Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Kolumni: Oulu on jäänyt pussin pe­räl­le, ja se tekee monen arjesta rai­vos­tut­ta­van han­ka­laa ja kal­lis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Verk­ko­kaup­pa­jät­ti Amazon avasi Ruot­sis­sa, ti­lauk­set Suomeen eivät toimi vielä – si­vus­tol­la noloja ko­ne­kään­nök­siä: On­nit­te­lu­kort­tia myydään "val­ta­va­na kik­ke­li­nä"

Työntekijöiden kohtelusta arvosteltu yhtiö vakuuttaa olevansa hyvä työpaikka.

Amerikkalainen verkkokauppajättiläinen Amazon on avannut ruotsalaiset sivunsa. Yhtiö vahvisti elokuussa aikeensa laajentaa toimintaansa Ruotsiin, ja keskiviikkona aamulla ruotsinkieliset sivut avautuivat.

Suomalaiselle kuluttajalle ruotsalainen kauppa ei vielä tarjoa vaihtoehtoja. Tuotteita klikatessa sivu toteaa, ettei Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen toimiteta.

Odotettavissa on, että tilanne ajan myötä muuttuu, mikä muuttaa verkkokaupan kilpailuasetelmaa Suomessakin.

Amazonin Euroopan-johtaja Alex Ootes sanoi uutistoimisto TT:lle uskovansa, että ruotsalaisasiakkaat arvostavat uuden kaupan laajaa valikoimaa, edullisia hintoja ja sujuvia toimituksia.

Ootesin mukaan verkkokaupassa on tarjolla Ruotsin suurin valikoima, 150 miljoonaa eri tuotetta.

– Kun avaamme uuteen maahan, keskitymme vain yhteen asiaan: asiakaskokemukseen. Seuraamme sitä päivittäin, ja se on ainoa tavoitteemme ja fokuksemme, Ootes sanoi.

– Aiemmista lanseerauksistamme tiedämme, että jos asiakaskokemus onnistuu, niin muu seuraa itsestään.

Posti hoitaa kuljetukset

Amazonilla myönnetään, että kuljetusten hoitaminen ei ole aivan helppoa Ruotsissa, jossa nopeat toimitukset pitäisi saada toimimaan pitkulaisessa ja osin hyvin harvaan asutussa maassa.

Toimituksia hoitaa Ruotsin ja Tanskan perinteisten postiyhtiöiden yhdistymisessä syntynyt Postnord, joka on jo aiemmin kuljettanut Amazonin paketteja Ruotsissa.

Yhtiö on Ootesin mukaan palkannut useita satoja ihmisiä Ruotsissa, ja lisää väkeä tarvitaan.

Amazon on joutunut vuosien varrella kovan kritiikin kohteeksi, koska työolot sen varastoissa ja jakelussa ovat karut. Yhdysvalloissa työntekijöitä on kielletty järjestäytymästä. Ootesin mukaan moitteille ei ole perää.

– Meillä on yli 800 000 työntekijää ja suurin osa heistä on super super iloisia ja hyvin kiintyneitä yhtiöön. Siinä kaikki mitä tiedän, Ootes sanoi.

"Valtava kikkeli"

Asiakaskokemus vasta avatuilla verkkosivuilla ei ole vielä aivan saumaton, huomautti Aftonbladet. Ruotsin kaupan tunnuksena toimii Argentiinan lippu, ja tuoteselosteissa on monia kömmähdyksiä.

Kukon kuvalla koristettu onnittelukortti esittää Amazonin mukaan "valtavaa kikkeliä". Legoja myydään "panssaroituna pahoinpitelynä". Öljykasvi rapsi on kääntynyt monissa kohdissa raiskaukseksi ja jumppatrikoita esitellään jäätelökoneena.

Analyysiyhtiö HUIn varatoimitusjohtaja Emma Hernell arvioi, että yhtiö ei ole ehtinyt käydä käännöksiä läpi kunnolla ja tyytynyt ajamaan konekäännökset suoraan sivuilleen.