Hoitajalakko: Oulun kau­pun­gin maksama lak­ko­päi­vien "hou­ku­tin­ra­ha" suu­tut­taa hoi­ta­jia

Kaleva kysyi: Miksi val­mis­te­lus­sa on koko ajan niin kova kiire? – Hy­vin­voin­ti­alueen päät­tä­jät vas­taa­vat

Luitko jo tämän: Alasti makoilu vaatii 27 as­tet­ta, mutta kuinka alas kodin lämmön voi laskea? Ou­lu­lai­nen tutkija tietää, missä läm­pö­ti­las­sa ihminen pärjää

Tilaajille

Vär­jä­tys­tä ke­tun­hän­näs­tä suk­ka­puik­ko­jen lan­gan­jä­miin – per­hon­si­don­ta on mo­ni­puo­li­nen kä­si­työ, joka vaatii vakaat kädet ja kär­si­väl­li­syyt­tä

Perhonsidonta onnistuu kokemattomiltakin, kiitos kurssien, nettivideoiden ja kärsivällisyyden. Kunnon apuvälineet auttavat ja materiaaleja löytyy jopa sukkapuikoilta.

Tamperelaislähtöinen, posiolla vuosikymmeniä asunut Pertti Saaristo pitelee käsissään värjättyä ketunhäntää, jonka karvoja käytetään perhonsidonnassa.
Tamperelaislähtöinen, posiolla vuosikymmeniä asunut Pertti Saaristo pitelee käsissään värjättyä ketunhäntää, jonka karvoja käytetään perhonsidonnassa.
Kuva: Petri Markkanen

Kärsivällisyys ja keskittymiskyky ovat perhonsitojan tärkeimpiä taitoja, korostaa kokenut kalastaja ja jo kohta puoli vuosisataa perhoja sitonut posiolainen Pertti Saaristo. Hän on opettanut perhojen sidontaa kalastusseuran sidontailloissa, koulujen pajapäivillä, kansalaisopistojen kursseilla ja 4H -kerholla. Yksi asia on jäänyt häneen mieleensä viime vuosilta: älypuhelimet vievät keskittymiskykyä erityisesti nuorilta.

– Perhojen sitomisessa pitää keskittyä, mutta valitettavasti sen herpaantuminen on yleistä juuri kursseilla olevilla nuorilla älypuhelimen keskeytysten vuoksi. Kaikki oppivat perhonsidonnan taidon, jos jaksavat keskittyä.