
Kärsivällisyys ja keskittymiskyky ovat perhonsitojan tärkeimpiä taitoja, korostaa kokenut kalastaja ja jo kohta puoli vuosisataa perhoja sitonut posiolainen Pertti Saaristo. Hän on opettanut perhojen sidontaa kalastusseuran sidontailloissa, koulujen pajapäivillä, kansalaisopistojen kursseilla ja 4H -kerholla. Yksi asia on jäänyt häneen mieleensä viime vuosilta: älypuhelimet vievät keskittymiskykyä erityisesti nuorilta.
– Perhojen sitomisessa pitää keskittyä, mutta valitettavasti sen herpaantuminen on yleistä juuri kursseilla olevilla nuorilla älypuhelimen keskeytysten vuoksi. Kaikki oppivat perhonsidonnan taidon, jos jaksavat keskittyä.
Ja keskittymiskykyä todellakin vaaditaan, kun rakennetaan herkkää pyyntivälinerakennelmaa hiuksenohuista materiaaleista pikkurillin kynnen päälle mahtuvan koukun ympärille.
Moni perho muistuttaa hyönteistä, ja niin onkin tarkoitus. Perhonsidonnassa pyritään usein jäljittelemään perhosta, tai sen toukkavaihetta, nymfiä, sitomalla tarvittavia aineksia koukun ympärille.
Jäljittely on tärkein perhokalastuksen muista kalastusmuodoista, kuten onginnasta ja virvelöinnistä, erottava osa.