Ve­nä­läis­läh­teet Reu­ter­sil­le: Na­val­nyin myr­ky­tys tie­det­tiin jo ve­nä­läis­sai­raa­las­sa, diag­noo­si oli val­heel­li­nen – "Kaikki olivat varmoja että kyse oli myr­ky­tyk­ses­tä"

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyitä heti hänen myrkytyksensä jälkeen hoitaneen venäläissairaalan väitteet aineenvaihdunnallisesta sairaudesta, poikkeuksellisen korkeasta verensokerista ja myrkyttömyydestä ovat useiden hoitajien ja lääkärien mukaan valheellisia. Hoitoon osallistuneen henkilön mukaan lupa Navlanyin siirrolle Venäjältä Saksaan tuli lopulta suoraan Kremlistä.

Omskin sairaalan johtava lääkäri Alexander Murakhovsky kommentoi tiedotusvälineille Aleksei Navlanyin vointia, kun häntä vielä hoidettiin Venäjällä. Lääkärin mukaan myrkytyksestä ei ollut merkkejä. Johtavan lääkärin toimistossa istui BBC:n mukaan Venäjän turvallisuuspalveluiden väkeä.
Omskin sairaalan johtava lääkäri Alexander Murakhovsky kommentoi tiedotusvälineille Aleksei Navlanyin vointia, kun häntä vielä hoidettiin Venäjällä. Lääkärin mukaan myrkytyksestä ei ollut merkkejä. Johtavan lääkärin toimistossa istui BBC:n mukaan Venäjän turvallisuuspalveluiden väkeä.
Kuva: MAXIM KARMAYEV

Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin terveydentilasta Venäjällä ensimmäisinä päivinä kerrotut väitteet olivat valheellisia, ilmenee uutistoimisto Reutersille nimettömästi puhuneiden hoitaja- ja lääkärilähteiden kertomasta.

Navalnyin oireet alkoivat 20. elokuuta lennolla siperialaisesta Tomskin kaupungista Moskovaan. Kone laskeutui ennenaikaisesti läheiseen Omskin kaupunkiin, jonka sairaalaan hänet kuljetettiin hoidettavaksi.

Viisi Navalnyin hoitoon osallistunutta lääkäriä tai hoitajaa kertoi Reutersille, että Navalnyin verensokeri oli normaalitasolla, ja että hänellä ei ollut merkkejä aineenvaihdunnallisesta sairaudesta, toisin kuin omskilaissairaala väitti.

Kun Navalnyi oli hoidettavana Omskin sairaalassa, sen edustajat väittivät, että Navalnyin oireet johtuivat aineenvaihdunnallisesta sairaudesta, jonka olisi aiheuttanut poikkeuksellisen korkea verensokerin taso.

Reutersille puhuneiden lähteiden mukaan Navalnyin verensokeri mitattiin jo ennen kuin hänet siirrettiin ulos lentokoneesta, ja se oli normaalitasolla.

"Navalnyi oli sekavan tietoisuuden tilassa"

Navalnyin oireet viittasivat selkeästi myrkytykseen heti, kun hänet vietiin lentokoneesta hoitoon. Näin Reutersille kertoi neljä henkilöä, jotka tiesivät Navalnyin ensihoidosta.

– Navalnyi oli "tokkurassa", sekavan tietoisuuden tilassa, eikä hän pystynyt selostamaan mitään, kommentoi henkilö, joka tietää Navalnyin ensihoidosta lentokentällä.

Saksalainen laboratorio löysi Navalnyistä venäläistä hermomyrkkyä Novitshokia sen jälkeen, kun Navalnyi oli siirretty hoidettavaksi Saksaan. Maanantaina 14. syyskuuta myös ruotsalainen ja ranskalainen laboratorio vahvistivat myrkkylöydöksen.

Saksalaissairaalan uusimpien tiedotteiden mukaan Navalnyi ei enää ole hengityskoneessa, ja hän pystyy jo jaloittelemaan lyhyitä aikoja.

Omskin sairaala kiistää väitteet

Omskin sairaalan johtava toksikologi Alexander Sabaev kiisti Reutersin haastattelussa uutistoimiston lähteiden kertoman.

– Ei pidä paikkanasa. Ambulanssitiimin mittauksessa hänen verensokerinsa oli 13 millimoolia litraa kohti (monin verroin normaali määrä). Aineenvaihdunnalliset tiedot kyetään mittamaan vain biokemiaalisessa analyysissä sairaalassa.

Sabaevin mukaan Navlanyillä oli "taipumusta vaipua koomaan".

Venäjän hallitus on jatkuvasti kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä Navalnyin myrkytyksen kanssa. Useimmat länsimaat, EU ja muun muassa Nato ovat vaatineet Venäjältä selityksiä Navalnyin tapaukseen.

Venäjä vaatii Saksalta Navalnyista otettuja testituloksia. Saksalaisen syyttäjän mukaan ne voidaan luovuttaa, jos Navalnyi antaa luvan.

Lähde: Käsky tuli suoraan Kremlistä

Navalnyin hoitoa Omskin sairaalassa seurannut henkilö sanoi Reutersille, että yli kymmenen häntä hoitanutta lääkäri piti selvänä, että Navalnyi on myrkytetty.

– Kaikki olivat varmoja että kyse oli myrkytyksestä.

Navalnyin siirtoa venäläissairaalasta Saksaan ei aluksi sallittu, koska omskilaissairaalan mukaan hän oli liian sairas hoidettavaksi. Venäjälle saapuneiden saksalaislääkärien mukaan siirrolle ei ollut esteitä.

Toinen Navalnyin hoitoa läheltä seurannut henkilö sanoi Reutersille, että lupa Navalnyin siirtoon tuli lopulta suoraan Kremlistä ilman minkäänlaisia selityksiä.

– Istuimme yhdessä sairaalan toimistossa, kun Kremlin puhelu tuli. Käsky kuului, että potilaan siirto on sallittava.

Kyseisen lähteen mukaan "kaikki huokaisivat puhelun jälkeen helpotuksesta".

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti väitteen.

– Presidenttihallinto ei johda lääkärien työskentelyä Omskissa tai missään muuallakaan Venäjällä.