Ihmiset: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Vanhat kuvat: 2000-lu­vun hauskaa hiih­to­elä­mää Oulussa

Luitko jo tämän: Heidi joi itsensä niin hir­veään kän­niin, että heräsi Oulun sel­viä­mis­ase­mal­ta

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Vas­taan­ot­to­kes­kuk­sen joh­ta­ja: Oulun tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den tilanne ka­tast­ro­faa­li­nen

Ouluun virtaa turvapaikanhakijoita jo katastrofaalisen paljon, herättelee Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho.

Turvapaikkahakemusta jätettäessä hakija rekisteröidään tietojärjestelmään. Rikosylikonstaapeli Risto Ottavainen ottaa hakijalta sormenjäljet ja myös kuvaa hänet.
Turvapaikkahakemusta jätettäessä hakija rekisteröidään tietojärjestelmään. Rikosylikonstaapeli Risto Ottavainen ottaa hakijalta sormenjäljet ja myös kuvaa hänet.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Ouluun virtaa turvapaikanhakijoita jo katastrofaalisen paljon, herättelee Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho.

Hänen mukaansa kaupungissa on tällä hetkellä noin 600 turvapaikanhakijaa, mutta asiakaspaikkoja on lähes puolet vähemmän.

Vastaanottokeskuksen työntekijät ovat ylikuormitettuja eikä kaikille turvapaikanhakijoille löydy jatkossa enää kattoa pään päälle, sillä perjantaina avattu Sanginsuun hätämajoitusyksikkökin on pian täynnä.

– Tilanne on sietämättömän vaikea. Suomen vastaanottojärjestelmä ei ole koskaan ollut näin lujilla.

Johtajan mukaan vastaanottokeskus ei ota esimerkiksi vaate- tai tavaralahjoituksia turvapaikanhakijoille, sillä sen työntekijät ovat niin työllistettyjä, etteivät he ehdi niitä vastaanottamaan saati jakamaan.

”Vaatii välittömiä toimenpiteitä”

Sirpa Kansanahon mielestä Oulun seudun turvapaikanhakijoiden tilannetta voidaan helpottaa ainoastaan perustamalla erittäin nopeasti uusia vastanottokeskuksia Oulun seudun kuntiin ja Pohjois-Suomen alueelle, sillä pohjoinen on yksi turvapaikanhakijoiden merkittävimmistä maahantuloreiteistä.

– En tiedä, mihin nämä ihmiset seuraavaksi joutuvat, jos muutkin tahot eivät ryhdy auttamaan. Kadulleko heidät laitetaan? Tulossa on pakkasöitä ja näiden ihmisten joukossa on muun muassa lapsia, raskaana olevia naisia ja sairaita ihmisiä.

Vastaanottokeskuksen johtaja muistuttaa, että turvapaikanhakijoista huolehtiminen ei ole mielipide– tai tahtokysymys vaan Suomi sitoutunut tekemään sen lainsäädännöllään ja kansainvälisillä sopimuksilla.

– Se voidaan tehdä Oulun seudulla hallitusti useiden yhteistyökumppaneiden avulla perustamalla nopeasti lisää vastaanottokeskuksia tai sitten nämä ihmiset pitää ajaa jäävät kaduille. Meille he eivät yksinkertaisesti mahdu. Tilanne on katastrofaalisen huono ja vaatii välittömiä toimenpiteitä.

Saako Oulun poliisilaitos lisäapua?

Myös Oulun poliisilaitos kaipaa lisää apua turvapaikkahakemusten käsittelyyn.

Laitokselle on tänä vuonna saapunut jo tuplasti enemmän turvapaikanhakijoita kuin koko viime vuonna eli 640. Hakijoita astelee poliisilaitoksen ovista sisään keskimäärin 15 päivässä eli noin sata viikossa.

– Henkilöstö on tiukilla. Jos emme saa kohdennettua lisää väkeä turvapaikkatutkintaan, emme jatkossa pysty hoitamaan poliisille kuuluvaa osuutta kohtuullisten tutkinta-aikojen puitteissa ja näin ollen koko päätöksentekoprosessi viivästyy,  lupapalvelulinjan apulaispoliisipäällikkö Esa Heikkinen kuvailee.

Sisäministeriö on ilmoittanut palkkaavansa Suomeen 50 poliisia lisää turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Ministeriön mukaan suunnitelmat resurssien jakamisesta alueellisesti ovat kesken.

Komisario Miia Tukia kertoo, että turvapaikanhakijoita saapuu Oulun poliisilaitokselle ympäri vuorokauden. Eniten heitä on tullut Somaliasta ja Irakista.

Turvapaikkahakemus pitää jättää poliisille henkilökohtaisesti. Hakijat haastatellaan ja heidän henkilöllisyytensä varmistetaan. Tämän jälkeen Oulun vastaanottokeskuksen auto tulee noutamaan heitä laitokselta vastaanottokeskukseen, missä he odottavat Maahanmuuttoviraston ratkaisua turvapaikkahakemukseensa.