Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Venäjä jatkoi Uk­rai­nan inf­ra­struk­tuu­rin tu­hoa­mis­ta oh­jus­is­kuil­laan ympäri maata – uk­rai­na­lai­sen viljan viennin mah­dol­lis­ta­vaa so­pi­mus­ta jat­ke­taan vielä nel­jäl­lä kuu­kau­del­la

Ukrainalaisviranomaisten mukaan meneillään ovat Venäjän ohjusiskut infrastruktuuriin Odessan kaupungissa sekä Dniprossa.

Kiova/Istanbul/Helsinki
Ukrainalaisen viljan kuljetusten onnistuminen on tärkeää, jotta monissa Afrikan maissa riittäisi ruokaa.
Ukrainalaisen viljan kuljetusten onnistuminen on tärkeää, jotta monissa Afrikan maissa riittäisi ruokaa.
Kuva: ERDEM SAHIN

Venäjä jatkoi torstaina Ukrainan infrastruktuurin tuhoamista ampumalla eri puolille maata liki parikymmentä risteilyohjusta. Tuhoa yritettiin vielä täydentää ainakin neljällä miehittämättömällä lennokilla.

Ukrainan pääesikunnan apulaispäällikkö Oleksii Hromov sanoi, että viime perjantaista lähtien Venäjä on ampunut Ukrainaan yhteensä ​​148 ohjusta ja 26 kamikaze-lennokkia. Hromovin mukaan Ukrainan asevoimien on onnistunut tuhota niistä yli sata.

Ohjuksia ammuttiin ainakin Kiovaan, Dniproon, Odessaan, Harkovaan ja Nikopoliin. Iskut vahingoittivat voimalaitoksia, siviiliasumuksia ja vedenjakelua. Dniprossa ainakin 14 ihmistä haavoittui.

Samaan aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaikutti hieman pehmentäneen kantaansa Puolaan osuneesta ohjuksesta, josta hän aiemmin syytti Venäjää.

Zelenskyi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, ettei hän tai kukaan muukaan varmuudella tiedä, mitä tapahtui.

Zelenskyi sanoi olevansa varma vain siitä, että kyseessä oli venäläinen ohjus ja että Ukraina on käyttänyt ilmatorjuntaansa. Hänestä on kuitenkin mahdotonta sanoa varmasti, että ohjuksen iskeytymisen puolalaiskylään aiheutti Ukrainan ilmatorjunta.

Sotilasliitto Naton ja länsimaiden alustavat tiedot vaikuttivat osoittavan, että Puolan itäosaan osui tiistaina Ukrainan ilmatorjuntaohjus tai osia siitä. Kaksi ihmistä Przewodowin kylässä kuoli osumassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken muistutti jälleen torstaina, että vastuu Puolaan osuneesta ohjuksesta tai sen osista kuuluu Venäjälle.

– Olipa loppupäätelmä mikä tahansa, tiedämme jo nyt, kuka lopulta on vastuussa tästä: Venäjä, Blinken sanoi toimittajille Bangkokissa.

– Näemme joka päivä, miten venäläisiä ohjuksia satelee Ukrainaan. Niillä yritetään tuhota kriittinen infrastruktuuri, jonka avulla Ukraina voisi pitää valot ja lämmityksen päällä eli yksinkertaisesti kaikki se, mitä tarvitaan, jotta maassa voisi jatkaa elämistä eteenpäin. Ukrainalla on oikeus puolustaa itseään, ja me olemme sitoutuneet tukemaan sitä, Blinken sanoi

Viljanvientisopimusta jatketaan

Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistavaa sopimusta jatketaan vielä 120 päivällä eli neljän kuukauden ajan, kertoo Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov Twitterissä.

Myös uutistoimisto AFP:lle puhunut turkkilainen viranomaislähde on vahvistanut sopimusta jatkettavan nykyisillä ehdoilla.

YK:n sekä Turkin luotsaama Ukrainan ja Venäjän välinen sopimus mahdollistaa ukrainalaisten viljatuotteiden sekä lannoitteiden turvallisen kuljetuksen Mustallamerellä sodasta huolimatta. Sopimuksen oli määrä umpeutua ensi lauantaina.

