Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Venäjän va­le­kan­san­ää­nes­tyk­set Uk­rai­nas­sa päät­ty­vät – lop­pu­tu­los on jo etu­kä­teen selvä

Ukrainalaisten mukaan äänestyksiin on liittynyt lukuisia väärinkäytöksiä.

Kiova/Moskova
Venäjän järjestämä äänestys päättyy tänään tiistaina. Kuvassa mies antaa äänensä sairaalassa Berdjanskissa.
Venäjän järjestämä äänestys päättyy tänään tiistaina. Kuvassa mies antaa äänensä sairaalassa Berdjanskissa.
Kuva: STRINGER

Venäjän miehittämien Ukrainan alueiden näennäiset kansanäänestykset Venäjään liittymisestä päättyvät tänään. Perjantaina alkaneita lumeäänestyksiä järjestettiin Luhanskin, Donetskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla.

Ukrainalaisten mukaan äänestyksiin on liittynyt lukuisia väärinkäytöksiä. Ihmisiä on muun muassa kielletty poistumasta alueilta ennen kuin äänestykset on pidetty sekä heitä on uhkailtu, viety väkisin äänestämään ja uhattu ottaa vangiksi, jos he eivät äänestä.

Länsimaat ovat sanoneet, ettei äänestyksillä ole mitään merkitystä ja niiden tulokset ovat mitättömiä. Euroopan unionin edustajan mukaan äänestykset ovat puhdasta huijausta.

Venäjän joukot ovat tässä kuussa olleet vaikeuksissa sekä Ukrainan itä- että eteläosissa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on siksi halunnut vauhdittaa kansanäänestysten järjestämistä Venäjän vallan vakiinnuttamiseksi alueilla.

Vaalivirkailijoilla saattajina sotilaita

Presidentti Putin on sanonut, että Venäjä käyttää kaikkia keinoja omien alueidensa suojelemiseksi. Näin ollen neljän alueen liittäminen Venäjään voisi tarkoittaa, että Venäjä siirtäisi niille strategisia ydinaseita estääkseen Ukrainan yritykset vallata alueet takaisin.

Venäjän tukemat johtajat vallatuilla alueilla ovat kertoneet, että alustavia tuloksia voi olla luvassa tiistai-iltana tai seuraavina päivinä.

Venäjä käytti niin kutsuttua kansanäänestystä myös vuonna 2014 liittäessään Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan itseensä. Myös silloin tarkkailijat pitivät lopputulosta itsestään selvänä, ja sama tilanne on nyt: vaalivirkailijat ovat vieneet vaaliuurnia ovelta ovelle usein Venäjän armeijan joukkojen saattelemana.

Ennen äänestyksen päättymistä Britannian hallitus asetti pakotteita yhteensä yli 90 venäläiselle ihmiselle ja organisaatiolle kansanäänestyksen vuoksi. Ulkoministeri James Cleverly sanoi lausunnossa, että aseella uhaten järjestetyt kansanäänestykset eivät voi olla vapaat tai reilut ja että Britannia ei koskaan tule tunnustamaan sellaisten lopputulosta.