Oulu: Terwa Towerin huo­neis­to­ho­tel­li ja toi­mis­to­ti­lat jä­te­tään pois

Oikeuden tuomiot: Ou­lu­lais­fes­ti­vaa­lis­ta vaa­dit­tiin oi­keu­des­sa yli 100 000 euron kor­vauk­sia

Polkupyörät: Va­paa­eh­toi­set ke­rä­si­vät Oulun kes­kus­tas­ta 850 hy­lät­tyä pyörää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Var­hais­kas­va­tus­alan ve­to­voi­ma – mää­rä­tie­toi­nen teko on pa­ran­taa kor­kea­kou­lu­jen tut­kin­to­ra­ken­teen toi­mi­vuut­ta

Varhaiskasvatuksen opettajien liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen esittää (Kaleva 22.2./Lukijalta) määrätietoisia tekoja varhaiskasvatuksen opettajien saatavuuden turvaamiseksi.

Luonnos koulutuspoliittisesta selonteosta sisältää jo esityksen. Selonteon mukaan aloilla, joissa korkeakoulutetuista osaajista on pulaa, tulee purkaa epätarkoituksenmukaisia pitkiä koulutusputkia ja päällekkäistä kouluttautumista.

Keva julkaisi viime viikolla ennusteen kuntien työvoimatarpeesta 2030. Ennusteen mukaan puute varhaiskasvatuksen opettajista kasvaa valtakunnallisesti vielä entisestään vuoteen 2030 mennessä, kun huomioidaan valmistuvien ja eläköityvien määrä. Varhaiskasvatuksen opettajia tarvittaisi silloin 28 prosenttia enemmän kuin on saatavilla.

Jo nyt varhaiskasvatuksessa kelpoisuusehtoja täyttäviä opettajia ei ole saatavilla, joten osaavaa henkilöstä korvataan vuoden määräaikaisilla sijaisuuksilla. Tämä ei ole lasten etu, eikä takaa varhaiskasvatuslain laatua.

Varhaiskasvatusalan aloituspaikkojen lisäys yliopistoihin tai kelpoisuusehtojen muutos eivät välttämättä ratkaisen alan henkilöstöpulaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.