kustansi n. 150 miljoonaa USD. Apollo-ohjelma rohmusi n. 5% USA:n BKT:sta per vuosi. Kuukilvasta ei rahaa uupunut kunnes lopulta uutuuden viehätyksen sammuttua samanaikainen Vietnamin sodan 100mrd USD/vuosi söi ja kuivatti avaruusohjelman budjetin. Mahtava ja ihmeellinen historia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa hauska saada tähän päivitystä salaliittoteorioihin uskovilta. Onko löytynyt uusia todisteita siitä, että koko kuuhomma on suuri puhallus? Pieni pettymys on ollut se, että pres. Trump ei ole tuonut julki totuutta tästä eliitin salaliitosta. Myös totuus Roswellin tapahtumista on edelleen jäänyt häneltä kertomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmillisesti osoittautunut suureksi puhallukseksi koko Trump. Ettei olekaan mitään eliitin salaliittoja ja että sivistynyt ihminen onkin sivistynyt oikeasti ja että tiede onkin tiedettä, eikä sivistymätön sittenkään ole sivistynyt ja ettei kansa sittenkään tiedä, vaikka miten nämä asiat kokisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
49
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image