Jo eilen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti uskovansa, että sopimus jatkuu.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi lausunnossaan olevansa tyytyväinen sopimuksen jatkamisesta.

– YK on myös täysin sitoutunut poistamaan jäljellä olevat esteet elintarvikkeiden ja lannoitteiden vienniltä Venäjän federaatiosta, lausunnossa sanotaan.

Krimin niemimaalla kuultu räjähdyksiä, meneillään ohjusiskut Ukrainassa

Krimin niemimaalla on kuultu räjähdyksiä Venäjän miehittämän Dzhankoin kaupungin alueella, kertoo brittilehti Guardian ukrainalaislähteisiin nojaten.

Guardianin mukaan ukrainalaismediat ovat raportoineet, että myöhään eilen illalla kuullut räjähdykset johtuivat iskusta venäläisten käyttämälle lentokentälle. Nexta-uutissivusto on tviitannut videokuvaa räjähdyksistä.

Räjähdysten alkuperästä ei ole vielä tarkempaa tietoa eikä niitä ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Guardianin Koblevessä olevan kirjeenvaihtajan mukaan meneillään ovat Venäjän massiiviset ohjusiskut infrastruktuuriin Odessan kaupungissa Mustanmeren rannikolla sekä Dniprossa Keski-Ukrainassa. Iskuista ovat kertoneet Ukrainan presidentinkanslia sekä paikalliset aluejohtajat, Guardian kertoo.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan ilmapuolustusjärjestelmät yrittävät ampua alas Venäjän ohjuksia useissa kaupungeissa ympäri Ukrainaa.

Lisäksi sähkökatkokset ympäri maata ovat jatkuneet.

Puolan presidentti tapasi CIA:n johtajan Varsovassa

Puolan presidentti Andrzej Duda on tavannut Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n johtajan William Burnsin Varsovassa eilen illalla.

Asiasta kertonut Puolan kansallisen turvallisuusviraston päällikkö Jacek Siewiera tviittasi kuvan tapaamisesta.

Siewieran mukaan tapaamisessa keskusteltiin yleisestä turvallisuustilanteesta äskettäisten tapahtumien valossa viitaten Puolaan iskeytyneeseen ohjukseen.

Alustavat tiedot osoittavat, että Puolan itäosaan osui tiistaina Ukrainan ilmatorjuntaohjus tai osia siitä. Osumassa kuoli kaksi ihmistä Przewodowin kylässä.

Ennen tapaamista Puolan presidentin kanssa CIA:n johtaja kävi myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa sekä Kiovassa.

Puolan viranomaisten mukaan Ukraina saattaa pian päästä tutkimaan ohjuksen osumapaikkaa Kaakkois-Puolassa.

Ukrainan ulkoministeri: Venäjä yksin vastuussa ohjusiskujen seurauksista myös Puolassa

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjä on yksin vastuussa ohjusiskujensa seurauksista niin Ukrainan, Puolan kuin Moldovan alueella. Kuleba tviittasi puhuneensa tilanteesta Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa sen jälkeen, kun Venäjä jälleen tänään ampui suuren määrä ohjuksia Ukrainaan.

Kuleba ei suoraan ottanut kantaa siihen, oliko Puolan rajaseudulle toissailtana osunut ohjus peräisin Ukrainasta. Tähän tulokseen ovat päätyneet muun muassa Nato ja Yhdysvallat. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei ole kuitenkaan toistaiseksi myöntänyt, että kyseessä olisi ollut ukrainalaisten ampuma ilmatorjuntaohjus.

Ukrainaan satoi ensilumi sähkökatkosten jatkuessa

Talven ensimmäinen lumi on satanut tänään Ukrainassa. Samalla Venäjän iskuista johtuvat sähkökatkokset ovat jatkuneet haitaten asuntojen lämmittämistä.

Ukrainan viranomaiset ovat varoittaneet tällä viikolla, että olosuhteet voivat talven tultua muuttua vaikeiksi. Lämpötilojen on ennustettu voivan laskea –10 asteeseen.

Talven on arveltu vaikuttavan myös taisteluihin hidastavasti, ja se voi myös koetella sotilaiden moraalia.