Ve­to­voi­maa luvassa Vä­li­vai­niol­le – ker­ros­ta­lon toi­mi­vim­mat neliöt löy­ty­vät suu­rim­mas­ta kol­mio­tyy­pis­tä

Välivainion Galaksiksi kutsutussa ensimmäisessä vaiheessa mullistuu Välivainion entisen koulun alue.

Pehmeän punertavat tiilifasadit auttavat oivallisesti aiempaan rakennuskantaan sulautumisessa. Asunnon sisääntulo on aavistuksen sokkeloinen.
Pehmeän punertavat tiilifasadit auttavat oivallisesti aiempaan rakennuskantaan sulautumisessa.
Pehmeän punertavat tiilifasadit auttavat oivallisesti aiempaan rakennuskantaan sulautumisessa.
Kuva: Rakennusliike Lapti Oy

Asunto Oy Välivainion Apollo. Rakennusliike Lapti Oy. Suunnittelu Linja Arkkitehdit Oy. Asunto A23, 3h+kt+s, 73,5 neliötä. Mh. 72 500 euroa (vh. 220 000 euroa).

Kemintietä Oulussa on vielä toistaiseksi melko vaikea kuvitella bulevardimaisena kaupunkitilana. Sellaista kohti ollaan kuitenkin ottamassa askelia ja hankkeen lopputuloksena oleva uusi urbaani asuinympäristö työpaikkoineen ja palveluineen on tulevaisuudessa yhdistävä Alppilan ja Välivainion kaupunginosat keskenään. 

Välivainion Galaksiksi kutsutussa ensimmäisessä vaiheessa mullistuu Välivainion entisen koulun alue, eikä siihen mene enää kauan, sillä ensimmäisen asuinkorttelin rakentaminen on alkamassa aivan tuota pikaa.

Neljä uutta taloa käsittävän korttelin rakentamisen aloittaa Asunto Oy Välivainion Apollo. Viisikerroksinen rakennus sijoittuu tontin kaakkoiskulmaan ja on lähinaapureihinsa verrattuna melkoinen jättiläinen tilanteen myöhempää tasoittumista odotellessa.

Asunnon sisääntulo on aavistuksen sokkeloinen.
Asunnon sisääntulo on aavistuksen sokkeloinen.
Kuva: Rakennusliike Lapti Oy

Pehmeän punertavat tiilifasadit auttavat kuitenkin oivallisesti aiempaan rakennuskantaan sulautumisessa. Kohteen arkkitehtuuri ammentaa enemmän menneestä kuin tulevasta.

Trendikästä tuulahdusta muuten hillityn oloisessa harjakattoisessa kerrostalossa edustavat parvekkeiden pinnakaiteet, joita onkin nähty jo useammassa saman rakennuttajan kohteessa.

Merkittävä osa 47 asunnosta on yksiöitä ja kaksioita, joista muutamista katsellaan valitettavasti vain pohjoiseen ilmansuuntaan. Ilmansuunnilla on kuitenkin huomattavan suuri merkitys tämän tyyppisessä kohteessa, jossa ikkunoista ei avaudu poikkeuksellisen kaunis maisema, kuten esimerkiksi jokisuistossa.

Useimmissa kaksioissa järkevää tilankäyttöä hankaloittavat epäkäytännölliset L-keittiöt. Talon toimivimmat neliöt löytyvät suurimmasta kolmiotyypistä, joka on kokonsakin puolesta lähes mallikelpoinen. Huoneet ovat tarpeeksi suuria ja hyvin kalustettavia.

Olohuoneen mallikalustus ei varsinaisesti tee oikeutta tilan mahdollistamille sisustusvaihtoehdoille. Jos parveketta venyttäisi kolmisenkymmentä senttiä ja parvekkeen ovea siirtäisi oikealle saman verran, saisi päämakuuhuoneen vastaiselle seinälle vielä mukavasti esimerkiksi kirjahyllyn.

Säilytystilassakaan ei ole pihistelty, ei edes kylpyhuoneessa, jonne toki saisi mahtumaan lisääkin liinavaatteita ja pyykkejä varten.

Pikku-wc ei tämän kokoisessa asunnossa ole välttämätön, mutta tuo tiettyä mukavuutta ainakin vieraiden suhteen. Sauna toimii sekä mukavuuslisänä että pyykkien kuivatuksessa, mutta kääntämällä lauteita 90 astetta oikealle olisi sen sisustus paljon järkevämpi. Tällöin kiuas hyppäisi vasempaan nurkkaan.

Asunnon sisääntulo on aavistuksen sokkeloinen. Sitä parantaisi huomattavasti eteiskomeroiden siirtäminen ulko-oven vasemmalle puolelle, mikäli mitoitus sen suinkin sallii. Jos vielä haluaisi tuoda hieman tarpeellista väljyyttä kylpyhuoneen kohdalla olevaan kapeikkoon, keittiökalustetta tulisi aavistuksen verran lyhentää.

Se ei liene ongelma, sillä työskentelytilaa on kyllä riittämiin. Korjaustoimenpide tiivistäisi myös ruokapaikan ja kylmäkalusteiden välisen hukkatilan minimiin. Aamupalaa kelpaa joka tapauksessa syödä aamuauringon sarastaessa ikkunasta.