Var­ja­kan fik­tii­vi­nen maa­lais­kun­ta herää henkiin Kaikki synnit -d­raa­mas­sa – "Tun­nis­tet­ta­via ele­ment­te­jä löytyy monesta pie­nes­tä kun­nas­ta Oulun ym­pä­ris­tös­tä"

Mika Ronkaisen ohjaama ja Oulun alueella kuvattu televisiosarja Kaikki synnit on enää viimeistelyä vailla valmis.

Kaikki synnit -sarjan levitysoikeuksien myynti englantilaiselle Sky Vision -mediatalolle tuntui ohjaaja Mika Ronkaisesta luontevalta ratkaisulta. ”Sarja on niin hyvä, että sen pitääkin levitä.”
Kaikki synnit -sarjan levitysoikeuksien myynti englantilaiselle Sky Vision -mediatalolle tuntui ohjaaja Mika Ronkaisesta luontevalta ratkaisulta. ”Sarja on niin hyvä, että sen pitääkin levitä.”
Kuva: Ester van Dam

Mika Ronkaisen ohjaama ja Oulun alueella kuvattu televisiosarja Kaikki synnit on enää viimeistelyä vailla valmis. Huhtikuussa ensi-iltansa saada rikosdraama on jo ehditty valita Suomen ehdokkaaksi Göteborgin elokuvajuhlien tv-draamakilpailuun.

Alkuasetelmassa on noudatettu klassista, synkkää pohjoismaista tyyliä, nordic noiria. Tapahtuu rikosten sarja ja sitä lähtee selvittämään poliisikaksikko, näyttelijät Maria Sid ja Johannes Holopainen.

Pohjoismaisille rikosdraamoille riittää kysyntää. Ronkaisen mukaan Suomesta ei ole kuitenkaan noussut esille vielä sellaista tuotantoa, joka erottuisi omaperäisyydellään. Muut sarjat ovat pyrkineet kopioimaan ruotsalaisia tai tanskalaisia tuotantoja.

– Me tuomme koko jutun pohjoispohjanmaalaiseen maisemaan, Ronkainen täräyttää.

Kaikki synnit sijoittuu fiktiiviseen Varjakan maalaiskuntaan, missä vaikuttaa voimakkaasti vanhoillislestadiolaisuus. Iäkkäitä miehiä on murhattu. Kuvaukset on toteutettu laajemmin Oulun seudulla.

– Tunnistettavia elementtejä löytyy monesta pienestä kunnasta Oulun ympäristöstä, ohjaaja lupaa.

Haapavedellä varttuneelle Ronkaiselle elokuvaohjaajan ammatti oli lapsena yhtä kaukainen ajatus kuin astronautiksi ryhtyminen.

– Tuolloin aioin tulla rokkitähdeksi, koska olin sentään nähnyt, että pieniltä paikkakunnilta nousee sellaisia kykyjä. En tiennyt ketään, joka olisi elokuva-alalla, hän perustelee.

1990-luvun alussa Ronkainen muutti Ouluun ja suoritti videolinjan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen Pikisaaren yksikössä. Ura elokuva-alalla lähti lentoon.

Aiheet löytyivät läheltä. Ronkainen on tehnyt muun muassa dokumenttielokuvat Mieskuoro Huutajista (2003) ja pohjoisen rugbyn pelaajista.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.