Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Va­sem­mis­to­lii­ton Saramo: Hal­li­tus­ri­veis­tä li­ven­neet saivat sään­tö­jen mu­kai­set ran­gais­tuk­set

"Ryhmä jatkaa täysillä hallitustyötä jos se ja kun se on mahdollista."

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo. Arkistokuva.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen / Com.Pic.- Kuv

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän hajonneet rivit saatiin koottua hallitusyhteistyön taakse torstain ryhmäkokouksessa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kertoi kokouksen jälkeen, että kaikki puolueen kansanedustajat ovat nyt sitoutuneita hallitusyhteistyöhön ja ryhmän sääntöjen mukaiset rangaistustoimet on tehty.

Hän ei kuitenkaan kertonut, millaiset rangaistukset potilasturvallisuuslakia vastaan äänestäneet viisi kansanedustajaa saivat. Saramon mukaan se on ryhmän sisäinen asia.

– En rupea niitä nyt sen enempää tässä käymään, mutta ryhmä jatkaa täysillä hallitustyötä, jos se ja kun se on mahdollista, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Saramo sanoo eduskuntaryhmän olleen rangaistustoimista yksimielinen.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto tekee nyt kaikkensa sen eteen, että luottamus saadaan muissa hallitusryhmissä takaisin ja että se pysyy.

Vasemmistoliiton riveistä lakia vastaan äänestivät maanantaina Anna Kontula, Katja Hänninen, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Said Ahmed Suldaan.

Uutissuomalaisen tietojen mukaan he saivat rangaistukseksi huomautukset.

Opiksi otetaan

Vasemmistoliitolla on 16 kansanedustajaa, heistä seitsemän äänesti lain puolesta ja neljä oli pois äänestyksestä.

Saramo arveli tapahtuneesta jäävän jonkunlaisia arpia ryhmän sisälle, mutta luonnehti torstaina käytyä keskustelua kuitenkin rakentavaksi ja hyväksi.

– Uskon, että ryhmä tästä yhtenäisenä pääsee jatkamaan.

Hänen mukaansa prosessi oli poikkeuksellinen, koska potilasturvallisuuslaki piti tuoda kiireellä eduskuntaan.

– En halua sitä selitellä sen kummemmin, mutta tämmöinen tapaturma kävi ja tietysti lähdetään siitä, että toiste tämmöistä ei satu.

Saramo myönsi, että prosessi ei ollut onnistunut ja sanoi, että siitä otetaan opiksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei vielä heti eduskunnan kyselytunnin jälkeen tiennyt, miten vasemmistoliiton ryhmä oli tilannetta käsitellyt. Hän sanoi kuitenkin tietävänsä, että puheenjohtaja Li Andersson ja Saramo ovat tehneet asiassa parhaansa niin, että hallituksen yhteisiä pelisääntöjä noudatettaisiin.

Hän sanoi aikovansa vielä keskustella asiasta Anderssonin kanssa.