Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Venäjä jat­ka­nut Uk­rai­nas­sa iskuja si­vii­li­koh­tei­siin – eva­kuoin­te­ja yri­te­tään jälleen per­jan­tai­na Azovs­ta­lin teh­taal­la

Sodan taistelujen painopiste on idässä, mutta Venäjä tekee ohjusiskuja koko maahan.

Ihmisiä on saatu evakuoitua Azovstalin terästehtaan alueelta Mariupolista, mutta siellä on yhä satoja siviilejä.
Ihmisiä on saatu evakuoitua Azovstalin terästehtaan alueelta Mariupolista, mutta siellä on yhä satoja siviilejä.
Kuva: ROMAN PILIPEY

Siviilien evakuoinnit Mariupolin Azovstalin terästehtaan alueelta Ukrainassa eivät torstaina onnistuneet Venäjän lupailemasta tulitauosta huolimatta.

Alueelta oli tulitauon aikana tarkoitus avata humanitaarinen käytävä siviilien evakuoimista varten, mutta Ukrainan mukaan tulitauko Azovstalissa ei kuitenkaan pitänyt. Terästehtaalla on käyty raskaita taisteluita Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä.

– Jälleen kerran venäläiset rikkoivat tulitaukolupauksensa eivätkä antaneet evakuoida siviilejä, jotka jatkavat piileskelyä Azovstalin tehtaan kellareissa. Vetoan kansainväliseen yhteisöön siviilien evakuoimiseksi, komentaja Svjatoslav Palamar kirjoitti Telegram-viestipalvelussa CNN:n mukaan.

Siviilien evakuoimista on tarkoitus yrittää jälleen perjantaina. Venäjän puolustusministeriön lupaaman alueellisen tulitauon on kerrottu olevan kolmipäiväinen.

Torstai-iltana YK:n saattueen kerrottiin olevan matkalla terästehtaalle evakuoimaan siviilejä. YK:n hätäavun koordinaattorin Martin Griffithsin mukaan saattueen pitäisi päästä tehtaalle perjantaiaamuun mennessä. Evakuointi yritetään toteuttaa yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan venäläisjoukot ovat yhä valmiit päästämään siviilit poistumaan terästehtaalta turvallisesti. Tehtaalla yhä olevia Ukrainan joukkoja Putin vaati antautumaan.

Aiemmin tällä viikolla Azovstalin terästehtaan alueelta evakuoitiin 150 ihmistä, jotka kuljetettiin Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Azovstalin alueella on vielä myös lapsia.

Ukrainan joukot vaikeuttavat Venäjän etenemistä

Ukrainan joukot ovat onnistuneet ajamaan pois venäläisjoukot Harkovan ympäristön kylistä ja vaikeuttaneet näin Venäjän etenemistä Koillis-Ukrainassa ja Donbassin alueen valtaamista. Asiasta uutisoi torstaina Wall Street Journal -lehti.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on jatkanut Ukrainassa iskuja myös ei-sotilaallisiin kohteisiin, kuten kouluihin, sairaaloihin, asuinrakennuksiin ja liikenteen solmukohtiin.

Britannian mukaan iskut siviilikohteisiin kertovat Venäjän pyrkimyksestä heikentää ukrainalaisten taistelutahtoa.

Vaikka Venäjän maahyökkäyksen painopiste on Ukrainan itäosassa, jatkuvat ohjusiskut eri puolilla maata, kun Venäjä yrittää vaikeuttaa Ukrainan huoltotoimia, brittiministeriö kertoi.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjä on viimeaikaisilla iskuillaan pyrkinyt osumaan kriittiseen infrastruktuuriin, kuten sähkökeskuksiin ja liikenteen solmukohtiin.

Pentagon: Venäjä haluaa pysäyttää rautatieliikenteen Ukrainassa

Venäjä on viime päivinä tehnyt lukuisia ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa, mukaan lukien läntiseen Lvivin kaupunkiin.

Sanomalehti Washington Postin mukaan Pentagon arvioi, että Venäjän iskut läntiseen Ukrainaan vaikuttavat kohdistuvan sähköinfrastruktuuriin ja että iskujen tavoitteena olisi estää rautatieliikennettä toimimasta.

– Molempien osapuolten huolto on rautateiden varassa, sanoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltojen puolustusviranomainen Washington Postin mukaan.

Keskiviikkoon mennessä Ukrainaan oli saapunut jo yli 80 haupitsi-tykkiä Yhdysvaltojen kaikkiaan lupaamasta 90:stä.

Zelenskyi puhui Israelin pääministerin kanssa

Zelenskyi sanoi myös puhuneensa Israelin pääministerin Naftali Bennettin kanssa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin lausunnosta italialaiselle tv-kanavalle, jossa Lavrov väitti natsidiktaattori Adolf Hitlerillä olleen "juutalaisverta".

Lavrovin lausunto herätti aiemmin tällä viikolla runsaasti paheksuntaa, vastalauseita ja hämmennystä, ja esimerkiksi Israelissa se herätti suurta raivoa. Bennett ja Zelenskyi ovat juutalaisia.

Zelenskyi sanoi puhuneensa myös Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa seuraavista diplomaattisista toimista, joita tarvitaan rauhan saamiseksi. Zelenskyi ja Rutte keskustelivat siitä, miten sotarikoksiin syyllistyneet venäläiset sotilaat ja komentajat saadaan oikeuteen vastaamaan teoistaan.


Kello 23.14: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.