Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Vär­jä­tys­tä ke­tun­hän­näs­tä suk­ka­puik­ko­jen lan­gan­jä­miin – per­hon­si­don­ta on mo­ni­puo­li­nen kä­si­työ, joka vaatii vakaat kädet ja kär­si­väl­li­syyt­tä

Perhonsidonta onnistuu kokemattomiltakin, kiitos kurssien, nettivideoiden ja kärsivällisyyden. Kunnon apuvälineet auttavat ja materiaaleja löytyy jopa sukkapuikoilta.

Tamperelaislähtöinen, posiolla vuosikymmeniä asunut Pertti Saaristo pitelee käsissään värjättyä ketunhäntää, jonka karvoja käytetään perhonsidonnassa.
Tamperelaislähtöinen, posiolla vuosikymmeniä asunut Pertti Saaristo pitelee käsissään värjättyä ketunhäntää, jonka karvoja käytetään perhonsidonnassa.
Kuva: Petri Markkanen

Kärsivällisyys ja keskittymiskyky ovat perhonsitojan tärkeimpiä taitoja, korostaa kokenut kalastaja ja jo kohta puoli vuosisataa perhoja sitonut posiolainen Pertti Saaristo. Hän on opettanut perhojen sidontaa kalastusseuran sidontailloissa, koulujen pajapäivillä, kansalaisopistojen kursseilla ja 4H -kerholla. Yksi asia on jäänyt häneen mieleensä viime vuosilta: älypuhelimet vievät keskittymiskykyä erityisesti nuorilta.

– Perhojen sitomisessa pitää keskittyä, mutta valitettavasti sen herpaantuminen on yleistä juuri kursseilla olevilla nuorilla älypuhelimen keskeytysten vuoksi. Kaikki oppivat perhonsidonnan taidon, jos jaksavat keskittyä.

Ja keskittymiskykyä todellakin vaaditaan, kun rakennetaan herkkää pyyntivälinerakennelmaa hiuksenohuista materiaaleista pikkurillin kynnen päälle mahtuvan koukun ympärille.

Moni perho muistuttaa hyönteistä, ja niin onkin tarkoitus. Perhonsidonnassa pyritään usein jäljittelemään perhosta, tai sen toukkavaihetta, nymfiä, sitomalla tarvittavia aineksia koukun ympärille.

Jäljittely on tärkein perhokalastuksen muista kalastusmuodoista, kuten onginnasta ja virvelöinnistä, erottava osa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.