Koronavirus: Uusi huolta nos­ta­nut vi­rus­va­riant­ti löytyi jo Eu­roo­pas­ta

Kuolemantapaukset: Krii­si­psy­ko­lo­gi neuvoo, kuinka lap­sel­le voi puhua ikä­to­ve­rin kuo­le­man­ta­pauk­ses­ta

Vas­taa­mon toi­mi­tus­joh­ta­ja sai potkut – ir­ti­sa­not­tu toi­mi­tus­joh­ta­ja: "Olen syvästi pa­hoil­la­ni vas­taa­mo­lais­ten ja heidän asiak­kai­den­sa puo­les­ta"

Psykoterapiakeskus Vastaamon pääpaikka on Helsingissä, mutta sillä on toimintaa muun muassa Oulussa.
Psykoterapiakeskus Vastaamon pääpaikka on Helsingissä, mutta sillä on toimintaa muun muassa Oulussa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Psykoterapiakeskus Vastaamon irtisanottu toimitusjohtaja Ville Tapio avautui tilanteestaan Facebook-päivityksesään.

Maanantai-iltana hän kirjoitti olevansa "syvästi pahoillaan vastaamolaisten ja heidän asiakkaidensa puolesta".

– Vastaamo oli yli vuosikymmenen ajan elämäntehtäväni. Yhtiön valmistellessa viimeiset kaksi viikkoa irtisanomistani, minulla on ollut kielto kommentoida asiaa julkisesti, hän kirjoittaa.

Tapio kirjoittaa, että toimitusjohtajana hänen yksi tehtävistään oli järjestää palvelut turvallisesti.

– Sitä minulla oli palkattuna toteuttamassa itseäni taitavammaksi arvioimani ammattilaiset. Nähtävästi inhimilliset virheet ketjuuntuivat. Toimitusjohtajana kannan osaltani vastuun tapahtumista.

Hänen mukaansa marraskuun 2018 tietovuoto ja siihen johtaneet virheet paljastuivat hänelle vasta Nixun tutkimuksen pohjalta lokakuussa 2020.

– Tapahtuneen tarkempien selvitysten ja kommenttien aika tulee myöhemmin. Tällä hetkellä on tärkeämpää keskittyä uhrien auttamiseen. Olen syvästi pahoillani vastaamolaisten ja heidän asiakkaidensa puolesta, hän päätti Facebook-päivityksensä.

Pimitti tietojaan puolentoista vuoden ajan

Vastaamon toimitusjohtajana toiminut Tapio irtisanottiin tehtävästään maanantaina. Yhtiön antamien tietojen mukaan Tapio on jättänyt kertomatta yhtiön palvelimille tehdyistä tietomurroista ja tietoturvapuutteista. Maanantaina kerrottujen tietojen mukaan Tapio pimitti tietoja puolen toista vuoden ajan.

Yhtiön teettämässä sisäisestä selvityksestä on käynyt ilmi, että järjestelmään on voitu tunkeutua maaliskuun 2019 puoliväliin asti.

Toimitusjohtaja ei ole kuitenkaan kertonut tiedoistaan yhtiön hallitukselle tai omistajalle.

– Vaikuttaa ilmeiseltä, että yhtiön toimitusjohtaja on ollut tietoinen tietomurrosta ja saanut tietoonsa Vastaamon tietoturvapuutteet. Yhtiön nykyiselle hallitukselle ja pääomistajalle ei ole kerrottu maaliskuun 2019 tietomurrosta eikä yhtiön järjestelmissä olleista tietoturvapuutteista, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Yhtiön operatiivisesta toiminnanjohtamisesta vastaa toistaiseksi hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri yhdessä yhtiön johtoryhmän kanssa.

Oikeustoimet edessä

Vastaamon hallituksen mukaan yhtiön pääomistaja on maanantaina käynnistänyt oikeudellisia toimenpiteitä, jotka liittyvät toukokuussa 2019 allekirjoitettuun yrityskauppaan Vastaamosta.

Vastaamon suurin omistaja on pääomasijoittaja Interan Partners, joka osti enemmistön Vastaamosta vuosi sitten kesällä. Intera omistaa hankkimansa osakkeet holdingyhtiö PTK Midco oy:n kautta.

Yrityksen omistajia ovat myös sen perustajat, irtisanottu toimitusjohtaja Ville Tapio ja hänen äitinsä, psykoterapeutti Nina Tapio.

Ville Tapio sai ajatuksen Vastaamo.fi-palveluista vuonna 2008, jolloin hän toimi konsulttina Sitran kuntaohjelmassa palvelusetelihankkeessa.

Vastaamo teetti oman selvityksen

Vastaamo sai tiedon kirityksestä syyskuun lopussa, kun kiristäjä lähestyi kiristysviestillä kolmea psykoterapiakeskuksen työntekijää.

Vastaamo ilmoitti asiasta Keskusrikospoliisille, joka aloitti asiasta rikostutkinnan. Lisäksi tapahtuneesta ilmoitettiin Suomen kyberturvallisuuskeskukselle, Valviralle sekä tietosuojavaltuutetulle.

Yhtiö aloitti omat sisäiset selvitykset tapahtuneesta kyberturvayhtiö Nixun kanssa. Näiden selvitysten perusteella on todennäköistä, että asiakastietokannan varastamiseen johtanut tietomurto on tapahtunut marraskuussa 2018.

Silloin Vastaamon asiakastietojärjestelmän suojauksessa on ollut puute, jota hyödyntämällä rikolliset ovat päässeet käsiksi silloiseen asiakastietokantaan.

– Nykytiedon mukaan järjestelmään on voitu tunkeutua myös maaliskuun 2019 puoliväliin asti. Tiedossamme ei ole, että tietokanta olisi varastettu marraskuun 2018 jälkeen, mutta on mahdollista, että yksittäisiä tietoja on tarkasteltu tai kopioitu, yhtiö kertoo.

Yhtiön mukaan selvitystyössä ei ole kuitenkaan mahdollisuutta saa täyttä varmuutta asioiden kulusta.

– Sen perusteella on kuitenkin ilmeistä, että Vastaamon tietoturvassa on ollut puutteita, joiden myötä rikolliset ovat päässeet tunkeutumaan tietokantaan maaliskuun puoliväliä 2019 edeltävänä ajankohtana.

Toisen tietoturvaan liittyvässä tarkastuksessa havatiin kehityskohteita, mutta ei kriittisiä puutteita tietoturvassa.

– Tässä selvityksessä ilmeni useita kehityskohteita, mutta ei kriittisiä tietoturvapuutteita. Vastaamon tietojärjestelmien kehitystyö on sen jälkeen ollut jatkuvaa.

KRP tutkii tapausta

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii Vastaamon tietomurtoa rikosnimikkeillä törkeä tietomurto, törkeä kiristys ja törkeä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

KRP:n mukaan todennäköisesti kymmenien tuhansien ihmisten tietoja on kaapattu vääriin käsiin.

Vastaamo-tutkintaan osallistuu suuri joukko poliiseja, ja heidän lisäkseen asiaa ovat selvittäneet vapaaehtoiset kyberasiantuntijat eli valkohattuhakkerit. KRP:llä on useita tietomurron selvittämisessä useita tutkintalinjoja.

Vastaamo toimii useissa Suomen kaupungeissa. Sillä on toimintaa muun muassa Oulussa.

Vastaamon toimitusjohtajan erottamisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Juttua täydennetty Ville Tapion kommenteilla 26.10. kello 21.12.