Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

"Ve­sil­lä ei voi ajella miten vaan" – Ky­syim­me, ovatko ve­si­skoot­te­rit Oulussa haitta vaiko hupi?

Suomessa rakastetaan vesistöjä; niissä uimista, veneellä ajelua ja ajanviettoa niiden läheisyydessä mökkiterassilla istuessa.

Viime vuosien uusin tulokas eli vesijetti jakaa kuitenkin kesä toisensa jälkeen mielipiteitä.

Osat kokevat jetit vesiliikenneturvallisuutta ja yleistä viihtyisyyttä vaarantavina tekijöinä erityisesti äänenvoimakkuutensa ja tapahtuvien sääntörikkomusten takia.

Osat taas kokevat jetteilyn monipuolisena kesäharrastuksena, joka voi virkistää kuuman kesäpäivän keskellä.

Tuleeko poliisille palautetta vesijettien aiheuttamista meluhaitoista ja häiriöistä, Oulun poliisilaitoksen liikenneyksikön johtaja Pasi Rissanen?

– Viime vuonna palautetta vesijeteistä tuli aika ajoin, mutta tälle vuodelle ei vielä. Palaute liittyy yleensä jettien aiheuttamaan äänihäiriöön, liian lähelle rantaa ajamiseen, laineiden syntymiseen ja nopeusrajoitusten rikkomiseen.

– Jos huomaa rajoitusten rikkomista, siitä voi ilmoittaa hätäkeskuksen kautta. Rikkojille siitä seuraa liikennevirhemaksu tai -sakko. Olemme kuitenkin suunnitelleet sekä veneellä että vesijeteillä suoritettavaa poliisivalvontaa täksi kesäksi Oulujoelle.

Ovatko vesijetit loppujen lopuksi vaarallisempia, mitä esimerkiksi moottorikäyttöiset veneet?

– En lähtisi vertailemaan niitä. Kysymys on paljolti käyttäjävastuusta ja -osaamisesta. Vesijetti tosin usein kiihtyy nopeammin, mutta toki veneitäkin on monia erilaisia.

– Peräänkuuluttaisin sitä, että jokainen on vastuussa omasta liikennekäyttäytymisestään vesillä. Ihmisten pitää ottaa toiset huomioon ja toimia vesiliikennesääntöjen mukaisesti.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.