Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Venäjän so­ti­las­he­li­kop­te­rin us­ko­taan käyneen Suomen il­ma­ti­las­sa itä­ra­jal­la – Kaik­ko­nen: Epäil­lyn il­ma­ti­la­louk­kauk­sen yhteys so­ta­har­joi­tuk­seen ei varmaa

Mi-17-kopterin arvioidaan käyneen vajaat viisi kilometriä Suomen puolella.

Helsinki

Venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa tänään aamupäivällä itärajalla Kesälahden ja Parikkalan tasalla. Asiasta tiedotti puolustusministeriö.

Suomen puolella epäillään käyneen helikopterin, jonka tyyppi on Mi-17, kertoi puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri STT:lle iltapäivällä.

Alustavien tietojen mukaan sotilashelikopteri olisi käynyt noin 4–4,5 kilometrin syvyydellä Suomen puolella. Ilmatilaloukkauksen epäillään Vakkurin mukaan tapahtuneen noin kello 10.40.

Viestintäpäällikkö ei ottanut kantaa siihen, kuinka pitkään venäläiskopteri olisi ollut Suomen puolella, koska se on Puolustusvoimien operatiivista tietoa. Samasta syystä Vakkuri ei kommentoinut sitä, oliko venäläiskonetta tunnistamaan lähetetty Suomen Ilmavoimien lentokonetta.

Rajavartiolaitos on aloittanut tapauksesta esitutkinnan.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Suomi suhtautuu aina vakavasti ilmatilanloukkauksiin. Arkistokuva.
Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Suomi suhtautuu aina vakavasti ilmatilanloukkauksiin. Arkistokuva.
Kuva: KIMMO BRANDT

Kaikkonen: Yhteys sotaharjoitukseen ei varmaa

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan on liian aikaista sanoa, liittyykö Venäjän epäilty ilmatilaloukkaus itärajalla samaan aikaan Niinisalossa käynnissä olevaan kansainväliseen Arrow 22 -sotaharjoitukseen.

Kaikkonen sanoi lehdistötilaisuudessa Britannian puolustusministerin Ben Wallacen kanssa, ettei tällaista mahdollisuutta voi myöskään sulkea tässä vaiheessa pois. Kaikkosen mukaan asiaan on syytä palata, kun epäiltyä loukkausta on tutkittu ja keskusteltu asiasta venäläisten kanssa.

Kaikkonen korosti, että Suomi suhtautuu ilmatilaloukkauksiin aina vakavasti.

Toinen epäily tänä vuonna

Keskiviikon tapaus on Vakkurin mukaan toinen kerta tänä vuonna, kun venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Edellinen tapaus sattui 8. huhtikuuta.

Vajaa viikko sitten venäläinen sotilaskone loukkasi Ruotsin ilmatilaa. Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti, että tuo ilmatilaloukkaus tapahtui Blekingen läänin eteläpuolella perjantai-iltana.

Suomi ja Ruotsi harkitsevat paraikaa, hakevatko ne jäsenyyttä puolustusliitto Natoon. Venäjä on varoittanut jäsenhakemusten tekemisestä ja sen on arvioitu voivan tehdä esimerkiksi kyberhyökkäyksiä ja ilmatilaloukkauksia.


Lisätty Antti Kaikkosen kommentit kello 17.30.