Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Venäjä jatkoi ar­mo­ton­ta oh­jus­tu­li­tus­ta Uk­rai­naan, sähkön- ja ve­den­ja­ke­lu poikki monin paikoin – Yh­dys­val­lat jul­kis­ti uuden 400 mil­joo­nan ase- ja apu­pa­ke­tin

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja kuusi haavoittunut Kiovan iskuissa tulituksen osuttua asuintaloon. Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää ohjuksia ja 20 miljoonaa patruunaa.

Kiovassa ja Lvivissä ollaan tällä hetkellä ilman sähköjä Venäjän iskujen vuoksi. Kuvassa mies ulkoiluttaa koiraa Kiovassa sähkökatkon aikaan 17. marraskuuta.
Kiovassa ja Lvivissä ollaan tällä hetkellä ilman sähköjä Venäjän iskujen vuoksi. Kuvassa mies ulkoiluttaa koiraa Kiovassa sähkökatkon aikaan 17. marraskuuta.
Kuva: ROMAN PILIPEY

Pimeä ja kylmä marraskuu synkkeni keskiviikkona Ukrainassa entisestään, kun Venäjä teki jälleen uuden massiivisen ohjusiskun maahan vaurioittaen pahasti niin sähkön- kuin vedenjakeluakin.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan. Ilmatorjunta pudotti armeijan mukaan yli 50 ohjusta, mutta maaleihinsa osuneet ohjukset tekivät pahaa jälkeä.

Ukrainan ydinvoimaloita hallinnoiva valtiollinen Energoatom-yhtiö kertoi, että Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat kytkeytyivät automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua. Yhtiön mukaan voimalat kytketään takaisin verkkoon heti sen jälkeen, kun se on saatu kuntoon.

Säteilytasot kaikissa voimaloissa olivat Energoatomin mukaan normaalit.

Myös Zaporizhzhjan ydinvoimala Etelä-Ukrainassa oli keskiviikkona täysin irti sähköverkosta. Reaktorin jäähdytykseen ja muihin ydinvoimalan välttämättömiin turvajärjestelmiin saatiin virtaa varavoimana toimivista dieselgeneraattoreista.

Kiovasta katkesivat sähköt ja vedenjakelu

Kiovassa veden- ja sähkönjakelu oli keskiviikkona Venäjän ohjusiskujen vuoksi täysin poikki, kertoivat viranomaiset. Sähköt olivat poikki myös laajalta alueelta Kiovan ympäristöstä.

Ainakin kolme ihmistä kuoli ja kuusi haavoittui Kiovassa tulituksen osuttua asuintaloon.

Lvivin kaupunki läntisessä Ukrainassa oli niin ikään täysin ilman virtaa Venäjän tekemien iskujen vuoksi, kaupungin pormestari kertoi. Hän varoitti myös, että kaupungin vedenjakelussa voi olla katkoksia.

– Koko kaupunki on ilman virtaa. Odotamme lisätietoa energia-asiantuntijoilta, pormestari Andri Sadovyi sanoi sosiaalisessa mediassa.

Muun muassa Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Gerashchenko jakoi videota, jonka kerrottiin olevan kuvattu Kiovassa asuinkorttelissa tuoreiden ohjusiskujen jälkeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti puheessaan keskiviikkona, että rikkoutunut infrastruktuuri tullaan korjaamaan tai rakentamaan uudelleen.

– Selviämme tästä kaikesta, koska meitä ei voi murtaa, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan sota levisi myös kyberavaruuteen, sillä Euroopan parlamentin verkkosivuille tehtiin keskiviikkona verkkohyökkäys. Hyökkäys tehtiin pian sen jälkeen kun parlamentti oli hyväksynyt julkilausuman, jossa Venäjä tuomittiin valtionterrorismin tukijana.

Vastasyntynyt kuoli sairaala-alueelle osuneessa iskussa Zaporizhzhjassa

Zaporizhzhjan alueelle tehdyssä raketti-iskussa kuoli pikkuvauva, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset.

Raketti osui Vilnianskin kaupungissa sijaitsevan sairaalan alueelle ja tuhosi sen synnytysosaston keskiviikon vastaisena yönä, pelastajat kertoivat sosiaalisessa mediassa. Pelastajien mukaan vauvan äiti ja lääkäri pelastettiin raunioista.

Venäjä väittää liittäneensä Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan itseensä, vaikka se ei hallitse aluetta täysin. Uutiskanava CNN:n mukaan Vilnianskin kaupunkia hallitsevat ukrainalaiset.

Viime maaliskuussa Ukrainan Mariupolin sairaalaan tehdyssä iskussa kuoli kolme ihmistä, joista yksi oli lapsi. Ukraina ja sen läntiset liittolaiset tuomitsivat iskun, kun taas Venäjä väitti iskun olleen lavastettu.

Yhdysvalloilta jälleen 400 miljoonan asepaketti

Yhdysvallat kertoi keskiviikkona jälleen uudesta ase- ja apupaketista Ukrainalle. Sen arvo on noin 400 miljoonaa dollaria.

Apupaketti sisältää ulkoministeri Anthony Blinkenin mukaan lisää GPS-ohjattuja raketteja Ukrainan Himars-raketinheittimiin, lisää ohjuksia Nasams-ilmatorjuntapattereille sekä lämpötähtäimillä varustettuja raskaita konekiväärejä erityisesti venäläisten itsemurhalennokkien torjuntaan. Paketissa on myös 20 miljoonaa patruunaa sekä muita ampumatarvikkeita, muun muassa parisataa täsmäohjattua tykistön kranaattia.

Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisäksi 200 generaattoria sekä siviili- että sotilaskäyttöön sähkön tuottamiseksi.

23.11. kello 20.55: Uutiseen päivitetty tuoreet tiedot iskuista sekä tiedot Yhdysvaltain asepaketista.