Vanhat kuvat : Näin teol­li­suus tuli Rus­koon, myös kaa­to­pai­kan alue ke­hit­ty­nyt val­ta­vas­ti

Luitko jo tämän? : Maan­tiel­lä liikkuu en­nä­tyk­sel­li­sen paljon käyt­tö­kiel­los­sa olevia autoja

Kolumni: Itämeri on Suomen elä­män­lan­ka, jonka häi­riöi­hin on nyt vii­sas­ta va­rau­tua

Vih­rei­den mi­nis­te­rit aikovat jatkaa uudessa hal­li­tuk­ses­sa – Pu­heen­joh­ta­ja Ohi­sa­lon mukaan myös ul­ko­mi­nis­te­ri Haa­vis­toon on luot­ta­mus

HelsinkiVihreät haluavat suomalaisten Isis-lasten ja -naisten kotiutusjupakassa arvostelua saaneen Pekka Haaviston (vihr.) jatkavan ulkoministerinä.

Toimitusministeristön ministerit Pekka Haavisto, Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo asettuivat eturiviin vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa maanantaina iltapäivällä.
Toimitusministeristön ministerit Pekka Haavisto, Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo asettuivat eturiviin vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa maanantaina iltapäivällä.
Kuva: Joel Maisalmi

Vihreät haluavat suomalaisten Isis-lasten ja -naisten kotiutusjupakassa arvostelua saaneen Pekka Haaviston (vihr.) jatkavan ulkoministerinä. Myös vihreiden kaksi muuta ministeriä, sisäministeri Maria Ohisalo sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen aikovat jatkaa hallituksessa.

Puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi saapuessaan vihreiden kokoukseen maanantaina iltapäivällä, että hänellä on luottamus Haavistoon ja että vihreiden ministeriryhmä jatkaa entisessä kuosissaan.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päättää parhaillaan ministerivalinnoista ja osallistumisesta Sanna Marinin (sd.) tulevaan hallitukseen. Se jatkaa edeltäjänsä Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmalla samojen puolueiden voimin.

Haavisto joutui kohun keskelle, kun Ilta-Sanomat kertoi viikko sitten, että Haavisto oli yrittänyt painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin leirin suomalaiset lapset kotimaahan konsulikyydillä.

Kun Tuominen ei ollut suostunut lainvastaisena pitämäänsä operaatioon ilman poliittista päätöstä, hänet hyllytettiin osin tehtävistään.

Ministeriössä "pelon ilmapiiri"

Haavisto on kiistänyt painostuksen, pyytänyt Tuomiselta anteeksi ja sanonut, että tämä voi halutessaan palata tehtäviinsä. Myöskään hanketta, jossa Isis-lapset erotettaisiin vanhemmistaan, ei ole Haaviston mukaan vireillä.

Selitykset eivät kuitenkaan ole vakuuttaneet, vaan Haaviston toiminnan takia ulkoministerissä kerrotaan vallitsevan pelon ilmapiiri.

Ulkoasianhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtaja, lähetystöneuvos Juha Parikka sanoi sunnuntaina Verkkouutisille, että luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut henkilöstön keskuudessa erittäin pahasti. Hän sanoi näyttävän siltä, että Haavisto puhuu muunneltua totuutta.

Välikysymys tulossa

Perussuomalaiset kertoivat viime viikolla aikovansa jättää Haaviston toiminnasta välikysymyksen, jos Haavisto jatkaa uudelleen muodostettavan hallituksen ulkoministerinä. Haaviston ulkoasiainvaliokunnalle antamat selvitykset eivät puolueelle kelvanneet.

– Tässä on kolme edelleen avointa kysymystä. Ollaanko Isis-perheitä tuomassa Suomeen, onko Haavisto valehdellut aiheeseen liittyen ja onko hän syyllistynyt virkamiehen painostamiseen vaatimalla tältä lainvastaisia toimia Isis-perheiden tuomiseksi Suomeen, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho luetteli viime viikolla.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat jättäneet Haaviston toiminnasta hallitukselle vastattavaksi kirjalliset kysymykset.