Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Venäjän kansa elää va­le­to­del­li­suu­des­sa – Ve­nä­jäl­lä on pitkään tois­tet­tu ta­ri­naa, jossa maa on uhri

Propagandassa rakennetaan mustavalkoisia viholliskuvia ja vihollinen demonisoidaan todellisten tai kuviteltujen julmuuksien sekä ennakkoluulojen avulla. Sotarikosuutiset ovat aktivoineet Suomessakin ikiaikaiset synkät viholliskuvat.

Ukrainan sodan aikana on huomattu, että Venäjän kansa elää aivan eri todellisuudessa kuin länsimainen yleisö. Syynä on valtion valvomien venäläisten medioiden propaganda, joka tuntuu satuilevan ja valehtelevan mielivaltaisesti.

Länsimaisin silmin Venäjä on hyökännyt raakalaismaisesti pienemmän naapurimaansa kimppuun sotarikoksia ja raiskauksia tehden. Venäläisen median mukaan Ukrainassa taas ollaan vapauttamassa ihan vaan sotilasteknisellä pikku operaatiolla maata natseista, jotka tuovat ohjukset Moskovan portille ja sortavat venäläisvähemmistöä.

Länsimaisin silmin häijy, iso paha Goljatti on siellä kurittamassa pientä hyvää Davidia. Mutta venäläisen median silmin altavastaajana onkin Venäjä parka, jonka kimppuun on jälleen käynyt suuri, ilkeä, ylimielinen koulukiusaaja Nato.

Hallinnon mieleisen todellisuuskuvan rakentaminen ei ole uutta. Jo sata vuotta sitten amerikkalainen lehtimies ja mediatutkija Walter Lippmann (1889-1974) kirjoitti kirjassaan ”Public Opinion” (Yleinen mielipide, 1922) valeympäristöstä ja todellisuuden väärentämisestä.

Valeympäristön tuottamisen ensimmäinen ehto on estää riippumaton ja vapaa pääsy todelliseen ympäristöön.

Kun näin on tehty, käy hallinnolle mahdolliseksi järjestää tapahtumaa koskevat uutiset sopimaan kitkatta sen omiin tarkoitusperiin. Käytännössä tuollainen pääsyn estäminen on sensuuria, jossa vain valikoitua informaatiota päästetään yleisön tietoisuuteen uutismedioissa. Lisäksi toisinajattelijat hiljennetään tarvittaessa väkivalloin.

"Hän näki omin silmin mitä oli sodan todellisuus eri puolilla rintamaa ja miten erilaisena se esitettiin yleisön mielialojen säätelemiseksi."

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.