Keikat: Lava ei kes­tä­nyt Dream Thea­te­ria Oulussa – keikka pe­rut­tiin viime het­kel­lä tur­val­li­suus­syis­tä

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Luitko jo tämän: Po­lii­si­par­tio törmäsi ja­lan­kul­ki­jaan suo­ja­tiel­lä, jonka vaa­ral­li­suus to­det­tiin jo vuosia sitten

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Veden laatua mi­tat­tiin: Nal­li­ka­ris­ta löytyi ko­hon­nut määrä suo­lis­to­bak­tee­re­ja, mutta tilanne ei vält­tä­mät­tä ole huo­les­tut­ta­va

Kuvituskuvaa Nallikarista. Veden laatu on edelleen hyvä, mutta suolistobakteeripitoisuudet ovat tarkkailun alla.
Kuvituskuvaa Nallikarista. Veden laatu on edelleen hyvä, mutta suolistobakteeripitoisuudet ovat tarkkailun alla.
Kuva: Tiina Wallin

Oulun kaupunki tiedottaa ottaneensa 12. heinäkuuta uimavesinäytteen Nallikarin uimarannalta. Nallikarista otetaan kesän aikana kuusi näytettä, joista nyt otettu on on kolmas.

Vedenlaatu täyttää uimavedelle asetetut vaatimukset eikä rannalla havaittu sinilevää. Veden lämpötila oli mittaushetkellä 22 astetta.

Vedestä mitattiin kahta erilaista indikaattoribakteeria, joiden avulla veden laatua tarkkaillaan. E. coli -bakteerien pitoisuus Nallikarissa oli 420 pmy/100 ml, suolistoperäisten enterokokkien pitoisuus 180 pmy/100 ml. Pmy on tarkoittaa pesäkkeen muodostavaa yksikköä ja sitä käytetään yleisesti mikrobipitoisuuksia ilmaistaessa.

Nallikarin veden indikaattoribakteerit ovat raja-arvojen sisällä, mutta niiden pitoisuus on kohonnut. Raja-arvot rannikkovesillä ovat E. coli -bakteerin osalta 500 pmy/100 ml ja enterokokkien osalta 200 pmy/100 ml. Tämän vuoksi Nallikarista otetaan varmistusnäyte ensi viikolla.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että koska Nallikarin vesi on vähäsuolaista murtovettä joten veden laatuun voitaisiin soveltaa myös sisämaan vesien raja-arvoja. Nämä ovat E. coli -bakteerien osalta 1000 pmy/100 ml ja enterokokkien osalta 400 pmy/100 ml.

Indikaattoribakteerit osoittavat uimaveden ulosteperäisen saastumisen määrää. Ne eivät välttämättä aiheuta vatsatautia tai muita oireita, mutta mikäli näitä esiintyy vedessä runsaasti, voi  vedessä olla myös tauteja aiheuttavia bakteereita ja viruksia.